03 Март 2024неделя12:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Между правото и своеволието

Все по-често загиват американци от... конституционното си право да носят и използват оръжие

/ брой: 199

автор:Кристиела Симеонова

visibility 2812

"Доколкото една добре организирана милиция е необходима за сигурността на свободната държава, правото на народа да притежава и да носи оръжие не трябва да бъде нарушавано", гласи текстът на Втората поправка на Американската конституция. Право ли е да носиш оръжие, да стреляш наред и да убиваш и раняваш хора, имащи лошия късмет да са около теб в този безумен момент? Право ли е със законно притежавания си пистолет да влезеш в кинозала и да убиеш 12 напълно невинни души и раниш още над 50? Това е абсурдно! Оръжейните привърженици твърдят, че всеки пълнолетен американец има право да държи в къщата си или да носи оръжие, за да се защити от престъпник, който може да бъде обезвреден или ликвидиран преди появата на полицията, да се защити също от змия, койот или мечка гризли. За тях това е свято право на лична безопасност. Право на ЛИЧНА БЕЗОПАСНОСТ, а не своеволие. Във Втората поправка не са залегнали злоупотребата с личното оръжие и убийствата на невинни хора!
Докато настоящият американски президент Барак Обама и неговият съперник Мит Ромни се надпреварват в събирането на средства за кампаниите си и в даването на предизборни обещания, нова безразборна стрелба се разигра в центъра на Ню Йорк - пред Емпайър стейт билдинг. Този път се размина "само" с две жертви, а девет души бяха ранени. Кметът на града Майкъл Блумбърг, който е сред малцината видни политически мъже, критикуващи недостига на контрол върху оръжия, определи случилото се като ужасна трагедия и обяви, че мегаполисът не е защитен от подобни нападения, които са национален проблем. Нюйоркчани смятат, че властите трябва да предприемат действия, за да не се случват отново подобни инциденти. Нещо определено трябва да се направи. При подобни стрелби умират деца, случайни минувачи биват ранени. Нещата не могат да продължават така. Говори се много, а всъщност нищо не се върши в тази насока, споделя мъж от Ню Йорк.
След всеки масов разстрел, породен, да речем, от несподелена любов, загуба на работа или например расистки чувства се повдига въпросът за свободното притежаване на оръжие. Всички са потресени, да му мислят пострадалите и техните близки. Минава седмица, най-много две, случаят избледнява и хоп... пак някой психично болен или наскоро загубил работата си, или притиснат от някакъв си личен проблем, грабва ЛИЧНОТО си оръжие, което му принадлежи по конституционно право, и убива наред.
Почти навсякъде в САЩ човек може да си купи оръжие. Само трябва да представи шофьорската си книжка и след 15 минути, ако проверката в базата данни на ФБР покаже, че всичко е чисто, си тръгва с чисто новото си законно полагащо му се оръжие. Е, разбира се, има и някои ограничения - осъдени престъпници, хора с психични заболявания или неамерикански граждани нямат право да притежават огнестрелно оръжие. Забранено е носенето на оръжия във или около училищата. И какво от това? Нима тези "ограничения" спряха Джеймс Холмс да си накупи оръжия и експлозиви на воля по интернет. Пролуката е в това, че законодателната система, третираща личното оръжие, е отделна за всеки щат. Ако в отделни щати е забранено носенето на оръжие, в други можеш да го носиш без лиценз. В Аляска и Върмонт например не се иска лиценз за носене на оръжие. Забранено е обаче носенето на оръжие в Уисконсин и Илинойс. Откритото носене на оръжие е разрешено в 23 щата. В някои щати искат медицинско свидетелство на купувача, в други не - и на Холмс никой не му е искал медицинско удостоверение. А той се оказа човек с психически проблеми и нищо не му попречи да убие 12 души, без да му мигне окото. В някои щати не можеш да купиш повече от една бройка огнестрелно оръжие в рамките на месец, в други не е така. В едни щати възрастовата бариера за купуване на оръжие е 18 години, в други - 21 години. И какво следва от всичко това? Общо взето, масовите убийци са с развързани ръце и с повод и без повод раздават изстрели! Във Флорида е в сила т.нар. максима "stand your ground", произтичаща от правото на самоотбрана в критични ситуации. Законът разрешава на всеки американец да стреля срещу някого, ако се чувства застрашен. При това Флорида изобщо не е единственият американски щат, който позволява използването на огнестрелно оръжие дори само при появата на чувство на заплаха. Докато в Сингапур, ако искате да си купите оръжие, трябва да докажете, че съществува реална заплаха за живота ви.

Влиянието на оръжейното лоби в САЩ

В оръжейното лоби влизат няколко организации, обединяващи както любители, така и производители на оръжия. От тях най-мощни са "Националната асоциация на стрелците" (National Rifle Association) и "Собствениците на оръжия в Америка" (Gun Owners of America). Водеща е първата, която обединява 1 млн. притежатели на оръжия. Тя се издържа от членски внос и дарения, сътрудничи с армията и институциите. Само през 2011 г. е похарчила 2.6 млн. долара, за да прокарва в Конгреса интересите на членовете си. Именно на тези организации се дължи всичко гореспоменато -  липсата на забрана за притежаване или носене на оръжия и все пак съществуващите, но твърде хлабави правила за притежаването и употребата им. Оръжейното лоби е толкова мощно, че с него се съобразяват конгресмени и политици на щатско и федерално ниво. Публична тайна е, че тези организации съставят списъци на кандидатите за президенти, за конгресмени и губернатори. Онези, които се обявяват срещу свободното притежаване и търговията с оръжия, попадат в черния списък и съответно губят изборите. По тази причина на президентските избори през 2000 г. демократът Ал Гор загуби вота в родния си щат Тенеси, където победи Джордж Буш-младши, който не възнамеряваше да налага каквито и да е ограничения върху "оръжейните права" на американците. А с победа там Гор влизаше в Белия дом. До голяма степен политическата класа на САЩ е заложник на оръжейното лоби.
Самите американци обаче въпреки реакциите за затягане на контрола върху продажбата на оръжия след всяка поредна масова касапница са против ограниченията за свободно притежаване на оръжия. И така кръгът се затваря - никой не се противи, дори напротив - след стрелбата в Аурора с 43% нараснаха молбите за проверка на криминалното минало, които са задължителна процедура за придобиване на лично оръжие. А оръжейното лоби продължава да печели, отстоявайки интересите на членовете си.
Собственик на оръжеен магазин в Мичиган разказва как след избирането на Обама за президент американците се втурнали да изкупуват пистолети, автомати и боеприпаси, опасявайки се от негативното му отношение към свободната търговия, изразено по време на предизборната му кампания. "Помня, че една жена ни учуди с това, че купи толкова много патрони, колкото не би могла да изстреля през целия си живот". Защо е нужно? Само защото ти се полага като неизменно право?!
Пак по повод касапницата в Аурора конгресменът Луис Гомърт учудено попита пред Би Би Си: "Недоумявам защо в цялата зала, в която е имало толкова много хора, никой не е носил оръжие със себе си." Излиза, че трябва да ходиш навсякъде с оръжие, защото, не дай се Боже, някой ще реши да постреля, докато вечеряш в ресторанта или се разхождаш по улицата. Да, трябва да си застрахован за такива случаи! Вадиш пистолета и стреляш и ти! Да, явно това е решението! 
А статистиката е тъжна и тенденциите не са по-различни. Според американското издание "Атлантик" всяка година в САЩ се извършват средно 300 000 нападения с огнестрелно оръжие, при които загиват по около 30 000 души, значителна част от които напълно невинни хора. Водещият Бил Мойерс от телевизия Пи Би Ес констатира, че в САЩ от огнестрелни оръжия са загинали много повече американци, отколкото във всички войни на Америка, взети заедно. В сравнение с развитите страни в Европа САЩ очевидно е "държава с необичайно високо насилие", гласи едно от последните проучвания на американския университет "Дюк", цитирано от "Хъфингтън пост".
САЩ са шампион по оръжия за лично ползване. Населението на страната е 313 млн. души, които притежават 283 млн. броя огнестрелни оръжия - без да се броят военните и полицаите. Това прави 88,8 единици лични оръжия на 100 души.
След трагедията в Аурора Франс прес писа, че въпреки 12-те жертви на кръвопролитието на премиерата на "Батман", то едва ли ще доведе до затягане на нормативната уредба за огнестрелните оръжия в САЩ - политическата класа и отляво, и отдясно не смее да се опълчи срещу влиятелното оръжейно лоби, повтарящо безспир, че никакво посегателство върху основните свободи на американците не би попречило на един луд убиец да се развихри. Дали?! Тогава американският президент Барак Обама обеща, че ще продължи да работи с Конгреса в борбата с насилието, което е резултат от свободната продажба на оръжие. Той заяви, че няма да посяга върху правото на американците да носят оръжия, няма да променя и законите за притежаване и носене на оръжие, а ще засили разяснителната и превантивната работа, за да не се стигало до подобни трагедии. Обама обаче претегля внимателно изказванията си по въпроса - той е наясно, че в редица щати с ключово значение в президентските избори като Охайо, Вирджиния и Пенсилвания повечето гласоподаватели имат положителна нагласа към огнестрелните оръжия и много държат на правото за носене на оръжие.
Помолен за коментар, кандидатът на републиканците за президентските избори Мит Ромни пък увери, че и по-строги закони не биха възпрепятствали масовото убийство. "Твърдо вярвам във втората поправка" към конституцията на САЩ, която гарантира правото да се носи оръжие", заяви той. Според него истинското предизвикателство са не оръжията и законите, а хората, които "правят немислими, невъобразими и необясними неща". Колко удобно!
И историята се повтаря безспир - прочувствени речи и изказани сърдечни съболезнования на близките на загиналите и пострдалите, ден на траур... до следващата масова касапница. От страна на неограничените възможности САЩ се превръщат в страна на слободията. А Американската мечта започва лека-полека да избледнява. Въпреки все по-зачестяващите инциденти, предизвикани от хора, законно притежаващи оръжия, едва ли ще се откажат американците от конституцонното си право да носят оръжие? Това ще е в разрез на нечии интереси!

Цените на горивата може да тръгнат зловещо нагоре

автор:Дума

visibility 639

/ брой: 42

Банките са надули таксите с 30% за година

автор:Дума

visibility 568

/ брой: 42

Външният дълг стигна близо 48% от БВП

автор:Дума

visibility 533

/ брой: 42

Хотелиерите очакват ръст на бизнеса с 15 %

автор:Дума

visibility 477

/ брой: 42

България е една от най-свободните страни

автор:Дума

visibility 633

/ брой: 42

Ситуацията в Украйна остава трудна

автор:Дума

visibility 651

/ брой: 42

БРИКС се отказва от долара

автор:Дума

visibility 580

/ брой: 42

Путин: Западът лъже, че Русия ще нападне

автор:Дума

visibility 570

/ брой: 42

3 март 1878

visibility 599

/ брой: 42

Най-красивият спомен на нацията

автор:Стефан Продев

visibility 655

/ брой: 42

Трети март е роден отпреди да се случи

автор:Дума

visibility 566

/ брой: 42

Кой размени Македония срещу Кипър?

автор:Никола Филипов

visibility 621

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ