24 Януари 2020петък03:34 ч.

Масово болниците искат допълнително заплащане от осигурени пациенти

автор:Дума

visibility 454

За драстични случаи на доплащане за болнично лечение на здравноосигурени пациенти разказа д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на дружествата за доброволно здравно застраховане. Тя бе категорична, че така се нарушават правата на най-уязвимите хора.
Д-р Виткова даде конкретен пример: „Лекар от кабинета X, най-често това, което наблюдаваме, са гинеколозите – завежда родилка в болницата – това, което виждаме с „Шейново“ и „Тина Киркова“ най-често – пациентката ражда в болницата, той има договор с болницата, болницата си взема парите от Касата, като отчита дейността си, извършена от този лекар от извънболничната помощ, но този текст на НРД позволява, тъй като лекарят от кабинета няма договор с Касата, лекар и завеждащ отделение в болницата преподписва документа към Касата, но този, който е преподписал, обобщено болницата, не носи никаква отговорност“.
Има и случаи за искани няколкостотин лева за преглед при конкретен специалист от болница.
За случаите са уведомени НЗОК и Агенцията за медицински надзор. Водени са разговори със здравния министър Кирил Ананиев. Той реагира с възмущение от повечето получени сигнали и дори обясни, че болниците проявявят "голяма фантазия, аз самият съм се учудвал". Министърът цитира случай, в който пациент е трябвало да заплати за ползване на операционно легло по време на операция.
Ананиев обеща да  се засили контролът върху болниците в тази посока и да се изисква много повече от Изпълнителната агенция за медицински надзор. Предвиждат се промени в Закона за лечебните заведения и в Наредбата за достъп до медицинска помощ, които ще регламентират кои дейности да се заплащат от пациентите. Работи се плътно с прокуратурата по отношение на всички недопустими практики, увери министърът.

Каша във властта заради хазарта

автор:Ростислава Иванова

visibility 104

/ брой: 16

Кабинетът прие плана за Перник, чака се решение от СОС

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 16

България остава начело в ЕС по корупция

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 16

Имотите в София са поскъпнали със 7,13% през 2019 г.

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 16

С дронове щели да контролират чумата по свинете

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 16

Китай затвори 5 опасни града

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 16

Кратки новини

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 16

Асен Личев: Перник има вода за 55 дни

автор:Ростислава Иванова

visibility 90

/ брой: 16

Да крадат, важното е да Му служат

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 16

ГЕРБ превърнаха страната ни във воняща клоака

visibility 163

/ брой: 16

Прозъбени баири

visibility 70

/ брой: 16

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ