06 Август 2020четвъртък04:01 ч.

снимка Емилия Костадинова

Булевард

Михаил Славчев: Достойните хора могат да "изчистят" политиката

По-доброто бъдеще на населените места се осигурява чрез баланс между опита и младостта, категоричен е кандидатът за общински съветник от БСП в Божурище

/ брой: 190

автор:Павлета Давидова

visibility 1158

Михаил Славчев е на 33 години. Завършил е Техническия университет в София, специалност транспортна техника и технологии. В момента ръководи отдел "Автотранспорт" в охранителна фирма и е технически експерт при провеждане на одити на "Системи за управление на качеството ISO 9001". Семеен, с едно дете. Член е на БСП и на предстоящите избори е кандидат за общински съветник от левицата в община Божурище.

"Младите трябва да получат шанс да се развиват, за да покажат целия си потенциал"

- Г-н Славчев, вече няколко пъти организирате протести с искане, най-общо казано, Божурище да бъде свързано чрез път със София. Защо се стигна до тези акции?

- Хубавото и спокойно допреди няколко години Божурище всекидневно се разраства. Изгради се икономическа зона, която като цяло е в плюс за общината. За съжаление стана отново "по български" - има икономическа зона без необходимата инфраструктура към нея. По тази причина целият трафик към зоната минава през основния вход за Божурище, през населени места, жилищни квартали и затруднява всички граждани както на Божурище, така и на столичния квартал "Толева махала". Допълнително трафикът причинява доста шум, води след себе си и много мръсотия. Всички тези неща ни накараха да потърсим решение, видяхме го в продължаването на бул. "Царица Йоана" до индустриалните зони.

- От колко време се опитвате да постигнете нещо и има ли развитие по темата?

- Още преди две години направихме среща с изпълнителния директор на Индустриални зони г-жа Барес. Стана ясно, че темата с инфраструктурата е тотално пренебрегната и все още нищо не е задействано. Това ни подтикна като граждани сами да се организираме бързо, така започнаха и протестите. Този проект е жизненоважен не само за живеещите в Божурище и в "Толева махала", но и за страната, тъй като става въпрос за доста чуждестранни инвестиции. Пътят е важен, защото има твърде много хора, които разчитат на добрата инфраструктура, за да могат да обслужват фирмите си. На 12 септември тази година при откриване на логистичен парк на датска компания се проведе поредният протест, при който спряхме кортежа на министър-председателя Бойко Борисов и разговаряхме с него. Получихме уверение от негова страна, че проблемът ни ще бъде решен. Надяваме се това да се случи наистина.

- Все повече млади хора се преместват от малките населени места в столицата. Какъв е шансът да задържат младежите си?

- Шансът е на такива територии да се развива бизнесът, но без това да става за сметка на гражданите. Ето, в случая Божурище - да развиваме икономическа зона, там са заети много местни жители, идват и хора от София... Въпросът обаче е решен само частично, има много неизяснени и неуредени подробности, което пречи на част от населението. Получава се така, че една част от Божурище харесва зоната, а другата е по-скоро песимистично настроена към нея заради влошения трафик, задръстванията и неуредиците. Необходимо е да има баланс между бизнеса и живеещите в градовете и в по-малките населени места.

- Въпреки близостта си до София, Божурище е отделна община. Това помага или затруднява управлението?

- Доста сложен въпрос. Според мен помага - за сметка на районите в София местната власт тук не зависи от Столичната община като бюджет и като решения. Това е добре, управниците сами решават кое е най-доброто за живеещите в община Божурище. В същото време близостта със София неизменно води до свързаност с града. Има моменти, в които без комуникация и съвместна работа между Столичната община и община Божурище нещата няма как да вървят нормално.

- Предстоят избори за местна власт. Какво бихте искали да бъде променено в Божурище конкретно?

- Божурище има доста нерешени въпроси, темите за промяна са много. Както вече казах, за мен е важно да се подобри значително инфраструктурата на града. Имаме проблеми с водоснабдяването - особено през летните месеци. Като цяло чистотата за мен е приоритет, на който трябва да се обърне по-голямо внимание. Бих искал да има периодично почистване на целия град, говоря за измиване на улици, за почистване на паркове и на градинки, нещо, което в момента остана на заден план за общинарите.

- Член сте на БСП. Какво предлагат социалистите за младите хора като вас? Защо избрахте точно тази партия?

- БСП има ясна визия какво и как трябва да се промени. Искаме да се осигурят безплатни детски градини. БСП има за свой приоритет да помага на нуждаещите се, не е забравила хората, които са на прага на бедността. В същото време се търси и връзка с бизнеса, обмислят се варианти как да се привлекат повече инвестиции и всичко това да става с грижа за хората.

- Мръсно нещо ли е политиката в България?

- Не. Може би много хора приемат политиката като мръсно нещо, но аз лично смятам, че достойните хора като мен могат да променят мнението на масата.

- Ръководството на БСП често набляга, че приоритет на партията ще бъдат младите хора. Какво очаквате да се случи в тази насока?

- Аз лично бих искал да видя повече млади хора в управлението на общините като цяло. Не казвам то да бъде изградено само от млади хора, тъй като не смятам, че това е правилната формула. Уверен съм, че с баланс между опита и младостта би се получил най-добрият ефект за всяка община и разбира се - за Божурище.

Виждам, че БСП работи в тази насока. Ето, аз съм в листата за общински съветници, кандидатът на левицата за кмет на Божурище Весела Иванова също е млад човек, който заслужава възможността да се докаже като управленец. Смятам, че младите също могат да допринесат за развитието на населеното си място. Важно е да получават път да се развиват, за да покажат целия си потенциал.

- Откъде трябва да започне работа бъдещият Общински съвет?

- Първо, всеки от съветниците ясно да осъзнае, сам за себе си, че трябва да работи за развитието на Божурище. Да няма скрити, задкулисни сделки, лични интереси пред тези на общината - това е най-важното. Само тогава можем да очакваме от Общинския съвет да работи активно за развитието на Божурище. Като цяло се нуждаем от смяна на управлението. Надявам се да има разрастване на общината, повече паркове и зелени зони, модернизация на съществуващите материални бази на училища и детски градини. Това са няколко от нещата, които да задържат младите хора да живеят и да учат децата си в Божурище, а не да търсят София.

- Откъде могат да се намерят средства за всичко това?

- Освен от бюджета на общината, от европроекти, от хора, които се занимават с бизнес. Има откъде. Бъдещият Общински съвет трябва да е много активен точно по темата за намиране на повече инвестиции. Когато те бъдат адекватно реализирани в общината, животът тук определено би бил по-добър.

БТПП: Икономическата криза се задълбочава

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 149

Експерт: Внасяме огромни количества палмово масло

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 149

Близо 50% от парите за безлихвените заеми са договорени

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 149

Четири пъти повече сигнали за пилешко със салмонела

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 149

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 149

Сърбия си пази небето с китайски ракети

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 149

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 179

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

visibility 172

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ