10 Август 2020понеделник06:05 ч.

Това превозно средство гори след взривяването му на Междуамериканската магистрала, преминаваща през щата Гуатахуато...

ГЛОБУС

Мексико се е превърнало в общество на насилието

35 000 убити през 2019 г. са жертви не само на нарковойната, но и на манталитет и нагласи

/ брой: 93

автор:Елиана Иванова

visibility 1097

Наскоро бяха открити останки от 25 души в масов гроб в околностите на мексиканския град Гуадалахара. В неделя, 17 май, журналистът Хорхе Армента бе убит при въоръжена атака в северния мексикански щат Сонора. Той е третият журналист, който бива убит през 2020г. През 2019г. в Мексико са били убити 10 журналисти.

През изминалата година общият брой на убитите в Мексико е 35 000 души. Масовите гробове, убийствата, отвличанията, трафикът на хора и наркотици са само част от суровата реалност на бившата държава на ацтеките. Мексико оглавява класацията на страните с най-висок процент на насилие в Латинска Америка. Може да си оспорва първото място единствено с Бразилия. Днешната криза в някогашната Нова Испания е толкова политическа, колкото и структурна -  принудителни изчезвания, извънсъдебни убийства и тревожен брой масови гробове.

Насилието в Мексико има сложен характер. Причини за убийствата са разнообразни - конфликти между организации за трафик на хора и наркотици; между силите за сигурност, престъпните групи и цивилните; домашно насилие; насилие, свързано с местните пазари на наркотици и улични банди; насилие, свързано с изнудване и отвличане. Насилието срещу журналисти, социални лидери и бизнеса означава, че свободните и независими гласове са заглушени, което улеснява работата на престъпните организации, а работата на държавата за осигуряване на обществената сигурност и правосъдие е по-трудна. Безнаказаността, неспособността на държавата да подведе под отговорност престъпниците и корупцията са основни фактори, които изострят цикъла на престъпността и подкопават доверието между гражданите и тяхното управление. Възприетата стратегия на властта да се справи с насилието "отгоре надолу", за да отговори на заплахите срещу националната сигурност, породени от организираната престъпност, доказано не работи. Местният капацитет за справяне с проблемите на престъпността е изключително ограничен и няма достатъчно инвестиции за укрепване на местната полиция, прокуратура и управление като цяло.

Войната срещу наркокартелите е нещо много различно от познатата ни конвенционална война. По своята същност тя се 

доближава по-скоро до гражданска война.

Освен това наркотрафикантите могат да действат еднакво добре в пустинни райони, в джунгла, в градски условия. Това означава, че силите за сигурност трябва да бъдат силно адекватни и да действат еднакво добре и едновременно при различни условия на средата. Картелите са изключително гъвкави и лесно се раздробяват и реорганизират според предизвикателствата на средата. Това означава, че врагът няма да се предаде, а ще еволюира.

Най-съществената част при войната с организираната престъпност в Мексико са цивилните жертви. Мирните граждани са основните потърпевши и изглежда, че защитата им е най-голямата трудност за правителството.

Друг проблем с не малко значение е продължителността на президентския мандат. Той трае 6 години без право на преизбиране. Това със сигурност е пречка за изготвянето и реализирането на една дългосрочна и целенасочена стратегия за справяне с насилието и престъпността.

През 80-те години в Мексико започва да се оформя организираната престъпност и в частност наркотрафикантите, които си поделят страната на зони на контрол и създават мрежи и пътища за трафик. С увеличаването обаче на производството и доставката на наркотици групите започват борба за териториален контрол и достъп до пазари, което довежда до разрастване на насилието в Мексико. Смята се, че мексиканските наркокартели

са най-големите чуждестранни доставчици

на хероин, метамфетамин и кокаин в САЩ. Мексиканските картели контролират производството на хероин и метамфетамин, докато кокаинът се произвежда основно в Боливия, Колумбия и Перу и след това се транспортира към САЩ през Мексико. Мексиканските картели са също водещи производители на фентанил - синтетичен опиат, много по-силен от хероина. Картелите в Мексико непрекъснато се променят. През десетилетията те се разрастват, разцепват, формират съюзи и водят войни едни срещу други за овладяване на територия.

Най-големият и влиятелен сред картелите в Мексико е картелът Синалоа. Под водачеството на известният наркобарон Хоакин Гусман с прякора "Ел Чапо" престъпната групировка развива широка вътрешна и международна дейност. През 2017 г. мексиканските власти залавят и екстрадират Гусман в САЩ, където днес той излежава доживотна присъда плюс 30 г. по множество обвинения, свързани с трафик и търговия с наркотици.

Най-силният конкурент на Синалоа е картелът Халиско-Ново поколение. Той се появява на сцената през 2010 г. Бързото разрастване на групировката се обяснява с готовността й да участва в жестоките конфронтации с властта и с други конкурентни картели. Картелът Халиско е основният дистрибутор на синтетична дрога на континента. Той е ключов играч на нелегалния пазар на амфетамини в САЩ И Европа.

Други по-известни картели са Хуарес, Лос Сетас, Белтран-Леива. Мексиканското правителство официално обяви война на престъпните организации през 2006 г., когато бившият президент Фелипе Калдерон пое инициатива за борба с картелите с помощта на военна сила. В рамките на 6-годишния си мандат той разположи десетки хиляди военни, за да подпомогне, а в много случаи да замени местните полицейски сили, смятани за корумпирани. Но големите картели и организации станаха още по-кръвожадни в стремежа си да оцелеят и да се задържат в играта.

Енрике Пеня Нието, наследникът на Калдерон, постави фокуса върху намаляване на насилието срещу гражданите и бизнеса, а не толкова върху залавяне на лидерите на групировките. За кратко време убийствата намаляха, но впоследствие раздробяването на големите организации, както и стремежът за контролиране на територии, подновяват високите нива на насилие.

През декември 2018 г. новият президент на страната Андрес Обрадор обяви, че войната на правителството срещу картелите приключва, като властта ще се съсредоточи върху намаляване броя на убийствата. Администрацията му също пусна план за декриминализиране на наркотиците и финансиране на лечение за зависими.

Друг аспект на системното насилие в латиноамериканската страна е насилието срещу жените. В Мексико дори съществува отделен закон срещу 

убийствата на жени на основата на пола 

Наскоро попаднах на заглавие на статия, което гласеше, че жените в Мексико са "мразени до смърт". От началото на годината са били убити повече от 380 жени. По официални данни от правителството на Мексико, през 2019 г. са били убити 1006 жени, като престъплението се класифицира като убийство на основание на пола. Според някои изследователи насилието над жените в Мексико поддържа високи нива най-вече поради неспособността на правителството да се справи с този проблем. В началото на годината обстановката ескалира след буталното убийство на 25-годишна жена и 7-годишно момиченце. Улиците на Мексико сити бяха изпълнени от протестно движение на феминистки организации и активисти. Протестите през февруари минаха под лозунгите "Ni una mas" ("Нито една повече") и "El patriarcado va a caer" ("Патриархатът ще падне"). По-късно през април акт на протест бе организираният "Ден без жени", който беше всеобщ призив към мексиканските жени да си останат вкъщи, да не ходят на училище, на работа, да не вършат домакинска работа.

Интересно е да се отбележи, че в условията на КОВИД-19 престъпните групи започнаха да раздават храна, медицински материали и помощи на цивилното и бедното население. Първи поеха инициативата от картел Синалоа. Помощите бяха опаковани в пликове, на които бе изобразен Ел Чапо. Веднага след това в "спасителни акции" се впуснаха и други престъпни групировки. Президентът Обрадор отбеляза, че престъпните групировки не трябва да се занимават с благотворителна дейност, а ако искат наистина да помогнат на мексиканския народ, трябва да прекратят насилието и убийствата.

Военните помагат в гасенето на пожарите в Хасковско

автор:Дума

visibility 12

Екатерина Захариева си урежда пост в ЕС?

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 151

Родната тол система стана златна

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 151

Пандемията срина приходите в транспорта

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 151

Хората очакват да обеднеят още

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 151

Димитър Зоров: Сирене под 12 лева е със сухо мляко

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 151

Масови бунтове заляха ливанската столица

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 151

Русия обяви кога ще отвърне с ядрен удар

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 151

Тръмп се скара с ключов републикански спонсор

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 151

Комисията Скопие-София може да заседава през септемри

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 151

ДПС - Доган за пари и сеир

автор:Юри Михалков

visibility 142

/ брой: 151

Извинете се, г-н Борисов!

visibility 159

/ брой: 151

Учителят от Джулюница

автор:Лозан Такев

visibility 97

/ брой: 151

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ