28 Юли 2021сряда08:08 ч.

Майстори на кашата

/ брой: 234

автор:Евгени Гаврилов

visibility 729

Депутатите от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" за пореден път доказаха, че са майстори на кашата. Законодателната. Очаквано, в голяма степен напук, те отхвърлиха ветото на президента върху скандалната поправка в Закона за потребителския кредит. Тя предвиждаше фирмите за бързи кредити да могат да търсят високи неустойки от длъжниците си (до два пъти по-големи от размера на главницата), без това да може да бъде атакувано в съда.

Отхвърляйки ветото, депутатите на практика приеха повторно спорната разпоредба. Управляващите обаче вече бяха я оттеглили и върнаха старото положение в Закона за потребителския кредит. Още тогава юристи предупредиха, че се създава законодателен хаос - парламентът поправя закон, който не е в правния мир, тъй като не е издаден указ от президента. Сега законодателната каша става още по-голяма: две взаимоизключващи се разпоредби - тази, с която високите неустойки по бързите кредити беше отменена, и тази, с която тя отново беше приета, влизат в сила в един и същи момент от 1 януари 2021 г.

Нормотворческият "гений" на ГЕРБ и компания не трябва да учудва никого, защото подобни примери са безброй. Неведнъж е ставало дума за ниското качество на законодателната дейност у нас. Анализи на различни организации показват, че над половината от внесените в парламента законопроекти се отхвърлят. Близо една четвърт изобщо не стигат до обсъждане. Съществува силно разминаване между обществения и политическия дневен ред. Докато обществото извежда на преден план проблемите, свързани с демографията, здравеопазването, образованието, правосъдието и обществения ред, законодателната активност в тези сфери е относително най-слаба за сметка на откровено лобистките промени. И една особено порочна практика, която се превърна в запазена марка на ГЕРБ - 77% от предлаганите промени в законодателството са ставали чрез преходните и заключителни разпоредби на други закони, а не чрез проект за промени на съответния закон. "Законотворците" за пореден път доказаха всичко това.

Заев няма претенции за "македонско малцинство"

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 143

Фон дер Лайен: ЕС ваксинира 70% от населението

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 143

Атентат срещу кубинското посолство в Париж

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 143

Социални протести в САЩ

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 143

Лоши игрички

автор:Велиана Христова

visibility 156

/ брой: 143

Горещо лято, скромни ремонти

автор:Деси Велева

visibility 109

/ брой: 143

Здравна реформа? Забравете!

автор:Велко Велков

visibility 122

/ брой: 143

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ