25 Май 2020понеделник15:31 ч.

Мераци удовлетворяваме всякакви

/ брой: 142

автор:Боряна Костова

visibility 738

Трепахме се като малоумни години наред, за да ни приемат в "обетованата земя", за каквато си мислехме, че е територията на ЕС, докато най-сетне ни пуснаха да седнем на крайчеца на "голямата софра". Обаче преди туй ни замеряха с какви ли не условия и ние като пълни шушумиги всеки път казвахме "да". Че и любезно се усмихвахме. Да - да си затворим два от най-производителните реактори на АЕЦ-а. Да - замеделците ни да получават евросубсидии като пето качество производители. Да - да не изнасяме работна ръка в ЕС, докато там не им потрябваме. И какво ли още не. Европа вика "Вземаме ви, обаче..." и нашите преговарящи козируват, преди да са чули цялото изречение. Така се сдобихме с печалната слава на нация от йесмени и йесдами. И напълно заслужено.
Правителството сега е на път да извърши поредните глупости, като разреши на американците да надупчат Добруджа, за да вадят шистов газ. Щото инак братята янки току-виж дълбоко ни се разсърдили. От което ще пострада вековната българо-американската дружба! Какво от това, че житницата на България ще се превърне в отровена пустош. Голяма работа! Американците ще ни внесат пшеница. Че нали преди години, като бяхме в нужда, ни докараха мухлясалата си царевица.
И приятелите от Европа са ни подготвили вчера поредната приятна изненада. Депутатите в ЕП забранили износ на ядрени отпадъци към страни извън ЕС, освен ако те не са за рециклиране, но после задължително да се върнат обратно. Което дава мегдан на Бойко Борисов да се развихи още повече със строителната си програма. Щото освен магистрали и спортни зали ще започне да прави и хранилища за ядрените отпадъци от "Козлодуй". Бедна ни е фантазията колко нови лентички ще има да отреже!
А най-добре е американците, като дупчат за шистовия газ, някъде там правителството да изкопа и бункерите. И да направи повечко. Понеже като нищо някои от приятелите на Бойко - я Берлускони, я Саркози, я Меркел, решат да ни ощастливят с техните отпадъци. Как ще им откажем на хората! То и без туй земята ни в тоя район няма да става за нищо. Що да не я използваме поне да си заздравим  прекрасните отношения и с Европа, и с Америка.
А с Русия за малко да си развалим работата. Понеже Европарламентът първоначално искаше да прокара умната идея ядрени отпадъци да се изнасят и в страни извън ЕС, обаче страната износителка да контролира съхраняването им там. Ще рече, България да следи и да дава предписания на Руската мечка къде и как да си прави бункерите. Въпросът е как точно щеше да стане тая работа. И кой да я върши. Трайчо или храбрецът Бойко. Май нито единия, нито другия. Добре, че ЕП направи необходимото отклонение, с което, без да иска, избави родните управници от конфузното пложение - може да изнасяме скъпоценните отпадъци и извън границите на ЕС, обаче пак да си ги прибираме.
Но млъкни, сърце! Има и светлинка в тунела. Като реализират у нас проектите за шистовия газ и направят ядрените бункери, все пак ще ни остане две трети от територията на България. Ако в същия момент някъде някой не реши да увеличим площите на ония "вентилатори", дето ни издухаха туристите от цялото Черноморие. Или да се роди някоя още по-умна идея.
А всъщност за какво ни е толкова много територия? Нали по прогнози на Световната банка скоро ще останем около 5 милиона население. Явно в изпълнение на задачата е пратила тук Дянков. Той, както се вижда, перфектно си върши работата. Че и всички ние помагаме. Нали мераци удовлетворяваме всякакви...
 

Като светлина ще потъна...

автор:Елена Алекова

visibility 497

/ брой: 96

Не погубвайте българския език!

автор:Любомир Калев

visibility 924

/ брой: 96

Датата

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ