25 Май 2020понеделник08:57 ч.

Маски от театър Но гостуват в столицата

Експозицията с вход свободен е за желаещите да усъвършенстват вкуса си към красивото

/ брой: 172

автор:Дума

visibility 553

Изложба на 40 маски, направени от японски кипарис, от колекцията на театър Но "Ямамото" и икебана от школата "Кагецу" гостуват у нас. Официалното откриване на експозицията ще се състои на 11 септември, вторник, от 18 ч., във фоайето пред зала "София" на Столичната библиотека. Събитието се организира по повод 30-ите юбилейни дни на японската култура.

"Ямамото" е най-старият съществуващ днес театър Но в Осака. Включен е в списъка на ЮНЕСКО като нематериално световно културно наследство. Създаден е преди около 650 години и е най-древното запазено сценично изкуство, което се изпълнява до днес без прекъсване и без съществени изменения. "Кагецу" следва най-модерното училище за икебана "Согецу" в Токио и на Рима Мирска, която през 1995 г. създаде първата Школа за икебана в България.

Организаторите на тази съвместна изложба твърдят, че са срещнали много подобия в тези изкуства:

* и двете са възникнали преди повече от 6 века;

* запазили са своята идентичност днес благодарение на невероятния естетически афинитет към изкуствата на японеца и уважението към миналото;

* те живеят, защото стъпват на традицията и я развиват в контекста на настоящето;

* театър Но цели максимално въздействие с минималистични похвати;

* основни естетически изисквания на "Согецу" са простота на формата, пестеливост на материала, чистота на линията, искреност на вложеното чувство;

* и театър Но, и икебана, както и други изкуства, като хайку и чайна церемония, са повлияни от философията на Дзен будизма.

На изложбата с вход свободен се очаква да присъстват както ценители, така и всички желаещи да усъвършенстват вкуса си към красивото и чувството за прекрасното.

"Некрасивото е недопустимо" - това е девизът, под който живее и се развива японското общество през своя Златен век.

Експозицията ще може да бъде разгледана до 17 септември.

Като светлина ще потъна...

автор:Елена Алекова

visibility 486

/ брой: 96

Не погубвайте българския език!

автор:Любомир Калев

visibility 904

/ брой: 96

Датата

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ