17 Юни 2024понеделник09:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

МФ иска таван от 5000 лв. за плащанията в брой

Подобна идея не е нова, но винаги се е проваляла досега

/ брой: 54

автор:Дума

visibility 858

Министерството на финансите предлага прагът за плащанията в брой в страната да бъде намален от 10 000 лв. на 5 000 лв., като мярка за ограничаване на сивата икономика. Това предвижда една от промени в данъчните закони, включена в пакета промени в данъчните закони. С тях служебният кабинет очаква тази година да увеличи приходите в хазната с около 6 млрд. лв. и да свие бюджетния дефицит. Проектът е публикуван за обществено обсъждане на сайта на финансовото министерство.

"плащанията на територията на страната да се извършват само чрез превод или внасяне по платежна сметка, когато са на стойност, равна или надвишаваща 5000 лв., предвиждат новите идеи на служебното финансово министерство. Ограничението ще се прилага и в случаите на плащания в чуждестранна валута, когато левовата им равностойност е равна на или надвишава 5000 лв. по курса на БНБ в деня на плащането.

Предлаганото ограничаване на плащанията в брой е в съответствие и с наложилата се практика в други държави членки на ЕС, като Белгия, Гърция, Испания, Португалия, Франция, Румъния, където прагът за плащанията в брой е 2000 до 3000 евро, твърдят от МФ. 

И у нас периодично финансови министри са предлагали ограничаване на плащанията в брой, но досега тази мярка никога не е намирала достатъчно подкрепа в парламента. 

За периода 2020-2022 г. държавата е предоставила помощи и компенсации на бизнеса, свързани с пандемията, енергийната криза и военните действия в Украйна общо в размер на 10,3 млрд. лева. Най-голяма е сумата за 2022 г. - 5,9 млрд. лв., За 2020 г. предоставените помощи са за 2,1 млрд. лв. , а за 2021 г. - 2,3 млрд. лв., посочва МФ. В същото време Ведомството на Росица Велкова дава данни за прогнозната печалба на фирмите за 2022 г. - 47 млрд. лв., плюс 1,425 млрд. лв.  прогнозен облагаем доход на едноличните търговци. В сравнение с печалбите за 2018 г. и 2019 г декларираните данъчни печалби от дружествата и облагаеми доходи от стопанска дейност като едноличен търговец значително нарастват за 2021 и 2022 години със 100%, посочва МФ.

"Анализът показва, че финансовата подкрепа от страна на държавата във връзка с възникналите здравна и енергийна криза и военните действия в Украйна е била навременна и достатъчна, като е запазила не само съществуващия бизнес, но е осигурила условия за неговото развитие и за генериране на печалби", твърдят от финансовото министерство.


Въвеждат и "данък богатство"

В Закона за корпоративното подоходно облагане пък се предвижда въвеждането на нов налог - еднократно заплащане на "солидарна вноска" за свръхпечалбите, генерирани в периода от 1 юли 2023 г. до 31 декември 2023 г.  Такава вноска ще правят всички фирми и еднолични търговци, генерирали свръхпечалби. 

Формулата е доста сложна - предлага се основата за определяне на солидарната вноска да бъде разликата между данъчната печалба за периода от 1 юли 2023 г. до 31 декември 2023 г. и 50% от средната стойност, увеличена с 20 на сто, на данъчните печалби за 2018, 2019, 2020 и 2021 години.

Предлага се "солидарната вноска" да бъде в размер на 33% от данъчната основа, а периодът за облагане да бъде от 1 юли 2023 г. до 31 декември 2023 г. Новият данък не освобождава фирмите от заплащането на 10% данък печалба. Т.нар. "солидарна вноска" няма да се признава и за разход. Осигурените финансовите средства щели да се насочат към по-нискодоходните домакинства по линия финансиране на пенсиите и други социални плащания. 


Какво се предлага 

- Предлага се от 1 юли 2023 г. връщане на 20% ДДС за ресторантьорски и кетъринг услуги, за общата туристическа услуга и за фитнесите. В момента налогът за тези услуги е 9%.

- От средата на година се въвежда акциз за течностите за електронни цигари, не съдържащи никотин, както и заместителите на тютюна, съдържащи никотин.

- Всички стоки с висок фискален риск, които се превозват в страната в транспортни средства над 3,5 тона, да бъдат предварително декларирани пред приходните агенции. За тях ще се въведе и предварително деклариране на ДДС.

- Във връзка с определянето на облагаемия доход от продажба или замяна на акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, в т.ч. и виртуални валути, както и от търговия с чуждестранна валута се предлага да се приспадат 10 на сто нормативно определени разходи. Досега данъкът върху тези доходи се определяше като разлика между реализираните доходи от продажбата на активите и цената на придобиването им. Сега Министерството на финансите предлага този реализиран доход да бъде намален с 10% нормативно признати разходи и останалата сума да бъде облагана.

Едното платно на "Струма" ще е извън дефилето

автор:Дума

visibility 1533

/ брой: 111

Произвеждаме все по-малко плодове

автор:Дума

visibility 1425

/ брой: 111

Задава се голям излишък на петрол

автор:Дума

visibility 1350

/ брой: 111

Пускат еднодневна винетка за леките коли

автор:Дума

visibility 1283

/ брой: 111

Не давайте партията на търговците

автор:Дума

visibility 1608

/ брой: 111

Трябва ни управление на широка основа

автор:

visibility 1522

/ брой: 111

БСП е жертва на структурите си

visibility 1657

/ брой: 111

Конференция за мир или "път към нищото"

автор:Таня Глухчева

visibility 1504

/ брой: 111

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ