25 Август 2019неделя03:55 ч.

Снимки Димитър Фердинандов

"Медея" ще гостува в София през октомври

Дъждът не попречи на екипа от 60 артисти, студенти и деца да изиграят докрай спектакъла на Античния театър в Пловдив

/ брой: 127

автор:Дума

visibility 1201

Дъждът и бурята не попречиха на хилядите зрители на спектакъла "Медея" да му се насладят отново след 40 години прекъсване. Древногръцката трагедия на Еврипид прикова вниманието на жители и гости на "Пловдив - Европейската столица на културата 2019". Въпреки климатичната обстановка екипът от близо 60 артисти, деца и студенти на Нов български университет изигра представлението докрай пред пълния Античен театър, научи ДУМА от Елена Гюрова.

Сред публиката беше и актрисата Цветана Манева, изиграла Медея преди 40 години на същата сцена. "В крайна сметка се сбъдна това, което искахме. Показахме миналото и настоящето, перспективите за бъдещето на театъра, на нас. Това беше най-тежкият ден в живота ми", сподели доц. Снежина Петрова на специална среща с журналисти и граждани часове след спектакъла. И разясни: "И да съм имала моменти на колебания, след като ми се обади Хриси от "Столипиново", че всички деца пътуват към Античния театър, бях вече убедена, че трябва да изиграем представлението." В срещата се включиха и доброволци от фондация "Пловдив 2019", с чиято помощ беше реализиран спектакълът. Актрисата отправи апел за помощ към всички, които биха могли да покрият щетите върху техниката след поройния дъжд.

Екипът реши да направи специален жест към всички, купили билети за представлението в Пловдив. Те ще получат специален достъп до линк с пълния запис на спектакъла в Античния театър, тъй като това ще остане единственото представление на тази сцена.

Снежина Петрова и екипът й обещаха, че до есента ще съберат сили и смелост, за да изиграят "Медея" поне още веднъж. Това ще се случи в Театър "Азарян" в НДК в София през октомври.

Спектакълът е част от официалната програма на "Пловдив - Европейска столица на културата 2019" и се реализира с подкрепата на Централния фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на Нов български университет, Гьоте институт - България, СП "Култура" и НФ "Култура".

С 200 лв. отгоре са платили за парно софиянци

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 162

Танева предизборно се сети за родните производители

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 162

"Фич": Еврото в България - най-рано през 2023 г.

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 162

САЩ отварят консулство в Гренландия

автор:Дума

visibility 156

Тук изгря свободата на България!

автор:Дума

visibility 148

Зомби капан

автор:Ина Михайлова

visibility 559

/ брой: 162

Роботи или робовладелци?

visibility 339

/ брой: 162

Тежки битки за горите на Костенец

автор:Павлета Давидова

visibility 375

/ брой: 162

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ