28 Ноември 2020събота19:50 ч.

Машини ще вършат 50% от работата до 2025 година

/ брой: 202

автор:Дума

visibility 484

Половината от всички работни задачи ще бъдат изпълнявани от машини до 2025 година. Това е тенденция, която може да влоши неравенството, прогнозира доклад на Световния икономически форум. Мозъчният тръст заяви, че "революцията на роботите" ще създаде 97 милиона работни места в цял свят, но и ще унищожи почти толкова, поставяйки някои общности в риск.

Рутинните или ръчните задачи в администрацията и обработката на данни са най-застрашени от автоматизация, заявиха от СИФ. Ще се появят нови работни места в области като социалните грижи, обработката на данни и зелената икономика.

Изследванията на форума са обхванали 300 от най-големите световни компании, които в момента са наели над 8 милиона души.

Повече от 50% от анкетираните работодатели заявиха, че очакват да ускорят автоматизацията на някои позиции в своите фирми, докато 43 на сто смятат, че е вероятно да съкратят работни места поради въвеждането на нови технологии.

От СИФ заявиха, че пандемията от коронавируса е ускорила търсенето и въвеждането им, тъй като компаниите се стремят да намалят разходите и да установят нови начини на работа. Експертите на форума предупредиха, че сега работниците са изправени пред двойна заплаха от "ускоряване на автоматизацията и последиците от рецесията на икономиката, причинени от КОВИД-19".

Работните позиции, които разчитат на човешки умения като съветване, вземане на решения, разсъждения, общуване и взаимодействие, ще отбележат в бъдеще ръст на търсенето. Ще има нужда от работни места в зелената икономика и области като инженерството и облачните изчисления.

Но същевременно милиони работни места ще бъдат закрити заради технологиите, засягайки най-ниско платените и най-нискоквалифицираните работници, пише БГНЕС, цитирайки Би Би Си.

Вучич: Завършваме „Турски поток“ до дни

автор:Дума

visibility 130

"Булгаргаз" заплаши със съд "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 432

/ брой: 227

Предлагат две схеми за помощ на бизнеса

автор:Дума

visibility 388

/ брой: 227

Налагат нови ограничения в Лос Анджелис

автор:Дума

visibility 154

Доставят ваксина на „Пфайзер“ в САЩ и Европа

автор:Дума

visibility 184

Англия планира ново затваряне за Нова година

автор:Дума

visibility 308

Защо язовирите скараха Танева и Ревизоро

автор:Дума

visibility 490

Министър Дянков № 2

автор:Велиана Христова

visibility 916

/ брой: 227

Проф. Никола Великов на 90

автор:Кирил Момчилов

visibility 465

/ брой: 227

КОВИД-коалиция срещу здравето

автор:Юри Михалков

visibility 548

/ брой: 227

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ