25 Юли 2021неделя00:11 ч.

Мегаглупаци

/ брой: 158

автор:Павлета Давидова

visibility 1332

Електронно правителство, електронно гласуване, електронни услуги... Това го слушаме едва ли не от Зората на новата ера. България си има цял еврокомисар с ресор "Дигитализация", излъчен от ГЕРБ. Уж сме гении в цифровите технологии, а успяваме да се издъним винаги, когато стане въпрос за технологични нововъведения във властта. Ако съдим по изцепките на управляващите, май ще си останем със старата слава на Джон Атанасов и на компютрите "Правец".
Безумно е в XXI век някаква "техническа грешка" да срива един от най-важните електронни регистри в страната. Цяла седмица бизнесът е блокиран, а сделки не могат нито да бъдат вписвани, нито да бъдат проверявани. Резервен вариант се оказа, че няма. Управляващите ни успокояват как това било дребен проблем, нямало да има щети и т.н. Оказва се, че информацията от Търговския регистър хич не е била надлежно архивирана, защитена и подсигурена. Пак някой не си е свършил работата.
Тук се включва внезапно активиралата се "гениалност" на управляващите. След незнайно колко време група възрастни и образовани хора прозряха, че информация трябва да се пази на повече от едно място!
"Мегахранилище за данни"! Ти да видиш. Ние елементарен бекъп на сега съществуващите бази с информация нямаме, та сега всичката ще я окрупняваме. Понеже не може да се справим с опазването на малки масиви, ще пробваме да съберем всичките накуп. Та като тръгне властта да се клати, да се появи някой нов чичко с отвертка (спомняте си 2013 г.) и да разглобява харддискове. Те такъв ни е технологичният напредък!
Иначе е важно прозрението за необходимост от допълнителни места за съхранение на важните държавни електронни регистри. Дори обикновените потребители не държат всичките си цифрови снимки само на компютъра вкъщи. Има външни дискове, допълнителни устройства и т.н. Та и правителството неведнъж се е сещало, че все пак трябва да обезпечи сигурността на данните си. Пари са отпускани, машини са поръчвани, обществени поръчки са давани... Резултат - нулев. Но новина, че ще се прави нещо "революционно", все пак кабинетът създаде. И масово медии ахнаха в благоговение какво чудо на чудесата ще се появи някой ден у нас. След дъжд качулка.
Че и надзор трябвал! А де спахте досега? Защо още мълчите кой е виновен за срива на Търговския регистър? Каква точно е тази неустановена вече седмица техническа грешка? Кой се е издънил? Какво ще последва? Ще има ли наказани?
Мегахранилище за мегаглупаци. Май това е решението. Като хванем за ушетата всички гении на мисълта, защо да не ги затворим някъде, където нямат властта да забатачват нещата? Току им дойде акълът и започнат да мислят за друг освен за себе си. Мега ще е яко!

 

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 331

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 140

Новата COVID вълна вече е тук

автор:Дума

visibility 280

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 295

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 140

Варшава: Русия победи в спора за "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 500

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1493

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 663

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 444

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 431

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ