21 Януари 2021четвъртък03:15 ч.

Интервю

Милка Христова: София ще загуби от концесията с велосипедите

Столичната община ще бъде ощетена и с предоставянето под наем на спортния комплекс в квартал "Драгалевци", казва общинската съветничка от БСП

/ брой: 229

автор:Деси Велева

visibility 65

МИЛКА ХРИСТОВА e родена на 5 октомври 1957 г. Завършила е право, магистър е по управление на стопанските дейности. Общински съветник от БСП и заместник-председател на Столичния общински съвет. Заместник-председател е и на постоянната Комисия по здравеопазване и социална политика и член на постоянната Комисия по стопанска политика и общинска собственост към СОС. 

"Отдават се общински обекти на занижени цени и без гаранции за изпълнението на договорите"

- Г-жо Христова, на последната сесия мнозинството в Столичния общински съвет прие две решения, които остават като че ли встрани от обществения фокус, но пряко засягат както благополучието на Столичната община, така и на софиянци. Първият доклад е за дългоочакваната концесия за велосипеди под наем, а вторият - изплащане на обезщетение на общината за ползване на общинска собственост в кв. "Драгалевци" от частна фирма през последните две години, както и бъдещото й предоставяне под наем. Защо общинските съветници от БСП се противопоставиха на двата доклада и не ги подкрепиха? 

- Ще започна с втория казус, който е фрапантен пример за безстопанственост от страна на Столичния общински съвет и на администрацията, водещ до загуба на сериозни приходи за общинския бюджет. Всъщност, мнозинството прие два взаимосвързани доклада по случая със стадиона в кв. "Драгалевци". Единият предлага СОС да даде съгласие за обявяване на публичен конкурс за отдаване под наем за срок от 10 години на спортен обект - частна общинска собственост, от над 54 дка и три сгради срещу 5388 лв. на месец. С другия доклад се предлага сключване на споразумение с ползвателя на същия спортен имот - "ДИТ ГРУП", за периода от 28 декември 2017 г. до 28 май 2020 г. с размер на месечното обезщетение отново от 5388 лева. 

От групата на БСП не се съгласихме с начина, по който бе определен и обявен предметът на конкурса, както и с наема и с размера на обезщетението. Категорични сме, че предложенията водят до финансово ощетяване на Столичната община. За съжаление, мнозинството в СОС, съставено от ГЕРБ и "Патриоти за София", подкрепи докладите. 

- Докладът за обезщетяването на общината се отлага няколко пъти в последните месеци, но ГЕРБ така и не промениха почти нищо в него. Кои са скандалните моменти в него?

- Ще припомня казуса, който се развива от края на 2007 г. Тогава е сключен договор за учредяване на безвъзмездно право на ползване между общината и Сдружение "Спортен клуб Левски Драгалевци" за срок от 10 години на имот с площ от 60 дка, отреден за спорт. Година и половина по-късно спортният клуб сключва договор за съвместна дейност с търговското дружество. През 2017 г. изтича договорът между общината и спортния клуб "Левски Драгалевци". От този момент досега спортният обект се ползва от "ДИТ ГРУП" без основание и без плащане. За този период район "Витоша" и общината си разменяха писма и си прехвърляха отговорността за тригодишното безхаберие.

В опит да бъде решен проблемът бяха внесени въпросните два доклада, в които наемната цена за бъдещия конкурс и обезщетението за ползване бяха съгласно направена оценка в размер на малко над 5000 лева. Тази ниска сума е в резултат на факта, че в предмета на оценката не се включва най-ценното от обекта - спортните съоръжения, включително футболните игрища и тенис кортовете, а се оценяват само теренът и три сгради - съблекални. Тъй като опозицията не се съгласи с тази сума, се реши да се изготви нова оценка на обекта заедно с всички съществуващи върху земята спортни обекти. В крайна сметка какво се получи - отново ни бе представена почти същата оценка, като тя бе повишена само със 158 лева на месец! Категорични сме, че оценката остава силно занижена. Срещу 5388 лв. месечно бъдещият наемател ще ползва футболно игрище, кортово футболно игрище, 11 тенис корта и 4 съблекални. Според другия доклад досегашният ползвател "ДИТ ГРУП" АД ще трябва да плати като обезщетение същата месечна сума от 5388 лв., отново само за ползването на терен от 54 дка и три сгради - съблекални, без да се вземат предвид футболните игрища и тенис кортовете.

Не мога да пропусна и факта, че преди 13 години, когато е учредявано правото на безвъзмездно ползване, данъчната оценка за 10 години напред е в размер на 1 млн. лв. или по 8575 лв. месечно. А сега оценката е 5388 лева! Излиза, че новата оценка е направена не като за спортен обект, а като за ливада с нереално ниска цена.

- Другият спорен, но отново приет от мнозинството, доклад бе за концесията за отдаване на велосипеди под наем. Кой ще спечели и кой ще загуби от нея?

- Идеята за изграждане на система за обществени велосипеди в София е добра и полезна инициатива. Ние от БСП я подкрепяме в цялост. Въпросът е в нейната реализация и полезността й. Предложеният модел няма да доведе до изпълнението на голямата цел - превръщането на велосипедите в алтернатива на придвижването с автомобили.

Не одобряване разположението на велостоянките, защото схемата за тях е одобрена през далечната 2012 г. Те ще бъдат разположени по централните булеварди и до метростанциите - по бул. "Мария Луиза", бул. "Патриарх Евтимий", ул. "Г.С. Раковски", бул. "Васил Левски", бул. "Цар Освободител" и други. Т.е. по улици, по които почти няма изградени велоалеи и велосипедите трябва да се движат на принципа "споделено пространство" или по пътното платно. При сегашния трафик можете да си представите каква ще е безопасността за велосипедистите. В същото време няма нито една велостоянка в "Студентски град", в "Младост" или "Люлин". Близостта на велостоянките и съсредоточаването им на малки разстояния в центъра прави полезността им спорна. 

Вторият важен момент е, че срещу осигуряването и поддържането на 400-те велосипеда Столичната община ще предостави на концесионера възможност да разположи 150 рекламни елемента с площ до 2 кв.м в централната градска част, на най-атрактивните места. Оказва се, че водещият елемент в концесията е рекламата. Излиза, че разполагането на велостанции само в центъра всъщност е с цел да се осигури поставянето на 150-те рекламни елемента в най-атрактивните централни площи. 

- Кои са другите пропуски в предоставянето на концесията?

- Концесионерът трябва да вложи малко над 1,1 млн. евро без ДДС, както и да плати за осем години концесионна такса от 750 000 евро. Необходимите средства за това ще се осигурят от отдаването под наем на велосипедите, но преди всичко от рекламните елементи, които концесионерът има право дори да преотдава под наем. От БСП сме категорични, че приходите от рекламните елементи са силно занижени, а разходите по поддръжката на велосипедите са завишени, което е икономически неизгодно за общината. В договора липсват каквито и да било изисквания за интензитета на ползване на велосипедите. На практика общината не може да контролира изпълнението на договора в частта за ползване на велосипедите и не са заложени достатъчно гаранции, че те изобщо ще се използват.

- Какви бяха другите възможности столичани да ползват велосипеди под наем?

- Общинските съветници от БСП смятаме, че има алтернативи. Пример е Бургас, в който работи такава система чрез европейски проект. В София  общинското дружество "Център за градска мобилност" можеше да развие този проект, като отдава рекламни елементи и събира нужните приходи за поддържане на системата от велосипеди. Това щеше осигури и по-голяма гъвкавост на тази система.   

Обезщетяват само 3600, неприети в градини

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 14

Авария затвори част от новото метро за неясен срок

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 14

ГЕРБ натовариха ЦИК и със здравните мерки за изборите

автор:Юлия Кулинска

visibility 61

/ брой: 14

Над 30% срив в чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 14

Борисов премести АЕЦ "Белене" в Козлодуй

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 14

Цената на газа у нас била 15-20% по-ниска от европейските борси

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 14

Бъдещият шеф на Пентагона държи на диалог с Русия

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 14

"Пфайзер" е намалил ваксините за ЕС

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 14

Китай нарече "клоун" топдипломата Майк Помпео

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 14

ЕС предлага на САЩ нови отношения

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 14

БКП и Македония - време е за истината - Част втора

автор:Христо Георгиев

visibility 86

/ брой: 14

Битка за Модела

автор:Ина Михайлова

visibility 219

/ брой: 14

Краят на една претенция

автор:Георги Георгиев

visibility 90

/ брой: 14

Датата

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ