05 Август 2021четвъртък08:01 ч.

Международен фестивал, посветен на Микаел Таривердиев, започна в Москва

/ брой: 163

автор:Христо Събев

visibility 1717

Пресконференция по повод Международния фестивал "Запомни този миг", посветен на 85-годишнината от рождението на композитора Микаел Таривердиев (1931-1996), се състоя в ТАСС. В нея взеха участие президентът на Благотворителния фонд "Микаел Таривердиев" - Вера Таривердиева, вдовицата на композитора, ген. директор на Болшой театър Владимир Урин, композиторът, продуцент и лидер на британската група "The Real Tuesday Weld" Cтивън Коутс, официалният фотограф на британския премиер и британския парламент Пол Хартфилд и др.
Микаел Таривердиев е знакова фигура в музикалната култура. Повечето слушатели го познават от неговата филмова музика към "Седемнадесет мига от пролетта" и мн. др. През 2002 г. Таривердиев, създал музика за повече от 130 кино- и телевизионни филма, влиза в книгата на рекордите на Гинес с най-много премии за музика, написана за киното. Официалното откриване на фестивала се състоя вчера на новата сцена на Болшой театър с участието на солисти на младежката оперна програма на театъра. Географията на фестивала обхваща страни като Русия, Франция, САЩ, Естония, Грузия, Великобритания. В Лондон са планирани три концерта, а също така изложба "17 Мига" (Седемнадесет мига от живота на Микаел Таривердиев). Мероприятията са подготвени по инициатива на композитора Стивън Коутс, който се явява издател на музиката на Таривердиев в Лондон.
Фестивалът "Запомни този миг" завършва на 23 ноември в концертната зала "Чайковски" в Москва. В галаконцерта ще вземат участие известни представители на музикалното и театралното изкуство.

Пол Хартфилд


Вера Таривердиева

Стивън Коутс
Снимки авторът

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 187

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 142

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 151

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ