24 Юни 2021четвъртък02:38 ч.

Демонстрант в костюм на супергероя Батман държи плакат, стъпил върху покрива на кола по време на демонстрация в Янгон, най-големият град в Мианмар. С всеки изминат ден става все по-масова съпротивата на жителите на Мианмар срещу военната хунта

ГЛОБУС

Мианма между краха и съживяването на демокрацията

Народното недоволство избуя срещу нагона на военните да командват обществото

/ брой: 32

автор:Елиана Иванова

visibility 975

Винаги се наблюдава трагичен героизъм в смъртта на младостта, белязана от своята невъзвратима преходност, идеализъм и неотменна вяра в несломимостта на собствените сили. Младата демокрация в Мианма също не е лишена от тези характеристики, но докъде я доведоха те: до нейния крах или до ново трансформиращо начало?

Сутринта на 1 февруари бе извършен безкръвен държавен преврат, когато демократично избраните членове на управляващата партия Национална лига за демокрация (НЛД), начело с лидерката Аун Сан Су Чи, президента Вин Мин и други висши служители и политици бяха свалени от Татмаду (военните на Мианмар), които превърнаха демокрацията в стратокрация. Малко след арестите военните обявиха едногодишно извънредно положение и обявиха, че генерал Мин Аун Хлайн е поел контрола над страната. Военните обявиха резултатите от изборите през ноември 2020 г. за невалидни и заявиха намерението си да проведат нови избори в края на извънредното положение. 

Самата акция на преврата изключително наподобява действията в Капитолия по-рано през януари, когато бившият президент на САЩ Доналд Тръмп отказваше да признае загубата си в проведените президентски избори и доброволно да предаде властта на своя наследник Джо Байдън. 

На 3 февруари 2021 г. Вин Мин бе обвинен в нарушаване на предписанията на кампанията и ограниченията на пандемията на КОВИД-19 съгласно раздел 25 от Закона за управление на природните бедствия. На Аун Сан Су Чи също бе повдигнато обвинение за нарушаване на КОВИД-мерките и за незаконно използване на радио и комуникационни устройства (уоки-токи), които са ограничени в Мианма.

Непосредствено след ареста на Аун Сан Су Чи и други видни политици масово народно недоволство заля улиците на столицата Найпидо и други големи градове в страната като Янгон. Влаковете бяха спрени, болниците затвориха, работници масово напуснаха работните си места във фабриките, за да се включат активно в протестите. На практика стачките

бойкотират бизнес империята на военните 

По данни на световните медийни агенции мина за добив на мед в северната част на региона Сикайн, съвместна собственост на военните и китайска компания, спря да работи след като над 2000 работници напуснаха. По информация на агенция "Ал-Джазира" спрели са работа и стотици инженери и друг персонал, работещ за "Майтел" (Mytel), телекомуникационен оператор, частна собственост на военните. Собствениците на местни фирми са унищожили кашоните с цигари, произведени от "Вирджиния Тобако Къмпани" (Virginia Tobacco Company), която е частна собственост на "Мианмар Икъномик Холдингс" (Myanmar Economic Holdings Ltd), също военен конгломерат. Бързото разпространение на протестното движение и на неговото координиране се дължи в голяма степен на широкия достъп до интернет и на смартфоните, които позволят на притежателите си да комуникират онлайн. 

Повсеместна солидарност обхвана бирманския народ и сред протестиращите се открояват представители на всички слоеве на обществото. В тази връзка новото военно правителство обяви заплануван закон за киберсигурността, според който всеки, който осъжда действията на правителството онлайн, е заплашен със санкция затвор за поне 3 години. Законопроектът за киберсигурността, който предоставя на правителството правомощия да разпорежда блокади в интернет и забрани за уебсайтове, сериозно притесни технологични гиганти, граждански групи и дори частния сектор. От 1 февруари насам са задържани повече от 350 души, включително активисти, журналисти, студенти и монаси. Миналата седмица бяха обявени "драконовски заповеди за предотвратяване на мирни събрания и свободно изразяване". 

За мнозина военният преврат в Мианма бе голяма изненада, макар че неговите корени могат да бъдат открити в изборните резултати от ноември миналата година. От гледна точка на военните незаконното вземане на властта е напълно конституционно. Военната хунта, без да е предоставила доказателства, твърди, че изборната измама през миналия ноември представлява заплаха за страната и нейната сигурност. Въоръжените сили твърдят, че е било необходимо да се въведе извънредно положение, тъй като назначената от цивилното правителство Съюзна избирателна комисия се е произнесла, че не е необходимо разследване на обвиненията в изборни измами, които бяха изтъкнати от военните и опозицията. НЛД спечели изборите убедително с 83% от общия вот. Това бе повече от убедителна победа и съществено 

подрони авторитета и позициите на армията

От своя страна тя отправиха обвинения, че избирателните списъци били неточни. Превратът се случи, когато новоизбраното правителство трябваше да свика новия парламент, въпреки твърденията на военните за фалшифициране на изборите. 

Според някои анализатори причината за преврата се състои в игнорирането на призива на военните да бъдат разследвани подозренията в изборни измами от НЛД. Мирът в страната е крехък и е закрепен върху тънък лед. Цивилното правителство управлява заедно с военните и до момента изглеждаше, че този симбиозен експеримент функционираше, въпреки критиките по отношение на правата на малцинствата и в частност на мюсюлманската общност рохинга. Едно от ключовите предизвикателства в пътя на Мианмар към демокрацията е изграждането на истинско федерално споразумение, което да отговори на стремежите за самоуправление на етническите националности на страната. Най-силно засегнати от военните репресии са представителите на рохинга. Аун Сан Су Чи, която дълги години се бори за демокрация и човешки права в страната си и която бе удостоена с Нобелова награда за мир през 1991г., претърпя сериозни критики по повод на неглижирането на проблема с етноса рохинга. Това значително бе понижило доверието в нея като лидер и доведе до сериозни критики срещу управляващите както вътре в страната, така и от страна на международната общност. 

Но на общите избори на 8 ноември 2020 г. НЛД спечели 396 от 476 места в парламента, което е дори е повече, отколкото на изборите през 2015 г. Политическата формация на военните, Съюз за солидарност и развитие, спечели само 33 места. Игнорирането на призива на военните за разследване на вероятни изборни измами говори за сериозно подценяване на силата на демократичните начала и ценности в твърде младата демокрация на Мианма и е в очевидно противоречие с политическата система на "дисциплинирана демокрация", установена през 2008 г. от Татмаду. Военните виждат в свое лице пазител на политическата система в Мианма и пренебрегването на техните искания най-вероятно е възприето  като провокация. Полският анализатор Любина също се съгласява, че наранената гордост на военните, подновеното изборно поражение на тяхната партия и липсата на комуникационни канали между победители и победени в крайна сметка са довели до преврата.

Има предположения, че превратът може да се дължи на желанието на военните да запазят централната си роля в политиката на страната. Законът за службите за отбрана налага задължителна пенсионна възраст от 65 години за главнокомандващия въоръжените сили. Освен това, Конституцията предоставя на президента, след консултация с Националния съвет за отбрана и сигурност, правомощието да назначи наследника на Мин Аун Хлайн, а загубата на власт би изложила генерала от потенциално преследване и отговорност за предполагаеми военни престъпления по време на конфликта с рохинга.

Правната основа, на която стъпва превратът, се крепи на членове 417 и 418 от Конституцията от 2008 г. Член 417 от Конституцията обаче упълномощава само действащ президент да обяви извънредно положение след консултация с Националния съвет за отбрана и сигурност. Действащият цивилен президент Вин Мин не е отстъпил доброволно това си право. Вместо това извънредното положение беше обявено противоконституционно от вицепрезидента. Обявяването на извънредно положение прехвърля законодателната, изпълнителната и съдебната власт на главнокомандващия съгласно член 418.

Безкраен преход

След обявяването на политическата си независимост от Британската империя през 1948 г. Бирма, както днес се нарича Мианма, е обхваната от политическа нестабилност. Между 1958г. и 1960г. военните сформират временно служебно правителство за разрешаване на политическите междуособици. След провеждането на изборите в Бирма през 1960г. военните доброволно възстановяват цивилното правителство, но след по-малко от две години извършват преврат, с който се налага 26-годишно военно управление. 

През 1988 г. избухват протести в цялата страна. Едно от най-кървавите събития е т.нар. Въстание 8888 от 8 август 1988. Тогава няколкодневните протести на студенти, учители и лекари са потушени със стрелба от страна на армията. Загиват над 10 000 души в цялата страна, повечето от които жени и деца. 

През 1990 г. военните разрешават свободни избори, като вярват, че ще получат подкрепата на народа. В крайна сметка изборите водят до убедителна победа за опозиционната НЛД. Военните отказват да отстъпят властта и поставят лидера на Лигата Аун Сан Су Чи под домашен арест. Те остават на власт до 2011 г. Между 2011 г. и 2015 г. започва предварителен демократичен преход и изборите, проведени през 2015 г., доведоха до победа на партията на Су Чи. Въпреки това военните запазиха значителна власт, включително правото да назначават 124 от членовете на парламента. 

Реакцията на света

Реакцията на международната общност бе незабавна. По време на специална сесия в петък, поискана от Обединеното кралство и ЕС, Съветът за сигурност на ООН  прие резолюция, призоваваща всички лица, "произволно задържани" да бъдат освободени, както и да бъде възстановено демократично избраното правителство.

Междувременно САЩ наложиха санкции срещу изпълняващия длъжността президент на Мианмар и  други военни офицери. Санкциите могат да бъдат насочени и към военни холдингови компании с инвестиции, обхващащи банки, скъпоценни камъни, мед, телекомуникации и облекло.

Реакцията на Китай към преврата в Мианма изглежда противоречива, предвид отношенията, изградени със страната и управляващите в лицето на Аун Сан Су Чи. Русия и Китай счетоха извънредната сесия за "намеса във вътрешните работи на Мианма". Китай се стреми да превърне Мианма в гъвкав съсед, докато Вашингтон търси подходящ инструментариум за насърчаване на прехода към демократично управление. Също така не е ясно доколко някакво външно влияние, от изток или от запад, ще повлияе на решимостта на генералите да стимулират плавен преход към демократични структури.

Китай остава най-големият търговски партньор на Мианма, а най-големият чуждестранен инвеститор на страната за миналата година беше Сингапур. Япония, Южна Корея и Тайланд също инвестират значителни суми в страната, което я прави  по-малко изолирана, отколкото е била през годините на военно управление. Япония се присъедини към САЩ в осъждането на преврата, но изглежда малко вероятно да подкрепи нови санкции срещу военните управници на Мианма, които администрацията на Байдън обмисля.

Съюзът на съдиите поиска оставката на ВСС

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 119

Борисов купил китайски респиратори на тройни цени

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 119

Партия изнудва избиратели в Смолян

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 119

Евростат: Храната в България е скъпа, алкохолът - евтин

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 119

КЕВР се оправда за цената на водата

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 119

Съдът спря смяната на шефовете на "Автомагистрали"

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 119

Нови правила при онлайн поръчки извън ЕС

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 119

Британски кораб провокира Русия

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 119

Лидери на каталунските сепаратисти, помилвани от Мадрид

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 119

Ахмети преговарял за смяна на химна на РСМ

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 119

ООН вещае пагубни климатични промени

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 119

Пак свинско със зеле

автор:Ева Костова

visibility 117

/ брой: 119

Георги Кадиев "хвърли ръкавица" на Красимир Вълчев

автор:Таня Глухчева

visibility 155

/ брой: 119

Най-дългият ден

автор:Лозан Такев

visibility 129

/ брой: 119

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ