26 Септември 2020събота13:19 ч.

Масов бунт на студенти срещу дистанционното обучение

Младежите искат намаляване на таксите, събират активно подписки

/ брой: 178

автор:Деси Велева

visibility 438

Студенти от различни университети масово недоволстват срещу въвеждането на дистанционно или хибридно обучение от новата академична година. Много от тях са започнали подписки срещу намеренията на ректорските ръководства. Едни от първите, които се разбунтуваха са студентите от Икономическия университет във Варна, които се обединиха срещу хибридната форма на обучение, предвидена във вуза. Решението е взето в края на август, но студентите искат да бъде избран най-рационалният вариант, като се съставят нови разписания и присъствените упражнения се организират в рамките на един или два учебни дни през работната седмица. Това ще улесни пътуването на студентите от други градове. Другият вариант според младежите е да се премине към изцяло присъствена редовна форма на обучение.

Несъгласието си с дистанционното обучение изразяват и студенти от СУ "Св. Климент Охридски". То е предвидено за всички курсове, освен за първи. Недоволните обаче смятат, че неефективността на онлайн обучението през изминалия семестър вече е доказана. Затова те са убедени, че още един дистанционен семестър допълнително би затруднил преподавателите и ощетил студентите. Освен това те настояват да се взема и тяхното мнение, след като заплащат такси за присъствен учебен процес.

За поне частично присъствие настояват и младежите от Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет в своя отделна петиция. Към декана си се обръщат студентите редовно обучение от Юридическия факултет на Пловдивския университет. Те не са съгласни с решението на факултетния съвет от 8 септември за преминаване изцяло към онлайн обучение през първия семестър. Те питат как ще гарантира спазването на хорариума часове за всяка учебна дисциплина, определен в плана за редовна форма. В друга подписка студенти от целия университет искат намаляване на семестриалните такси, след като няма да се възползват 100% от базата и обучението.

От Военно-морското училище "Н.Й. Вапцаров" също са недоволни от онлайн формата на обучение. Те настояват да се вземе и тяхното мнение, след като плащат такси за присъствено обучение.

С кворум от 793 делегати започна Конгресът на БСП

автор:Дума

visibility 109

Под карантина са 0.4% от паралелките в страната

автор:Дума

visibility 81

БСП провежда 50-ия си юбилеен Конгрес

автор:Дума

visibility 177

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 495

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 467

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 966

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 525

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ