26 Септември 2020събота11:42 ч.

Нежеланието да правят каквото и да било е съвсем нормално за повечето хора

Мързелът често е знак за клинична депресия

Много изобретения са направени само поради факта, че някой е искал да си спести определено усилие

/ брой: 155

автор:Дума

visibility 81

Мързелът е нормално човешко състояние, обаче често той може да е признак на клинична депресия. Понякога просто трябва да се "вземете в ръце", но в определени случаи се налага да отидете на лекар, съветва Павел Качалов - психиатър, членуващ в Парижкото психоаналитично дружество.

"Нищо да не ни се прави е присъщо за природата на хората. Някои дори твърдят, че мързелът е двигателят на прогреса, защото много изобретения са направени само поради факта, че някой е искал да си спести определено усилие", отбелязва експертът. Обикновеният мързел е защитна реакция на организма, която помага да се отървете от ненужната работа, обясни още психиатърът в интервю за радио "Спутник".

Според Качалов има нормален мързел, когато хората се предпазват от безсмислена работа, която им е наложена от други или от самите тях заради навика да се претоварват. Тогава мързелът ви позволява да изчакате, да "забавите темпото" и да подредите приоритетите си, категорични са специалистите. Така по-енергичните хора просто се предпазват от преумората и стреса.

Но има съвсем различен тип мързел. Когато човек почувства, че не иска и няма желание да прави нищо. Това вече е болезнено състояние, когато се нуждаете от помощта на специалист, категоричен е психиатърът.

"Това е сигурен признак на сериозно заболяване, каквото е и депресията. В случай на такова разстройство трябва да потърсите специализирана помощ. Сега има много антидепресанти, които ще помогнат при подобни състояния. Всеки човек, който внезапно се промени и стане неспособен да полага най-прости усилия, трябва да бъде посъветван да се обърне към невролог, психолог или психиатър", поясни Качалов.

С кворум от 793 делегати започна Конгресът на БСП

автор:Дума

visibility 0

Под карантина са 0.4% от паралелките в страната

автор:Дума

visibility 57

БСП провежда 50-ия си юбилеен Конгрес

автор:Дума

visibility 139

Втори ден над 250 новозаразени с COVID-19

автор:Дума

visibility 164

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 489

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 459

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 949

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 519

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ