28 Септември 2022сряда10:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места в западната половина от страната ще превали. Вятърът ще остане от запад-югозапад, слаб до умерен. Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°, в София около 24°. Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места в западната половина от страната ще превали. Вятърът ще остане от запад-югозапад, слаб до умерен. Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°, в София около 24°.

Снимки Личен архив

Мечтанията на Владо Кондарев

Известният художник показа юбилейна изложба в зала "Байер" в Стара Загора

/ брой: 87

автор:Трифон Митев

visibility 91

Каквото има да се свършва - свърши се: художникът от Чирпан Владимир Кондарев направи и надхвърли вече 60 лазарника. По повод този юбилей той изпълни старозагорската зала "Байер" със светлината на своите творби.

Неговият вид е впечатляващ - среден ръст, едър, с брада като на художниците от старите времена на Монмартр, но със съвременната чувствителност на българската му душа.

От дълбините на неговото сърце бликат образи и идеи, багри и щрихи с молив - един хубав свят, излязъл от сърцевината на българския ни живот с цялото му очарование, без сенките на ненужни маниери.

Затова на човек са му близки и "Диханието на полето" с акрилната боя, и "Шепотът на река Марица" от платно с маслени бои... Пейзажите на Владо Кондарев са цяла философия, в тях се усеща викът на природата за светлина. "Знойно лято", "Нощ от сатен", "Ноктюрно", "Изплашената птица"... - това са творби за обич и любов, красива еротика, с която те омайва невероятното творение на Създателя - човешкото тяло, вълшебството в женските извивки...

И ето нещо пословично у Владо - чирпанският му дух. Той присъства във всички творби и изкристализира в работите за чирпанския самотен Моряк поета Димитър Данаилов ("Самотна лодка"), в рисунката с молив за другия творец от Чирпан, приятеля Музафер Мехмед, в акварела "Дух, материя и светлина", където се сливат в едно мечтание стара чирпанска къща, високи тополи и въздушни силуети на майчино лице и на млада жена...

Пред образците на "Поетичната Троица на Чирпан" - Яворов, Павел Матев и Димитър Данаилов, съзерцателят не може да не усети тази духовност на Чирпан, която ражда из глъбините си поезия, покорила не една душа!

Чирпан е град на много именити художници - градът е люпилня на художници! Всеки от тях има своя следа и в града, и в националната художествена съкровищница. Всяко поколение има своите водещи имена - днес Художникът е Владо! С главна буква. Подире му идат даровити по-млади, които след време ще правят своите 60 и повече лазарника... И ще са водещи за своите поколения.

Изкуствоведът проф. Марин Добрев казва за пейзажите на Владимир Кондарев: те завладяват "с китните си дворове и пъстроцветни есенни гори, в които човешките фигури са втъкани като мечта...".

Изкуствоведката Алена Ликова отбелязва: "Чирпанският художник Владо Кондарев, нежен и мечтателен романтик и лирик, твори в широкия спектър на художествените жанрове - живопис, графика, илюстрация и скулптура..., художник на силните контрасти - от елегичната замечтаност до екзалтираната, поривиста четка..."

Гледам творбите на Владо и се радва душата ми, потъва в неговите блянове. А онова платно с маслени бои - "Приказен концерт" на четирима музиканти в парка, само силуетите им, ме замайва. Хубаво е.

Банки отново вдигат таксите

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 187

Еврото и лирата рекордно евтини спрямо долара

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 187

Внасяме все повече картофи

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 187

Опасно лошо време в Гърция заради циклона Богдан

автор:Дума

visibility 253

Крайната десница печели в Италия

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 187

България ще приеме до 150 мигранти от Кипър

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 187

Предупреждения на САЩ към Русия

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 187

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ