07 Март 2021неделя13:11 ч.

Мечти и реалност

/ брой: 171

автор:Евгени Гаврилов

visibility 790

Характерна черта на раздвоението на личността е мечтите да се приемат за реалност. За десет години Той многократно показа, че притежава в изобилие от нея, но през празничните дни пак "изби рибата", инспектирайки строителството на столичното Околовръстно край Горубляне. Заел обичайната поза на шофьор-екскурзовод, премиерът пусна изтърканата плоча как икономическите мерки работят отлично, какъв герой е и как продължава да управлява държавата, без да усещат хората психическо натоварване; как няма един отрасъл, който да не работи, за разлика от цяла Европа и затова показателите ни са най-добри. Борисов не скри яда си, че "строи" такива грандиозни обекти, а опозицията го обвинява, че съсипва държавата.  Разбира се, всичко бе подплатено с подобаващ видеоклип във Фейсбук от Севда тв. Пардон, Севда май вече я няма. Опиянението Му беше тъй голямо, че даже данните на НСИ, публикувани ден по-рано, не можаха да Го върнат в реалността. А според тях през второто тримесечие на годината икономиката ни се е сринала с 8,5% в сравнение с 2019 г. Само за периода април-юни БВП се е свил с 10% спрямо първите три месеца на годината. Така пандемията ни удари по-сериозно от финансовата криза през 2008 г. 

Въпреки че икономическият срив у нас не е от най-големите в сравнение с другите страни от ЕС, цитираните числа са логични и очаквани. Те показват, че бизнесът у нас трудно ще излезе от стреса, в който попадна. Три пъти от началото на пандемията кабинетът правеше безуспешни опити да задейства някакви икономически мерки, които да намалят щетите върху компаниите. Последният опит беше миналия месец. Никой не знае обаче кога да очакваме някакъв положителен ефект върху бизнеса, защото все още не е ясно кога тези пари ще тръгнат към фирмите. Най-оптимистичният сценарий предвижда след средата на септември да бъдат отворени процедурите за кандидатстване. После - оценка, класиране и плащане. Реалната подкрепа може да бъде усетена от предприемачите едва в края на годината или по-скоро през 2021-а, което за много фирми може да е фатално. По отворената през май схема например все още се разглеждат постъпилите заявления, а пари са получили малка част от фирмите. Пак според статистиката безработните са се увеличили със 183 000 в сравнение с година назад и тенденцията се задълбочава. Но какво тук значат човешките съдби, важно е Той да продължава да живее в измислената си реалност.

Защо сме най-бедни в Европа

visibility 1544

/ брой: 44

Датата

автор:Дума

visibility 403

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ