25 Август 2019неделя03:44 ч.

Менте общинска фирма дерибейства в Костенец

Търговско дружество сече горите в района, без да съгласува с местната власт

/ брой: 154

автор:Павлета Давидова

visibility 2629

След трансформирането на "Общински гори и земи" в търговската фирма "Костенец лес 18" местната власт е изгубила контрол върху добива на дървесина. Съветниците от БСП пуснаха декларация, в която обвиняват дружеството в самоуправство. Кметът Радостин Радев и заместникът му Румен Тодоров са изпратили редица сигнали до институциите, а през това време фирмата изсича горите на Костенец.

Дружеството работи със самоволно иззета техника на общината, самонастанило се е в общинска сграда без разрешение от кмета. За ДУМА Тодоров коментира, че сечта в масивите на общината не е съгласувана. И.д. кметът не е виждал договора, сключен с управителя на "Костенец лес 18". Кмет не е подписвал нито ценоразписа, нито обемите за добив на дървесина.


Новосформирана общинска фирма за дърводобив прави каквото иска с горските масиви на Костенец. За проблема отново алармираха преди дни общинските съветници от БСП, които разпространиха декларация в социалните мрежи. "Фирма "Костенец лес 18" страда от сериозен дефицит на законност и легитимност, но за сметка на това прелива от самодоволство, наглост и чувство на безнаказаност", възмутиха се социалистите. 

Търговското дружество е създадено в края на м.г. след скандално трансформиране на общинското предприятие "Общински гори и земи". През април от ОбС на БСП предупредиха, че новото звено може да бъде непълноценно, защото е създадено с обикновено мнозинство, а за да заработи в гората, която е публично-общинска собственост, и да ползва горската техника, трябва да получи 2/3 от гласовете на общинските съветници. Още тогава социалистите се заканиха да съдят управителя на фирмата, ако предприеме самоуправство в общинската гора. Няколко месеца по-късно кметът Радостин Радев и впоследствие и.д. кметът Румен Тодоров са изпратили редица писма до всички възможни институции, за да сигнализират за нередности при работата на новото дружество. Резултат от жалбите им обаче няма. Преди десетина дни от регионалната прокуратура реагирали на сигнал от пролетта, но заявили, че не виждат проблем, тъй като дружеството е общинско и отговорността е на местната власт.

Социалистите, а и местната власт в лицето на и.д. кмета, се възмущават, че дружеството работи със самоволно иззета техника на общината. Фирмата сама се е настанила и в сграда, която ползва без разрешение от градоначалника. За ДУМА Румен Тодоров коментира, че сечта в масивите на общината също не е съгласувана. По думите му с дейността си "Костенец лес 18" нарушава редица закони. Подадени са многобройни писма и сигнали до компетентните органи, включително и до министър Десислава Танева. По една от жалбите е образувана проверка от Изпълнителната агенция по горите. Оказва се, че от 1 май до 10 юли фирмата е добила и продала 3740 куб. м дървесина като само 322 от тях са дърва за огрев на населението. "Ясно е, че приоритет за дружеството са не нуждите на хората в общината, а добивът на по-ценната едра дървесина и целулоза. Има масова сеч и печалбите със сигурност са за стотици хиляди, а в същото време се декларират приходи само за 52 хил. лв.", коментира и.д. кметът.

През юни общинският съветник от "Костенец, събуди се" Георги Донков подаде сигнал срещу титулярния кмет Радостин Радев. Бизнесът на общинаря също е свързан с дърводобива и местни подозират, че конфликтът между двамата е породен точно от интереси в тази сфера.

Нито Радев, нито Тодоров са виждали договора, сключен с управителя на "Костенец лес 18", което е абсурдно за общинско предприятие. Кмет не е подписвал нито ценоразписа, нито обемите за добив на дървесина от масивите на Костенец. Липсва и решение на Общинския съвет, с което да се определят районите на сеч и количеството й.

Нямаме никакъв контрол върху изсичането на гората, не се спазват никакви разпоредби, възмущава се Тодоров. Единственият му ход е да издава заповеди за обезсилване на сечта, което обаче не решава проблема. Местната власт все още очаква институциите да се намесят и да спрат нарушаването на закона и изсичането на гората.

С 200 лв. отгоре са платили за парно софиянци

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 162

Танева предизборно се сети за родните производители

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 162

"Фич": Еврото в България - най-рано през 2023 г.

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 162

САЩ отварят консулство в Гренландия

автор:Дума

visibility 156

Тук изгря свободата на България!

автор:Дума

visibility 148

Зомби капан

автор:Ина Михайлова

visibility 559

/ брой: 162

Роботи или робовладелци?

visibility 339

/ брой: 162

Тежки битки за горите на Костенец

автор:Павлета Давидова

visibility 375

/ брой: 162

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ