24 Януари 2019четвъртък12:41 ч.

Снимка БГНЕС

Мая Манолова атакува в КС цената на водата

автор:Дума

visibility 341

Жалба в Конституционния съд срещу формирането на цената на водата ще внесе омбудсманът Мая Манолова. Според нея е несправедлива единната цена в рамките на една Асоциация по ВиК. Малонова бе днес в Шумен на дискусия за реформата във водния сектор, в която участваха представители на КЕВР, МРРБ, Българска асоциация по водите и местната власт, предаде БГНЕС.
Според омбудсмана реформата във водния сектор се изчерпва само с повишаване на цените и това увеличава недоволството на хората. По думите й цените се променят, но нито качеството на услугата, нито течовете в мрежата намаляват, нито стават по-ефективни инвестициите. Това, категорична е Манолова, нарушава основно човешко право - правото на достъп до вода. Тя ще настоява за прецизно определяне на социалната поносимост на цената на водата, лицензиране на ВиК , което ще повиши контрола върху работата им.
В Шумен цената на водата е най-високата в България. Малонова определи ситуацията в региона като драстична. Защото въпреки високата цена, качеството на водата там е много лошо.
В края на миналата година КЕВР е представила анализ за състоянието на ВиК сектора в страната, според който показателите на Шумен са били „отчайващи“, водата е била с много лошо качество и 80% течове.
През миналата година институцията на омбудсмана е била „буквално залята” от жалби срещу ВиК услугите – 751, което пък ги поставя на първо място сред жалбите на потребители.
Подготвила съм конституционна жалба по отношение на Закона за регулиране на ВиК услугите, уточни Манолова. Тя ще атакува формирането на цените във ВиК сектора и по-конкретно т. нар. „единна цена“, която натоварва много най-бедните български граждани, които живеят в малките населени места, където най-често водоснабдяването е гравитачно. Манолова бе категорична, че така бедните хора реално спонсорират малко по-заможните, а пък всички български граждани спонсорират ВиК дружествата, което е нечестно и трябва да бъде прекратено.
Тя информира още, че е подготвила предложения до всички отговорни по проблема институции, но беше безкомпромисна, че първо трябва да се започне със законодателни промени.
Манолова подчерта, че ще настоява и за преразглеждане на бизнес плановете на ВиК асоциациите, защото в резултат на тях в 5-годишния период занапред единствено се повишава цената на водата, което е свързано с повишаването на инфлацията.
Тя ще поиска и въвеждане на лицензиране на ВиК дружествата, което би довело до осъществяването на по-сериозен контрол върху дейността им.

Властта тихомълком посегна на свободата на словото

автор:Дума

visibility 291

Предупреждения за опасни валежи в цялата страна

автор:Дума

visibility 113

Грипна епидемия в Кърджали и Видин от днес

автор:Дума

visibility 86

БАБХ не казва има ли умрели от чума животни в Болярово

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 16

ГЕРБ пуснаха предизборната машина

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 16

Очакват износ за над 57 млрд. лв. тази година

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 16

Преврат във Венецуела

автор:Дума

visibility 283

Кога ще си научим уроците?

автор:Зорница Илиева

visibility 313

/ брой: 16

Конгресът спря Тръмп да напусне НАТО

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 16

Фронтекс: Не отнемаме суверенитета на държавите в ЕС

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 16

Лихвоточките - 30 години по-късно

автор:Евгени Гаврилов

visibility 308

/ брой: 16

Преход без изход

visibility 124

/ брой: 16