19 Октомври 2021вторник09:45 ч.

Маскирани пари

/ брой: 165

автор:Евгени Гаврилов

visibility 226

"Сваляш студения резерв оттук насетне. Ако ни е необходим - само държавната ТЕЦ "Марица Изток 2", нареди Той миналото лято на енергийния министър в разгара на протестите. Целта бе да успокои площада. Веднага бяха гласувани в парламента законодателни промени, според които студеният резерв да се възлага само на държавната централа. Това се оказа обаче поредната порция безсмислено законотворчество. Защото въпреки "забраната" централите на Доган и Ковачки не спряха да блажат с държавни пари. 

Оказва се, че ТЕЦ "Варна", собственост на Ахмед Доган, пак получава почти същите пари, но маскирани под друга форма - за три вида регулиране на мрежата. Студен резерв са мощностите, които могат да бъдат включени при нужда, за което централите получават милиони от държавата. Абонирани за него бяха, и явно си остават, предимно тези на Ахмед Доган и Христо Ковачки. Формата в случая няма никакво значение, важно е съдържанието, а то винаги се е определяло от финикийски знаци. 

Преди три години от ТЕЦ "Марица Изток 2" обявиха, че не могат едновременно да осигуряват ток за потребление и да поддържат студен резерв. Обявен бе извънреден търг, който да покрие отказа на "Марица Изток 2". Срокът за подаване на оферти бе изключително кратък и затова последва състезание с един кон. То бе спечелено от  единствения кандидат - ТЕЦ "Варна", на който по-късно Доган стана мажоритарен собственик.

Така повелителят на обръчите получи подарък, подготвен специално за него на принципа "кон за кокошка". Отнемането на студения резерв от ТЕЦ "Варна" и прехвърлянето му към държавната ТЕЦ бе политически акт, предприет под натиска на площада от уж независимата от ДПС власт. Неговата символика, че държавата спира кранчето на Доган, изглеждаше самодостатъчна, за да заглуши редица сериозни въпроси, които не секват и сега. Един от тях например е за неспособността на държавната ТЕЦ да има по-съществена роля при успокояване на пазара в дните, когато цената на промишления ток гони непознати висини.

Животът е поскъпнал с близо 5% за година

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 200

ГЕРБ прие полузатваряне на въглищните централи в кратки срокове

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 200

Столичното парно не може да плати борчовете си в срок

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 200

Туристите са били два пъти повече от миналата година

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 200

Без явен победител на вота в РС Македония

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 200

Румъния събра подписка за таван на цените

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 200

Кремъл: Русия търси партньори, не врагове

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 200

Изложба по повод 30 години от независимостта на Азербайджан

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 200

Майка или мащеха

автор:Евгени Гаврилов

visibility 229

/ брой: 200

Ще забравим ли какво избираме?

visibility 274

/ брой: 200

"Историята е скърцаща врата..."

автор:Елена Алекова

visibility 257

/ брой: 200

Прокуратурата като собственик

автор:Владимир Георгиев

visibility 198

/ брой: 200

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ