24 Март 2019неделя15:08 ч.

Снимка БГНЕС

Мая Манолова атакува в КС цената на водата

автор:Дума

visibility 220

Жалба в Конституционния съд срещу формирането на цената на водата ще внесе омбудсманът Мая Манолова. Според нея е несправедлива единната цена в рамките на една Асоциация по ВиК. Малонова бе днес в Шумен на дискусия за реформата във водния сектор, в която участваха представители на КЕВР, МРРБ, Българска асоциация по водите и местната власт, предаде БГНЕС.
Според омбудсмана реформата във водния сектор се изчерпва само с повишаване на цените и това увеличава недоволството на хората. По думите й цените се променят, но нито качеството на услугата, нито течовете в мрежата намаляват, нито стават по-ефективни инвестициите. Това, категорична е Манолова, нарушава основно човешко право - правото на достъп до вода. Тя ще настоява за прецизно определяне на социалната поносимост на цената на водата, лицензиране на ВиК , което ще повиши контрола върху работата им.
В Шумен цената на водата е най-високата в България. Малонова определи ситуацията в региона като драстична. Защото въпреки високата цена, качеството на водата там е много лошо.
В края на миналата година КЕВР е представила анализ за състоянието на ВиК сектора в страната, според който показателите на Шумен са били „отчайващи“, водата е била с много лошо качество и 80% течове.
През миналата година институцията на омбудсмана е била „буквално залята” от жалби срещу ВиК услугите – 751, което пък ги поставя на първо място сред жалбите на потребители.
Подготвила съм конституционна жалба по отношение на Закона за регулиране на ВиК услугите, уточни Манолова. Тя ще атакува формирането на цените във ВиК сектора и по-конкретно т. нар. „единна цена“, която натоварва много най-бедните български граждани, които живеят в малките населени места, където най-често водоснабдяването е гравитачно. Манолова бе категорична, че така бедните хора реално спонсорират малко по-заможните, а пък всички български граждани спонсорират ВиК дружествата, което е нечестно и трябва да бъде прекратено.
Тя информира още, че е подготвила предложения до всички отговорни по проблема институции, но беше безкомпромисна, че първо трябва да се започне със законодателни промени.
Манолова подчерта, че ще настоява и за преразглеждане на бизнес плановете на ВиК асоциациите, защото в резултат на тях в 5-годишния период занапред единствено се повишава цената на водата, което е свързано с повишаването на инфлацията.
Тя ще поиска и въвеждане на лицензиране на ВиК дружествата, което би довело до осъществяването на по-сериозен контрол върху дейността им.

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1425

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 416

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 460

/ брой: 56