16 Януари 2022неделя20:43 ч.

ново:

Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия

Медици напускат болницата в Кубрат

Предричат криза в здравеопазването в общината

/ брой: 232

автор:Дума

visibility 38

Двадесет лекари от болницата в Кубрат са подали молби за напускане. Причината е, че на последното си заседание Общинският съвет е решил да освободи от длъжност управителя на МБАЛ д-р Павлина Мичева и да назначи за временно управляващ д-р Леман Балканджиева до провеждането на конкурс. Това става ясно от докладната записка на председателя на Общинския съвет Хюсеин Юмеров.  

Пред "Разград 24/7" анестезиологът с 36-годишен стаж в кубратската болница д-р Павлин Дечев съобщава, че и медицински сестри са последвали лекарите с молби за напускане, а ръководствата на болници от съседни региони веднага предложили работа на напускащите медици. Според д-р Денислав Белинов по този начин болницата се води към фалит, защото дори отсъствието на една сестра се отразява на медицинските дейности в лечебното заведение, а какво остава за напускане на толкова лекари и сестри.

Част от аргументите на медиците да не приемат назначението на д-р Балканджиева е, че тя няма управленски опит и не е практикувала професията си през последните 6 години, когато била в Англия. Балканджиева обаче увери, че е член на английския Лекарски съюз.  

Д-р Павлина Мичева е дългогодишен ръководител на болницата в Кубрат, а мотив за освобождаването ѝ е изтичане на договора ѝ за управление. 

По думите на д-р Дечев част от лекарите вече не са на работа, а други продължават да изпълняват задълженията си до изписване на пациентите си, настанени в лечебното заведение. Медиците смятат, че съществува риск новият управител да не може навреме да бъде вписан в Търговския регистър, поради което няма да може да оперира с финансови средства, включително и процедурите с дължими преводи от РЗОК към МБАЛ в Кубрат.

Д-р Дечев обясни, че през последните години болницата е достигнала второ ниво по одобрени клинични пътеки от НЗОК, има модерна апаратура, каквато доста големи болници нямат, обстановката също отговаря на европейските изисквания.

Според запознати в болницата не са правени вложения от общинския бюджет, а новостите са купени от печалбите на лечебното заведение през годините. Под ръководството на д-р Мичева в края на 2020 г. болницата печели няколко дела срещу НЗОК на обща стойност над 300 000 лева.

Председателят на Общинския съвет и кметът на общината са категорични, че Кубрат няма да остане без болница и медицински кадри.

 

 

Чужда сметка

автор:Аида Паникян

visibility 533

/ брой: 9

Проф. Греди Асса: Изкуството дава доброта и смисъл

автор:Дума

visibility 612

/ брой: 9

Шипченските камбани

автор:Димитър Копривленски

visibility 610

/ брой: 9

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ