28 Май 2020четвъртък12:24 ч.

Менда Стоянова призна: Няма как мярката 60/40 да бъде използвана от всички

Според нея предстоят още актуализации на бюджета

/ брой: 67

автор:Дума

visibility 775

Все още има коментари, че мярката 60/40 остава безсмислена дори след поемането от държавата на част от осигуровките на слежителите. Явно бизнесът иска държавата да плати цялата сметка, това няма как да се случи, заяви председател на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ в тв интервю. 

Мярката 60/40 няма как да бъде използвана от всички видове бизнеси, каза Стоянова. "Тя е насочена преди всичко към онзи бизнес, който работи, но е намалил своите обороти. Обикновено това са бизнеси, които имат външни контрагенти, работят за износ, а в момента има забавяне на транспорта, на поръчки, на доставки", каза депутатката. Идеята е все пак колкото се може повече фирми да се възползват от мярката, защото това ще е добре както за работещите в тях хора, така и за съхраняването на бизнеса. Защото рано или късно това извънредно положение ще свърши и икономиката трябва да се възстановява, коментира Стоянова.

Идеята си за дълг от Международния валутен фонд, срещу която се обяви БСП, а финансовият министър Владислав Горанов поиска да бъде оттеглена, тя коментира, че това е само една от опциите. Ние трябва да имаме възможност за всякакви опции, оправда се Менда Стоянова и обясни, че в момента са налице условия за емитиране на държавни ценни книжа на вътрешния и външния пазар и за помощ от различни европейски институции. Да се надяваме, че ще успеем да се финансираме от тях, каза Стоянова. 

Приетата актуализация на бюджета няма да е последна, смята шефката на бюджетната комисия. Ако правим допълнителни разходи, различни от променените в бюджета пера, това също трябва да мине през промяна, коментира Стоянова и допълни, че не само българското правителство, а прогнозите на анализаторски компании на световно ниво се разминават. На 31 март бюджетът на България е на излишък с 1,2 млрд. лв., припомни тя. А очакваният дефицит от 3,5 млрд. лв. е "поради ситуацията с КОВИД-19 и извънредното положение не само в България, а и в света - защото ние сме отворена икономика", обясни Менда Стоянова. Според нея спадът на приходите е оценен "консервативно" на 2,4 млрд. лв. до края на годината.

"Ние сме единствената страна в ЕС, която не е задействала реална помощ. Правителството съвършено нищо не прави по икономическата ситуация в страната. Знаем, че в такива моменти помощ е само онази, която е навреме". Това каза пред БНР социологът Кънчо Стойчев. "Вече мина месец и бизнесът умира. Управляващите се опитват да оправят едно мъртвородено и изцяло сбъркано постановление. Мярката 60/40 сега я оправиха, но пак е неработеща и това се вижда и от опашките пред бюрата по труда", каза Стойчев. Според него икономическите мерки не само не са добри, но не са започнали да се прилагат.

Стефан Бурджев: БСП има план за Северозапада

автор:Дума

visibility 74

СОС гласува промени в бюджета на София

автор:Дума

visibility 107

„Нисан“ закрива най-големия си завод в Европа

автор:Дума

visibility 66

Забраняват ГМО в детските храни

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 99

18,5% от фирмите са съкратили хора през април

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 99

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 664

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 265

/ брой: 99

Българите от Болград и ленивата държава

автор:Мирослав Попов

visibility 256

/ брой: 99

Датата

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ