28 Септември 2022сряда08:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места в западната половина от страната ще превали. Вятърът ще остане от запад-югозапад, слаб до умерен. Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°, в София около 24°. Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места в западната половина от страната ще превали. Вятърът ще остане от запад-югозапад, слаб до умерен. Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°, в София около 24°.

Снимка Емилия Костадинова

Мая Манолова внесе законопроект за личния фалит

автор:Дума

visibility 1139

Омбудсманът Мая Манолова внесе в Народното събрание своето предложение за Закон за личния фалит. Близо година екипът на обществения защитник работи по закона. Манолова уточни днес, че България е единствената държава в ЕС, в която все още този проблем не е уреден, а европейска директива от юни месец ни задължава да приемем подобен закон.
Проектът предвижда възможността физическите лица да обявяват фалит. Според документа, новите правила ще се прилагат само да добросъвестни длъжници - хора, които не са харчили за "луксозно потребление или непремерени инвестиции".
Целта на закона е да реши проблема на българските граждани, които са в невъзможност да си платят дълговете и младите хора, които искат да започнат бизнес, уточни Манолова пред журналисти в парламента. По думите й този закон ще окуражи предприемчивите българи.
В мотивите към законопроекта се дава за пример Хърватия, която се присъедини към ЕС през 2013-та, а от 2016-та има нормативен акт, уреждащ тази материя. Отбелязва се, че в България все още равнищата на необслужваните кредити са значително над средните за Европейския съюз, а напредъкът в преструктурирането е изключително бавен.
Очаквам депутатите да чуят младите хора. Ако искаме да ги върнем в България, трябва да създадем среда те да бъдат тук. Приемането на този закон е част от тази среда, от задължителната нормативна база, да имат сигурността да инвестират, да започнат бизнес, да бъдат предприемачи и да допринасят тук в България, каза още омбудсманът.
Проектът предвигжда основание за откриване на производството по несъстоятелност да е състоянието на свръхзадълженост на длъжника. То е обективно, фактическо състояние с траен характер, при което лицето не разполага с достатъчно парични средства, за да изпълни свои парични задължения с настъпил падеж и с оглед очакваните доходи и предстоящи падежи на други задължения, няма да бъде в състояние да удовлетвори кредиторите си по парични вземания за продължителен период от време, който е дефиниран в закона. Свръхзадълженост не е налице, ако затрудненията на лицето са временни, а общият размер на задълженията не надвишава пет пъти размера на минималната работна заплата, определена за страната, пише още в проектозакона.
Производството може да започне както по молба на длъжника, така и на кредитор. В случай, че молбата е подадена от кредитор, на длъжника е предоставена възможност да прецени дали иска да бъде образувано производство срещу него.

  

Банки отново вдигат таксите

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 187

Еврото и лирата рекордно евтини спрямо долара

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 187

Внасяме все повече картофи

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 187

Опасно лошо време в Гърция заради циклона Богдан

автор:Дума

visibility 163

Крайната десница печели в Италия

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 187

България ще приеме до 150 мигранти от Кипър

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 187

Предупреждения на САЩ към Русия

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 187

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ