01 Август 2021неделя21:26 ч.

Мажоретки в ритъма на победата, или кои са лидерите на запалянковците

Предизвикателните им движения целят да нахъсат публиката, а не играчите

/ брой: 20

автор:Альона Нейкова

visibility 4135

Първите мажоретки започват да маршируват с барабани в ръце през 30-те години на ХХ век. Тогава те са в авангарда на колоните с демонстранти, шестващи в защита на определена кауза по улиците на някои градове в Стария и Новия свят. За тези момичета обаче битува и една любопитна легенда, според която начало на тяхната изява е дадено още преди почти 200 години. Красиви, крачещи в ритъма на победата девойки са част от специалното подразделение в армията на Наполеон, създадено за повдигане духа на войниците...
В днешно време мажоретките по-скоро са нещо като гимнастички, които владеят много добре и хореографското изкуство. Отборите им са образувани по примера на танцувалните трупи, а техните изключително въздействащи изяви са свързани както с участието в спортни мероприятия, така и за създаването на празнично-тържествена атмосфера.


Те не са някакви си обикновени фенки, влюбени в красивите спортисти. А много симпатични момичета, облечени в предизвикателни къси полички или шорти, размахващи цветни помпони в почивките между мачовете или маршируващи в завладяващ ритъм по паради и шествия.
В цял свят ги наричат мажоретки, но всъщност това са момичета и момчета, които упражняват тъй наречения чирлидинг (cheerleading). В превод от английски думата буквално означава лидери на запалянковците. Смисълът на ритмичните и предизвикателните движения на можоретките е да изострят страстите на феновете, които и без туй често се дерат неистово по стадиони и спортни зали. Обърнете внимание - да разпалват запалянковците, а не играчите! На последните по време на мач не им е до момичета, дори и да са супер готини и секси. Мажоретките обаче внимателно следят за хода на събитията на игрището, реагирайки на всеки гол, дузпа или греда с подбрани възгласи и определени геометрични фигури, оформяни с ръце и тяло. Лидерите на запалянковците обаче присъстват не само на футболни мачове, но и на баскетболни или волейболни срещи, на състезания по борба, бокс и други спортни събития, както и на различни паради.
Основната цел на мажоретките е със своите танци да предразположат феновете към адекватни реакции на случващото се на игрището. Изначалната идеология на чирлидинга е момичетата да се харесат на запалянковците, дори и на тези, които викат за отбора на съперника. Девойките с къси полички по специален начин се подготвят за спортните срещи, като по време на чисто техническите тренировки за отработване на движенията научават и триковете от тъй наречената система за формиране на доброжелателна атмосфера. Така те усъвършенстват не само създаването на страхотни геометрични фигури с гъвкавите си тела, но и работят върху мимиката, жестовете, усмивката, положителното излъчване, маниерите на общуване с публиката, умението да не преминават границата между вулгарното поведение и лекия флирт и кокетство, които са изцяло приветствани и добре приемани от феновете.
Чирлидингът е измислен от американците преди повече от половин век. В Щатите всеки, дори и най-третокласният баскетболен отбор (после и футболен, и волейболен, както и който и да е друг спортен тим) е едва ли не задължен да има такава поддържаща група. Въпрос на престиж е тя да се състои от красиви девойки с къси полички или шорти, които да повдигат духа на запалянковците с помощта на ритмични танци и задължителното размахване на пухкави цветни, сребристи или златисти помпони. С времето, както това често се случва, мажоретките започват да се състезават помежду си и така се ражда ново движение, което постепенно завладява целия свят.
В днешно време чирлидингът се развива в няколко основни направления - като самостоятелно състезание, продължава да си взаимодейства със спортни клубове, както и да участва в тържествени шествия и паради. Дори са създадени специални правила, които мажоретките трябва да спазват. Сред тях е стремежът към допринасяне за благоприятен морално-психологически климат на стадиона или в спортната зала, туширане на агресивното настроение на запалянковците, създаване на обстановката на "позитивен фанатизъм"(!), както и управление на зрителските емоции и т.н. Така, благодарение и на ритмичните движения на хубави момичета с къси полички, съвременният спорт се превръща в още по-голямо зрелище. Като дори в паузите запалянковците няма как да скучаят...


И баби тръскат помпониБаби-мажоретки от Дома за стари хора във Велико Търново спечелиха първо място на Националния фестивал "Мажоретни звезди", който се проведе миналата година в София. Високият спортен дух и перфектното изпълнение на осемте възрастни дами изправиха на крака препълнената спортна зала "Триадица". В отбора, спечелил златен медал, участваха жени, чиято средна възраст е 76 години.
Три от бабите пък бяха избрани за участие в традиционния конкурс "Мис Мажоретка", като в престижната надпревара премериха сили 30 достолепни дами. Анка Христова се представи най-достойно и бе наградена с медал.


Международен фестивал организират в Албена


Вече 7 лета поред Международният фестивал на мажоретния танц "Златен помпон" се провежда всяка година през септември в курортен комплекс "Албена". Организатори на атрактивния форум са Министерството на образованието, младежта и науката, община Добрич, "Албена" АД и сдружение "За децата на Добрич".
Фестивалът е единствен по рода си в България и има конкурсен характер. Провежда се от 2003 г. в рамките на празненствата, посветени на Деня на Добрич - 25 септември. Целта на международното събитие е популяризиране и творческа изява на децата, занимаващи се с мажоретни танци, както и стимулиране на педагозите - автори и хореографи на тези изпълнения.
Във форума се представят деца и юноши от танцови школи, клубове, читалища, училища, младежки домове и т.н. Бройката на участниците е строго определена, като за парадните мажоретки тя е от 10 до 15 момичета за състав, а за спортните - от 9 до 13 девойки. Има и няколко възрастови групи: първата е за участнички до 9-годишна възраст, втората - от 10 до 14, а третата - от 15 до 19 години.
Представянето на мажоретките се оценява от компетентно жури, обявено в деня на откриване на фестивала. Комисията се ръководи от строги критерии, които включват хореография (композиция, оригиналност, динамика), изпълнителско майсторство (позиция на ръцете, китките и краката, скокове, синхрон, работа с атрибути), костюми (оригиналност и външен вид), както и артистичност (изразителност и добра визия).
Отличените в престижния конкурс получават специален приз "Златен помпон". Оригиналната статуетка е изработена по проект на добричкия художник Христо Илиев. Почетни гости и изявени хореографи биват удостоявани със златна значка с логото на фестивала.
Дипломи и материални награди за I, II и III място се връчват и за двете категории (спортни и парадни мажоретки) по възрастови групи. Съставите се състезават за приза "Златен помпон". А всички участници получават грамота за представянето си на фестивала, който дори е включен в Националния календар за извънучилищни дейности на МОМН.
 

Овладян е пожарът в Брягово

автор:Дума

visibility 157

Пожар край ТЕЦ "Бобов дол"

автор:Дума

visibility 151

Кипър премахна безплатните тестове за коронавирус

автор:Дума

visibility 172

КЕВР: 15% по-скъп газ от август

автор:Дума

visibility 149

Промените в бюджета влизат в парламента през август

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 145

Дават кредитите от ББР на прокурор

автор:Дума

visibility 833

/ брой: 145

Гореща вълна и пожари в Южна Европа

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 146

В САЩ подгонват наематели, останали без средства

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 146

Европа няма да признае талибанско правителство

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 146

Германия определя две зони за заплаха от КОВИД-19

автор:Дума

visibility 26

/ брой: 146

130 години социалистическо движение в България

visibility 74

/ брой: 146

Титанична битка за пенсиите

автор:Ева Костова

visibility 68

/ брой: 146

Студио Хъ

автор:Юлия Кулинска

visibility 133

/ брой: 146

Пари пред човещина

автор:Юри Михалков

visibility 76

/ брой: 146

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ