15 Септември 2019неделя12:51 ч.

Манолова каза, че според направения анализ тревожната ситуация със свръхзадлъжнялостта на населението се дължи именно на фирмите за бързи кредити и това се превръща в сериозен социален проблем

Мая Манолова: Няма реален контрол над фирмите за бързи кредити

Омбудсманът поиска въвеждане на лицензионен режим за тези компании

/ брой: 109

автор:Дума

visibility 670

Липсва реален и ефективен контрол от страна на съответна държавна институция към фирмите, които предлагат бързи кредити. Това каза омбудсманът Мая Манолова на организирана от нея кръгла маса по проблемите на граждани с фирмите за бързи кредити. Повод за форума са постъпилите над 3700 жалби на граждани и сигнали от неправителствени организации и адвокати, в които се алармира за неравноправни клаузи в договорите на фирми за бързи кредити, с които пряко се нарушават правата на потребителите.

"Реално фирмите подлежат само на регистрационен режим в БНБ, контролът е възложен единствено и само на Комисията за защита на потребителите, която има своите правомощия в един специфичен сектор - неравноправните клаузи в договорите, а и предвид капацитета на комисията е трудно всекидневно тя да следи тази активна дейност, която развиват фирмите за бързи кредити", посочи омбудсманът.

Манолова каза, че първата важна стъпка вече е направена с предложения за промени в Гражданския процесуален кодекс, които бяха внесени преди повече 4 месеца. Една голяма част от фирмите не стигат до съдебно събиране на дългове, виждате, че гражданите предварително си плащат за извънсъдебно събиране, за посещения и прочие, обясни тя. Според нея тук евентуалното решение би могло да се търси в посока осъществяване на по-строг контрол върху тяхната дейност, като една от възможните опции е въвеждането на лицензионен режим за фирмите за бързи кредити. Това на практика ще повиши изискванията към тях и ще засили контрола, който трябва да бъде осъществяван върху техните действия, посочи тя. Другото възможно решение, което с екипа й предлагат, е Закон за частния фалит.

Манолова направи уговорката, че тя и нейният екип не са срещу съществуването на фирмите за бързи кредити. Те обаче трябва да бъдат накарани да спазват правилата, да спазват закона и да не товарят гражданите с неравноправни клаузи, с разходи, които са далече над разумните в договорите за отпускане на бързи кредити, заяви Манолова. 

Над 2,5 млрд. лв. отпуснати само за 3 месеца

По данни на БНБ за първото тримесечие на 2019 г. от тези фирми са отпуснати кредити в размер на 2 млрд. 522 млн. лева, като 200 млн. от тях са т.нар. "лоши кредити" - забавените за връщане. Това число не трябва да се приема еднозначно, тъй като много от необслужените кредити се продават на колекторски фирми, обясни Манолова. 19% от необслужените кредите, които са продадени на колекторски фирми, идват именно от фирми за бързи кредити. Омбудсманът подчерта, че България е в топ 5 по лоши кредити - по задлъжнялост и невъзможност да си обслужва дълговете. Тя посочи, че за 2017 г. необслужените потребителски кредити са били 800 млн. лева, като от тях 600 млн. лева са необслужени потребителски кредити от физически лица. 

Бизнесът предупреди: Кризата за индустрията вече е тук

автор:Дума

visibility 454

/ брой: 176

Левицата: Властта проспа чумата по свинете

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 176

Информацията за състава на бирата става задължителна

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 176

Премиерът притеснен да не избягат инвеститори

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 176

Защо ЕС да търпи една страна, която не знае какво иска

автор:Дума

visibility 2

Пороите в Испания взеха шест жертви

автор:Дума

visibility 16

Бахамските острови застрашени от нова стихия

автор:Дума

visibility 160

Спряха фериботите на някои пристанища в Гърция

автор:Дума

visibility 1520

Белезниците чакат

автор:Павлета Давидова

visibility 1065

/ брой: 176

На един протест

visibility 437

/ брой: 176

Олег Косих: "Бесарабски гердан" показва същността ни

автор:Альона Нейкова

visibility 541

/ брой: 176

За престъпленията на комунистическия режим

visibility 523

/ брой: 176

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ