08 Април 2020сряда13:01 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Снимка PlovdivNow.bg

Маршове, вдъхновени от бойната слава

Научна конференция на тема "140 години военни оркестри в България"

/ брой: 243

автор:Йонко Бонов

visibility 526

Военната академия "Георги Стойков Раковски" беше домакин и организатор на научна конференция на тема "140 години военни оркестри в България". Научен ръководител на събитието беше доктор по изкуствознание Атанас Иванов, музикант, педагог и дългогодишен диригент на военни оркестри. Той изнесе първия доклад, посветен на чешките капелмайстори, работили в нашата страна. Д-р Георги Найденов представи първото поколение наши капелмайстори. Полк. о.з. Цветан Цеков посвети доклада си на второто българско поколение от военни диригенти. Ген. Георги Петров разгледа представянето и приноса на армейските ни духови оркестри по време на войните. Бившият военен диригент Иван Денов проследи творческия принос на духовите оркестри през социалистическия период. За съвременното състояние на духовите формации говори подп. Ради Радев - диригент на Гвардейския оркестър.

Първият военен оркестър у нас е създаден във Велико Търново преди 140 години по нареждане на началника на канцеларията на Временното руско управление княз Александър Дондуков-Корсаков, припомни д-р Атанас Иванов. По този повод на 31 март 1879 г. на българска служба са наети двадесет чешки музиканти и капелмайстор Йозеф Хохола. На 17 април този оркестър свири в чест на избирането на Александър Батенберг за български княз от Първото Велико народно събрание.

След научната конференция оркестърът на 61-ва карловска бригада (на снимката) изпълни маршове и известни творби от композиторите Георги Атанасов, Камен Луков, Георги Шагунов, Георги Безлов, Дико Илиев, Иван Златарев, Николай Братанов. Д-р Атанас Иванов разказа интересни факти от живота и от творчеството на тези заслужили музикални дейци. 

Във Военната академия е подредена малка изложба от архивни фотографии, посветена на юбилейната годишнина.

Някога, през Втората световна война, армията ни разполага със 75 оркестъра. През епохата на социализма те са между 45 и 50. Днес в страната ни съществуват едва осем военни оркестъра, които изпитват затруднения с попълването на съставите си.

Борисов нареди смяна на ръководството на ББР

автор:Дума

visibility 275

16 нови случаи на коронавирус

автор:Дума

visibility 131

Президентът: Сити решават, а много българи са гладни

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 67

Борис Джонсън е в добро състояние

автор:Дума

visibility 183

В Европа ще смекчават мерките срещу заразата

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 67

Тръмп подписа указ за усвояването на Луната

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 67

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ