17 Януари 2022понеделник04:13 ч.

ново:

Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия

Майкъл Блумбърг в разговор с поддръжници след предизборна среща в Минеаполис, щата Минесота

ГЛОБУС

Първа част

Майкъл Блумбърг прави политика със собствени пари

Той е шести по богатство в САЩ и девети в света

/ брой: 28

автор:Славчо Кънчев

visibility 2302

Желанията са необходими, за да се намира животът в постоянно движение

Самюел Джонсън (1709-1784 г.), английски критик и лексикограф

В историята на САЩ кметското място в Ню Йорк е послужило като трамплин към президентския пост единствено на Гроувър Кливлънд (1837-1908 г.), който е бил начело на градската управа през 1881 г. Една година по-късно става губернатор на едноименния щат, а е стопанин на Овалния кабинет в Белия дом от 1885 до 1889 г. и от 1893 до 1897 г.

Дали Майкъл Блумбърг, роден на 14 февруари 1942 г. в болницата "Св. Елизабет" в Брайтън, предградие на Бостън, щата Масачузетс, ще бъде вторият кмет на Ню Йорк, заемал висшия държавен пост в САЩ?

За да реализира този шанс, Майкъл (известен като "Майк") Блумбърг първо трябва да си осигури номинацията на Демократическата партия за официален съперник на Доналд Тръмп за президентския мандат през периода 2021-2025 г. на изборите, които ще се състоят на 3 ноември тази година. Той обяви официалния старт на своята предизборна кампания същия месец, но 2019 г.

През по-голямата част от своя живот той е симпатизант на Демократическата партия (преди 2001 г. и от 2018 г. досега). От 2001 до 2007 г. той е в редиците на републиканците, а от 2007 г. до 2018 г. е независим. Политик, бизнесмен и автор, той натрупа състояние, което миналия . ноември бе е оценявано на $58 милиарда. Това го класира на  6-о място по богатство в родината му (2015 г.) и 9-о в света (2019 г.).

Той е крупен филантроп, дарил $8,2 млрд., включително и $1,8 млрд. на университета "Джоне Хопкинс". 

Това е най-голямото частно дарение 

правено някога на висше учебно заведение. Заедно с Уорън Бъфет и други милиардери от САЩ, той е член на общността на дарителите, които са поели публичен ангажимент да предоставят безвъзмездно поне половината от своето състояние за обществени каузи.

Блумбърг произхожда от еврейско семейство. Баща му Уилям Хенри Блумбърг (1906-1963 г.) е роден в Челси, щата Масачузетс, в семейството на руския евреин имигрант Александър (Елик) Блумбърг. Майката Шарлът Блумбърг (1909-2011 г.) е родена в Джърси сити, щата Ню Джърси, а баща й Макс Рубенс е евреин имигрант от днешна Белорусия. Първоначално родителите на Майкъл Блумбърг живеят в Алстън, Масачузетс, докато той навърши 2 години, след това се местят в Бруклин, Масачузетс, но впоследствие се установяват трайно в предградието Медфорд на Бостън.

През 1961 г. Майкъл Блумбърг постъпва в Харвардския университет, където през 1966 г. получава магистърска степен по бизнес администрация.

Първото му работно място е в инвестиционната банка "Соломон Брадърс", където се занимава с търговия с акции. Седем години по-късно, от 1973 г. Майкъл Блумбърг, достигнал вече позиция "генерален партньор", ръководи този сектор, а по-късно и системното развитие. Две години по-късно сключва брак със Сюзън Браун. Имат две дъщери (Ема, р. 1979 г. и Джорджия, р. 1983 г.). През 1993 г. Майкъл Блумбърг се развежда със Сюзън Браун, като остават добри приятели. От 2010 г. има връзка с Диана Тейлър, бивша директорка на нюйоркската общинска банка. През 1981 г. "Соломон Брадърс" е закупена от компанията "Фибро Корпорейшън", а Майк Блумбърг е уволнен, без да получи каквото и да е обезщетение, но притежава $10 млн. като партньор във фирмата.

Използвайки този капитал, Майкъл Блумбърг основава компанията "Иновативни пазарни системи". Неговият бизнес план е основан върху обстоятелството, че Уолстрийт (както и изобщо финансовата сфера) биха били готови да плащат за висококачествена бизнес информация, доставяна колкото е възможно най-бързо и в най-различни форми, включително и графически.

През 1982 г. компанията "Мерил Линч" става първия клиент на Блумбърг, инсталирайки началните 22 терминала и инвестирайки $30 милиона. Фирмата е преименувана през 1987 г. на "Блумбърг Л.П.". Три години по-късно инсталираните терминали вече са 8000. През октомври 2015 г. броят им надминава 325 000 по паралели и меридиани. Информационният спектър, който достига до потребителите, също се разширява.

Когато се насочва към политическа кариера, Блумбърг  прехвърля на Лекс Фенуик бизнес ръководството на компанията, в която притежава 88% от акциите. Докато текат неговите три кметски мандата, начело като президент на "Блумбърг Л. П." е Даниел Доктороф, бивш заместник-кмет на Ню Йорк.

Майкъл Блумбърг поема важния пост на 1 януари 2002 г., като става 108-ия кмет на Ню Йорк. Печели втори мандат през 2005 г. и отново си осигурява поста през 2009 г. За първия си мандат той се кандидатира от Републиканската партия, също и за втория. Но след като се обявява за независим политик на 19 юни 2007 г., републиканците губят този ключов пост, а Майк Блумбърг става едва петия политик, който е бил три мандата начело на администрацията на най-многочисления град в САЩ.

Подобряването на общественото образование и борбата срещу бедността  

са целите на първите му две кметувания. На 10 май 2010 г. в. "Ню Йорк Таймс" съобщава, че според Националната оценъчна система за образователно представяне тестът NAEP не е показал никакво подобрение за периода от 2003 г. дотогава, особено сред етническите групи в Ню Йорк, като и сред студентите, чийто родители имат ниски доходи.

Мнозина граждански активисти се противопоставят на образователната реформа на Майкъл Блумбърг, като критикуват залегналия в нея принцип финансирането на държавните учебни заведения да бъде извършвано с оглед на постигнатите резултати през предишната фискална година. Ако те са били подобрени спрямо предхождащия едногодишен период, финансирането бива завишено. Ако ли не, прави се обратно. 

Като мярка за съкращаване на общинския бюджет Блумбърг се отказва от своята кметска заплата и приема като символично възнаграждение $1 годишно. Освен това нарежда неговият телефонен номер да бъде включен в официалния градски справочник, не обитава официалната резиденция на нюйоркските кметове "Грейси Менсън", а собствената си къща в горната част на Манхатън.

Въпреки че в началото на своя първи мандат като нюйоркски кмет Майкъл Блумбърг да има ниско одобрение сред обществеността, по-късно този показател се подобрява. Все пак мнозина от неговите критици отдават изборните му победи на огромните собствени средства, които той влага в кампаниите си за печелене на гласовете на съгражданите си. Наистина законодателството на щата Ню Йорк ограничава размера на даренията, които един политик може да приеме в полза на своите предизборни кампании. 

Но за вложените собствени средства само небето е границата

В първата си предизборна кампания срещу кандидата на Демократическата партия Марк Грин за кметския пост на "Голямата ябълка" (прозвище на Ню Йорк) Блумбърг изразходва $73 млн., или в съотношение 5:1 спрямо своя опонент. През 2005 г. рекордът е подобрен, като са изразходвани вече $78 милиона. Майкъл Блумбърг, като опитен бизнесмен, се възползва от законодателството на щата Ню Йорк, което позволява на един политик да се явява кандидат на повече от една партия. Така например на изборите през 2001 г. той получи подкрепата и на Партията на независимостта, която го включи в своята изборна листа.

(По материали от чуждестранния печат, втората част на материала очаквайте в следващото издание на приложение "Глобус" на 18 февруари.)

* Авторът е председател на УС на Асоциацията за борба против корупцията в България

С 22% поскъпнаха храните на едро

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 10

Проверяват и работещите от вкъщи

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 10

Пак ремонт на ремонта на "Графа"

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 10

Предлагат извънредна ваканция за учениците

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 10

Земеделският министър: Борим се за 150 млн. лв. компенсации

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 10

8,7% ръст на цените на жилищата у нас

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 10

Уволнен е бордът на "Напоителни системи"

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 10

Отстраняват от електронната система "виртуалните" овце

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 10

Конгресмен заговори за санкции срещу България

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 10

САЩ: Русия подготвя фалшива операция в Украйна

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 10

Важен референдум в Сърбия

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 10

Безкрайните ремонти

автор:Деси Велева

visibility 40

/ брой: 10

Христо Проданов: Оптимист съм, че зимният сезон ще е добър

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 10

Истинските битки на БСП

автор:Александър Симов

visibility 91

/ брой: 10

Пътникът Цацаров

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 10

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ