25 Март 2023събота16:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде слънчево. В повечето райони ще бъде почти тихо, но до вечерта ще се появи слаб юг-югоизточен вятър, по-добре изразен в Източна България. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще бъдат между 17° и 22°, по-ниски по крайбрежието на морето, в София около 19°. Днес ще бъде слънчево. В повечето райони ще бъде почти тихо, но до вечерта ще се появи слаб юг-югоизточен вятър, по-добре изразен в Източна България. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще бъдат между 17° и 22°, по-ниски по крайбрежието на морето, в София около 19°.

Майсторе, пак "полуде светът"!

/ брой: 42

автор:Петра Ташева

visibility 121

Петра ТАШЕВА


Тази година в България се отбелязват 140 години от рождението на патриарха на българската живопис Владимир Димитров - Майстора и 110 години от Балканската война. На 22 февруари в Софийската градска художествена галерия се откри изложбата "Войната! И полуде светът..." Могат да се видят непоказвани досега картини и скици, които Майстора е рисувал като доброволец във войната. Наред с неговите творби са показани творения на други художници и скулптори, работели по тази тематика.

Големият художник е бил и голям родолюбец, и предан патриот. Всеки ден рисува с молив, туш, с водни бои, даже и при липса на вода. Душата му е съпричастна, състрадателна. Заедно с бойците той  изживява неволите, страданията, студа, глада на фронтовата линия. Сърцето му се е късало, като е гледал жестокостите на тази безсмислена "чума" - войната, която само взима жертви, коси живота на невинни хора. Повечето от картините и скиците му отразяват по-скоро битовото всекидневие на бойците, отколкото истинските военни действия. Защото Майстора ненавижда войната и има предпочитания към мирния живот. Затова и в мотото на изложбата са неговите вопли: "И полуде светът"...  

Но и днес "светът полуде". Защо е това безмилостно напрежение? Защо няма сигурен мир и спокойствие? Светът не можа да стане единен. Сега има само НАТО - западен военен блок. Няма източен. Нарушено е равновесието, затова и няма спокойствие. Какво искат САЩ? Ако погледнем картата на американските бази в Европа, ще видим, че те са много и са разположени навсякъде и наблизо до границите на Русия. Има ли руски бази на територията на САЩ? Защо само една империя иска да владее целия свят? Лакомията изяжда главите на хората. Стремежът към още и още богатства, към пари, към надмощие е голяма опасност. Ненаситно е човешкото око...

Светът, по-точно неговите управници, не са си взели поуки от историята, не са се научили, че нищо не остава безнаказано. Какви милиарди се харчат за военна надпревара, за създаване на модерни оръжия за убийства, за разруха...

Всичките сили и труд човешки трябва да са за създаване, за градеж, за култура, за полезни знания за благата на хората и за гарантиране на тяхното свободно и разумно съществуване... Но не е така!

Лудост е днес да се прибягва до война за разрешаване на разногласия между държавите. Докъде ще се стигне? Да се докара светът дотам, че да започне отново от камшичета и амеби? Безумие е да има днес война!

КЗК готви нова глоба за "Лукойл"

автор:Дума

visibility 378

/ брой: 58

Тол таксите ще зависят от изминатите километри

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 58

Над 30 пъти повече нефт и газ от САЩ за България

автор:Дума

visibility 393

/ брой: 58

Пак отлагат тунела под Шипка

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 58

Нов силен трус в Турция

автор:Дума

visibility 244

2 милиона по улиците срещу Макрон

автор:Дума

visibility 850

Западът с песимистични прогнози за Украйна

автор:Дума

visibility 473

/ брой: 58

Хайде холан!

автор:Мая Йовановска

visibility 368

/ брой: 58

Новият господар на света

автор:Таня Глухчева

visibility 1012

/ брой: 57

Без здрав разум

автор:Страхил Ангелов

visibility 765

/ брой: 57

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ