22 Септември 2019неделя11:12 ч.

Миланската катедрала

Пътешествия

Милано - от "Тайната вечеря" до каналите на Навили

Величествената катедрала, операта Ла Скала и дворецът Сфорца привличат милиони туристи към северноиталианския град

/ брой: 112

автор:Деси Велева

visibility 495

Какво пък има да се види там? Този въпрос ми бе отправян многократно, когато обяснявах, че отивам на екскурзия в Милано. А той не бива да бъде задаван за който и да е град. Дори и за село. Винаги и навсякъде има какво да се види и да изненада. И в опустялото село по чукарите на България, и в пренаселената, изостанала и бедна африканска столица. Истината е, че чуждото и непознатото винаги може да е интересно и екзотично. Така че големият град Милано е чудесна отправна точка за пътешествие в миналото и настоящето на Италия.

Търсейки най-евтиния начин да стигнете до Милано, ще попаднете на летището "Орио ал Серио" до Бергамо. Там кацат нискотарифните компании с невисоки цени на билетите. Летището е на около 50 км от Милано и разстоянието се взема за по-малко от час срещу около 10 евро с автобус. Хотелите в Милано са сравнително по-скъпи дори от някои европейски столици, така че е по-добре да откриете подходящия за вас извън центъра. Транспортната мрежа на града обаче е отлично развита и отдалечеността няма да попречи на приятните ви преживявания. 

"Тайната вечеря"

Северноиталианският град обикновено се свързва с три забележителности - стенописа "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи, Дуомо - величествената катедрала, и Ла Скала - оперния театър. Докато две от местата са леснодостъпни за посещение, не така стои въпросът за "Тайната вечеря". Билетите за нея се купуват само онлайн, но много бързо свършват. Поне два месеца преди посещението ви трябва да следите сайта и да очаквате да бъдат пуснати билети за очаквания месец. В помещението се допускат до 30 души на всеки 30 минути през целия ден, но за не повече от 15 минути. 

"Тайната вечеря" е една от най-ценните творби в света, но за съжаление от оригинала й днес не може да се види почти нищо. Тя е рисувана между 1495 и 1497 г. на стената на трапезарията на манастира "Санта Мария деля Грацие". Заради използвания от Леонардо метод на рисуване стенописът се оказва твърде нетраен и той започва бързо да се руши. Едва 50-60 години след завършването на изображението от него вече не се вижда почти нищо. Последващите реставрации нанасят повече вреди, отколкото ползи. Тъй като стенописът не може да бъде преместен, за да се запази, се решава трапезарията да бъде  изолирана, климатизирана и с ограничен достъп. Унищоженото обаче няма как да се спаси и затова някои образи са нарисувани отново. Използвани са обаче по-светли тонове, за да се направи разлика между оригинала и имитацията. Въпреки това при влизането в помещението с приглушена светлина и съзирането на фреската с размери 880 на 460 см няма как да не потреперите от силните емоции. 

Дуомо

Първият поглед върху Миланската катедрала предизвиква едно гръмко "Уауууу". Грандиозната фасада на зданието в готически стил приковава взора и кара туристите да се чувстват като малки пъплещи мравки наоколо. Точно такива изглеждат те от покрива на Дуомо, до който достъпът е съвсем свободен. Входът в самата катедрала струва 3 евро, а за терасите й - 10 евро. Комбинираният билет включва и посещение в музея на катедралата, който е в отделна сграда, както и до археологическите открития в подземията й. И този грандиозен паметник подобно на други се строи няколко столетия - от 1386 до 1805 г. За да се подчертае мащабността на храма, е достатъчно да се отбележи, че в него има 3400 статуи, 135 заострени кули, височината му е над 100 метра, а в него могат да се съберат 40 000 души. Гледката от покрива на Дуомо е невероятна, вълнуваща е и самата обиколка из терасите му, която обикновено привлича повече туристи, отколкото вътрешността на храма. 

Точно до Дуомо е друга забележителност на Милано - галерията "Виторио Емануеле". Това не е изложбена зала, а търговски пасаж с прозрачен покрив. Мащабната конструкция се състои от две стъклени аркади, които покриват улицата, свързваща площада на катедралата с площада на операта. 

Ла Скала

С далеч по-скромна и незабележима архитектура може да се похвали оперният театър Ла Скала, който е в съседство на катедралата и галерията. Ако не знаете, че там се намира една от най-известните опери в света, ще я подминете, без да я погледнете. Семплата сграда е построена по проект на архитекта Джузепе Пиермарини в рамките на две години в края на ХVIII в. на мястото на църквата "Санта Мария дела Скала", откъдето идва името й. В театъра може да се влиза с билет през деня, като туристите имат достъп до музейната част и до самата зала през някоя от отворените ложи. Така всеки посетител може да чуе част от репетициите на оркестъра и да наблюдава подготовката на декорите на сцената. Интериорът на театъра е основно в червено - цвят, който насища сетивата, създава неповторима емоция. 

Дворецът, каналите и музеите

Преминавайки през трите най-важни стъпки в Милано, съвсем не означава, че сте изчерпали всички забележителни места на града. Една от тях е дворецът Сфорца, в който са живели управляващите милански фамилии. В него има музей, в който се влиза с билет, но иначе около стените на крепостта всеки може да се разходи спокойно, да я разгледа отвън и дори да си почине по поддържаните й поляни. Чудесно място за разходка е паркът "Семпионе", а при лошо време може да обиколите сградите на Музея на науката и технологията "Леонардо да Винчи". В него има огромна учебна част, в която децата могат да се занимават с наука и да участват самите те в експерименти, да се докоснат свободно до експонатите. В огромно хале пък са вкарани истински дървен кораб, малки самолети, хеликоптери, а в двора е италианската подводница на Енрико Тоти, до която достъпът е ограничен и за посещение в нея се купува отделен билет за определен час. 

Малко хора знаят, че и Милано има своите канали, които са направени за доставка по вода на търговски стоки в миналото. Каналите на Навили са романтично място за разходка, по протежението им е пълно с кафенета, ресторантчета и места за излагане на творби на изкуството. 

Честваме 111 години независима България

автор:Дума

visibility 43

Слънчево в празничния ден

автор:Дума

visibility 44

До 100 000 лева глоба за БНР

автор:Дума

visibility 299

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 386

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 686

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 572

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 459

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 447

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ