04 Декември 2021събота03:03 ч.

Интервю

Милко Багдасаров: Кърджали може да бъде най-доброто място за живеене в България

Успешното управление изключва различните форми на етническо или религиозно противопоставяне, категоричен е кандидатът за кмет от БСП

/ брой: 197

автор:Павлета Давидова

visibility 3285

Милко Багдасаров е завършил математика в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски и информатика в СУ "Св. Климент Охридски", има преквалификация по право - бизнес и държавна администрация в УНСС, както и магистърска степен по икономика, специалност счетоводство и контрол  от ВТУ.

В момента е директор на СУ "П.Р.Славейков" в град Кърджали. Той е президент на волейболен клуб "Арда" и на баскетболен клуб "Орфей", председател е на националната комисия по плажен волейбол към Българската федерация по волейбол. В периода 2013-2014 г. е народен представител на БСП от Кърджали. Багдасаров е най-дългогодишният областен председател на БСП - заемал е поста 23 години.

"Изградената мрежа от професионални гимназии е изцяло загубила способността си да обучава кадри в синхрон с развитието на местния бизнес"

"БСП търси промяната, очаквам, че още хора ще преодолеят страха и ще гласуват с ума и сърцето си" 

- Г-н Багдасаров, може ли БСП да преодолее доминацията на ДПС и да превърне общината в "червена"?

- Доминацията на ДПС и в община Кърджали, и в общините на територията на цялата област, е трудно преодолима, най-вече в сегашната ситуация, когато ДПС и ГЕРБ открояващо си партнират, особено когато става въпрос за милиарди левове - като 16 млрд. заем и 3 млрд. за Ф-16. Те активно търсят противопоставяне по места, използвайки реторика, която хората подсъзнателно усещат, че е фалшива. Да не говорим за страха, който всяват чрез местните и държавните институции... Затова БСП търси промяната, която желаят не само членовете и симпатизантите на партията, а и много наши съграждани, симпатизиращи и членуващи в други партии, дори в ДПС и ГЕРБ.

- За трети път се впускате в кметската надпревара, с какво този вот е по-различен от предходните?

- Да за трети път, но с огромно разстояние във времето. Първият път беше преди 20 години, вторият - преди 8 години. Няма как да не отбележа, че и при двете ми явявания спечелих много от гласовете на моите съграждани от град Кърджали. Това доверие, което продължава да расте, ми даде сили за поредното трето участие в съревнованието, като този път обаче очаквам, че още хора ще преодолеят страха и ще гласуват с ума и сърцето си.

- Кърджали е специфичен град, в него съжителстват много етноси и култури. Как може да се гарантира продължаването на толерантността, обикновено преди избори има хора, които се заиграват с етническата карта?

- Всичко това може да се гарантира и Кърджали наистина да бъде мултикултурната столица на България, ако се осмисли още по време на кампанията, че гарант за успеха на едно местно самоуправление е именно общинското единство и солидарност, и че доброто управление изключва различните форми на етническо или религиозно противопоставяне.   

- Демографската криза се е превърнала в общ национален проблем, по какъв начин тя може да бъде преборена поне на местно ниво?

- Не напразно основен приоритет на мен, като кандидат за кмет и кандидатите за общински съветници, е връщането на младите и успели хора в Кърджали. А това е свързано с прилагане на различни мерки. Наред със социалните такива, като безплатни детски градини и ясли, общински жилища за млади семейства, е необходимо да се въведат и облекчения от различен характер при започване на нов бизнес от млади хора, развиване на високотехнологични производства с добре платени работни места и други. Важен момент е и залагането на конкурсното начало както за общинската администрация, така и за всяка длъжност, свързана с общината.

Досегашната практика - надпреварата във всички общински и държавни структури да се назначават партийни кадри, без да се държи сметка за професионализма им, чрез създаване на така наречените шарени екипи, трябва изцяло да изчезне. В такъв вариант "шарен екип" с хора от различни етноси или религии е непрофесионален екип с всички произтичащи от това негативи.

- Образованието е тема, за която всички говорят, но сякаш проблемите в сектора все повече се увеличават. Какъв е пътят за преодоляването им?

- Образованието е голямата ми болка, защото това е моята сфера. Създадохме с моите колеги едно прекрасно училище, което може да бъде модел за училище на бъдещето, с прекрасна база, мотивирани и усмихнати ученици и учители и много, много успехи. Но Кърджали и в общината, и в областта, има огромен проблем с българския език.  Езикът, на който изучаваме историята, математиката, физиката, химията, биологията  и всички останали предмети, за да изградим конкурентно, знаещо и можещо поколение. Тук е ролята на местното самоуправление да създаде подходяща езикова среда за развитие, както и условия, които да предполагат решаването на този проблем.

Немалък е проблемът и с професионалното образование. Изградената мрежа от професионални гимназии е изцяло загубила способността си да обучава кадри в синхрон с развитието на местния бизнес. Тук синхронът местни - държавни институции, е задължителен.

- Какви са приоритетните проблеми на Кърджали и решенията, които предлагате вие и общинските съветници от "БСП за България"?

- Единствено БСП в Кърджали има програма за управление, която включва 12 основни приоритета с конкретни дейности, направена на базата на задълбочен финансов анализ на общината и отговорностите пред нея. Естествено водещи са благоустройството и хигиенизирането на общината, връщането на младите хора, осигуряването на реда и спокойствието, нова транспортна схема със задължително изграждане на нов обходен път, нова инфраструктура и рехабилитация на инфраструктурата на досега съществуващата индустриална зона, образование, здравеопазване, спорт и туризъм, както и  програми за децата и възрастните хора на Кърджали. Всичко това с ясната цел през 2023 година Кърджали да бъде най-доброто място за живеене в България.

- Как очаквате да премине предизборната кампания и какво ще последва след 27 октомври?

- Очаквам относително спокойна кампания, макар и с огромен финансов ресурс от управляващите на местно и държавно ниво, но с умора при жителите на общината от техните обещания. 

Очаквам сериозна подкрепа на 27 октомври за "БСП за България", а лично за мен като кандидат за кмет - трепетни дни след изборния 27 октомври в подготовка за балотаж.

До 12 млрд. лв. нов дълг догодина

автор:Дума

visibility 391

/ брой: 233

"Газпром" увеличава доставките за България с близо 44%

автор:Дума

visibility 478

/ брой: 233

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 232

Нови мерки срещу коронавируса в САЩ

автор:Дума

visibility 332

Продоволствена криза?

автор:Мая Йовановска

visibility 146

/ брой: 233

Битката срещу бедността е най-важна за България

автор:Аида Паникян

visibility 395

/ брой: 233

Геополитиката на Турция

visibility 582

/ брой: 233

Дрогирана русофобия

автор:Юри Михалков

visibility 87

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ