02 Март 2021вторник10:49 ч.

Метлите глътнаха 14 млн. лева от парите за чистота на София

За ръчно метене на тротоари и улици са отделени 7 пъти повече средства, отколкото за чистене с машини през 2019 г.

/ брой: 219

автор:Деси Велева

visibility 614

Столичната община продължава да залага на почистване на улиците и тротоарите с метли, вместо да ги замени с по-съвременно механизирано метене. За ръчно метене миналата година са отделени над седем пъти повече средства, отколкото за събиране на боклуци, прах, наноси и опадали листа с машини. Това показва отчетът за изпълнение на план-сметката за чистота на София за 2019 г. За ръчно метене са изразходвани над 15,5 млн. лева, а за механизирано - под 2,3 млн. лева. Това става на фона на данните за силно запрашаване на въздуха в София и високите нива на фини прахови частици в статистиките.

От години общинските съветници от БСП заявяват, че почистването с метли е по-малко ефективно и е трудно за контролиране, но въпреки това за пореден път кметството отделя повече пари за него. БСП очаква неизпълнението на план-сметката за чистота към края на годината да бъде 15 млн. лева от предвидените 217 млн. лева. За следващата година пък парите по това направление отново ще се увеличат - с над 3 млн. лева. Основен разход в план-сметката остават средствата за външни фирми, които се занимават със събирането и превоза на сметта. Сумите за тях също нарастват до рекордни нива от 73 мл. лева, което е с 6 млн. лева повече от предходната година. В същото време за 2019 г. най-много средства не са усвоени по перото за изграждане, поддържане и закриване на депа за смет, за деветмесечието изпълнението е малко над 50 на сто, заяви за ДУМА Иван Таков, общински съветник от БСП. Според него досега няма данни за проблеми в събираемостта на такса смет заради пандемията и извънредната обстановка. Този налог няма да се вдига и през следващата година.

Още 6 млн. лева за видеонаблюдение в столицата

През следващите години София ще засили видеонаблюдението в града, става ясно от обществени поръчки на Столичната община и СДВР. За проектиране и строителство, доставка и монтаж на системи за видеонаблюдение и аналитична обработка на видеоинформация ще бъдат отделени 6 млн. лева, с които ще бъдат инсталирани 1000 камери. Целта е да се подобри видеонаблюдението в районите на детски и учебни заведения и в други зони с висок рисков потенциал. Ще се купуват камери с висока резолюция. Освен тях Столичната община ще купува 14 типа цифрови записващи устройства, оптични кабели и различни материали и стойки за поставяне на камерите.

Пак затвориха „зелените коридори“

автор:Дума

visibility 84

COVID-19: Рязък скок на заразените – 2 588 нови случая

автор:Дума

visibility 195

Отново опашки за ваксини

автор:Дума

visibility 161

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 42

СЗО: Пандемията няма да приключи до края на годината

автор:Дума

visibility 184

Все повече хора желаят ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 42

Масирана атака в Скопие срещу Любчо Георгиевски

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 347

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 331

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 232

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 225

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ