01 Март 2021понеделник19:26 ч.

ново:

Честита Баба Марта! Честита Баба Марта!

Всеки ден стотици наши гурбетчии от Испания, Германия и Нидерландия се прибират с автобуси в София. На Централна автогара полицията ги събира на групи, за да попълват декларации

Маски в аптеките чак след седмица

Властта осигури защитни средства за джипитата, но забрави стоматолозите

/ брой: 54

автор:Ростислава Иванова

visibility 1617

Маски в аптеките за гражданите ще има след седмица, обеща вицепремиерът Томислав Дончев. Той оправда липсата на предпазни средства за хората срещу коронавируса с това, че за държавата било приоритет да осигури защитни маски, облекла, ръкавици и калцуни за личните лекари, медиците в болниците, полицията, пожарната, граничната полиция и митничарите. 

Създадена е организация за доставка на защитни материали - наше производство и внос, обяви шефът на пожарната Николай Николов. Той докладва за милиони бройки - произведени, очаквани и договорени предпазни средства срещу заразата, включително от Китай, Индия и Виетнам.

Приоритетно вече се доставят маски за общопрактикуващите лекари, на медиците в болниците, полицията, пожарната, граничните и митнически служители, докладваха управляващите. Вече е създадена организация за доставка на защитни облекла, маски и други защитни средства - от българско производство и внос от различни страни, обяви шефът на пожарната главен комисар Николай Николов. "8000 маски ще бъдат доставени още днес на общопрактикуващите лекари чрез Регионалните здравни инспекции (РЗИ), до седмица ще има и в аптеките", съобщи вицепремиерът Томислав Дончев, след като преди дни джипитата се ядосаха, че ги принуждават да вземат проби без елементарни защитни средства, а в Закона за извънредното положение без малко да се приемат санкции за медиците, които връщат заразени пациенти. Дончев не можа да отговори кога ще има защитни средства и за стоматолозите, като посочи само, че и те ще получат от РЗИ.

Държавата е договорила доставката на редица защитни средства от Турция, Индия, Виетнам, Китай и други държави, съобщи Николов, но призна, че има риск за доставките заради затегнатите гранични мерки и затварянето на границите. В момента 4 български фабрики произвеждат защитни облекла, предстои да се включат още две предприятия. Водят се разговори и със 72 български фирми за производство на маски. Досега са осигурени 38 000 високо защитни маски за медици, 79 000 еднократни за центровете за спешна помощ, за държавни институции и гранични пунктове, 100 костюма за многократна употреба за болниците, които приемат заразени хора, а вчера са разпределени и още 300 екипа. На граничните пунктове ще се осигурят 10 050 еднократни защитни костюма, предпазни очила, инсталирани са над 70 камери.

 От Турция пристигнаха 89 950 еднократни костюми, а по договори с три наши фирми са готови и 3590 многократни, обясни Николов. От чужбина очакваме 1 млн. маски, 14 хил. предпазни очила и 250 хил. калцуни за болниците и 4,48 млн. предпазни ръкавици. От Москва пристигат 500 000 ръкавици и костюми. В следващите дни от Доха и Катар се очакват още 300 хил. маски. От митниците са осигурени 240 000 маски, които веднага ще бъдат разпределени. С Китай преговаряме за над 9 млн. маски за лекарите, 50 хил. хирургически маски, 10 хил. защитни облекла, калцуни и 10 хил. ръкавици. Всеки месец е договорена доставка от Китай за 4 млн. калцуни и ръкавици. Доставките ще се направляват от създаденият Логистичен център към Националния кризисен щаб, каза шефът на пожарната.

Тегленето на пари от банкомат поскъпна

автор:Дума

visibility 1002

/ брой: 41

Нови стикери за електроуредите от днес

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 41

Очакват поскъпване на стоки и услуги

автор:Дума

visibility 395

/ брой: 41

Туроператори на протест, провозвачи плашат с блокада

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 41

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ