14 Август 2020петък03:34 ч.

Снимки ЛИЧЕН АРХИВ

Булевард

Марио Георгиев: Благотворителността е призвание и не е за всеки

Енергия, похабена за нещо лъжовно, егоистично и просташко, е способна да убие страшно много положителни мисли и идеи, смята инициаторът на различни родолюбиви каузи

/ брой: 200

автор:Альона Нейкова

visibility 1932

Марио Георгиев е едва на 27 години, но впечатлява с безкористния си стремеж да прави добрини, а също с неподправеното си родолюбие и със завидната енергията, която влага в различни благородни каузи и инициативи, организирани и финансирани от самия него. Една от тях е и концерт спектакълът "Нашето време", който ще се състои на 19 октомври от 19 ч. в емблематичното столично кино "Освобождение". Събитието ще събере на една сцена Руслан Мъйнов, Мирослав Иванов от "Обичайните заподозрени", победителката в "Гласът на България 2018" Ния Петрова, вълшебната солистка на ансамбъл "Филип Кутев" Нели Андреева, завладяващите Димитър Атанасов и Христо Младенов, барабаниста на "Подуене блус бенд" Емил Тасев и пианиста Любо Цанев. Специален гост в програмата е актьорът Янко Лозанов, чиито рецитации на патриотични стихотворения са разтърсващи. Момчетата от "Бага Тур" пък ще направят атрактивна демонстрация на тракийска бойна сцена, която със сигурност няма да остави публиката безразлична.

"Човек не бива да иска повече, отколкото може да даде"

"Бъдеще без минало е невъзможно"

- Спомняте ли си кога и как се роди идеята за концерта "Нашето време", Марио?

- Преди пет години, но реално желанието да направя такова събитие се е формирало доста преди това - със самото ми изграждане като мислещ човек. В началото нещата стояха на много по-аматьорско ниво - както като изпълнение, така и идейно. И самият замисъл от старта до сега търпи сериозно развитие.

- Кое време лично вие наричате наше? 

- Времето, което ни задължава да бъдем отговорни към него, да го правим стабилно и, ако е възможно, малко по-добро. Всяка частица енергия, похабена за нещо лъжовно, егоистично и просташко, е способна да убие страшно много положителни мисли и идеи.

- Какво ви коства подготовката и осъществяването на този спектакъл? Защо, освен енергия, влагате в инициативата и лични средства?

- Реализацията на събитие, което е много далеч от това да бъде комерсиално, е изключително трудна и тежка. Но аз лично не съжалявам за нито една отдадена секунда. Средствата нямат значение, само аз си знам какво ми коства финансирането на такъв концерт. Но все пак предпочитам този трънлив начин, отколкото трудът ми да бъде опорочен.

- Какво остава зад кулисите на такава проява?

- Много неща остават скрити - както за публиката, така и за участниците. Но това е моята работа в конкретния случай - да дам душа на концерта. Не ме плашат милионите малки и непредвидени трудности, които са част от всяко подобно събитие.

- Защо на този концерт се рецитират стихотворения именно на Вазов и Ботев?

- Звучи поезията и на други автори. Всяка една дума в тези стихотворения е преживяна. И, според мен, четейки ги, понякога се чувстваме някак малки.

- За кой път се провежда събитието и къде досега сте организирали "Нашето време"? На какъв принцип подбрахте участниците в проявата, която ще се състои на 19 октомври?

- Тази година е петият концерт, като до този момент един бе в Панагюрище, а останалите са в София. Нямам конкретен принцип, който следвам за избор на участниците, но за мен е важно да имат отношение към музиката и културата. За голяма моя радост сме приятели с повечето от тях и прекрасно знам какво могат, а някои най-вероятно са провокирани и от различния характер на цялото мероприятие.

- С тази проява искате да призовете към спомен за миналото, което да даде самочувствие на настоящето. Но го правите във време, когато мнозина отричат всичко, което е било преди тях, смятат, че те са в основата не само на съвременния прогрес, но без тях едва ли не ще спре да съществува светът... Какво бихте казали на такива хора?

- Моето мнение е, че бъдеще без минало е невъзможно, но в крайна сметка всеки е свободен да се мисли за какъвто си поиска. На тези хора бих казал, че много малко са нещата в света изобщо, които успяват да не са преходни. Никой не знае дали съвременният прогрес е за добро, а иначе светът ще си съществува и без тях. Въпросът е какъв ще бъде той.

- Още като тийнейджър от личен опит разбирате значението на думата "благотворителност". Как се случи? Какво отключи у вас стремежа да помагате на другите, да правите добрини?

- От училище ни водеха в домове за сираци и там видях много неща... Невъзможността за равен старт на развитие ме подтикна да правя благотворителност. Но с времето разбрах, че тя е призвание и никак не е за всеки. Сега съм готов да помогна с пълни сили на хора, които имат реална и важна идея. Заедно с мой приятел даряваме също така книги на библиотеки по селата и го смятаме за особено важно начинание. А за много каузи се чувствам недостоен и некомпетентен дори.

- Можете да цитирате наизуст цяла страница от "Записки по българските въстания". С какво ви покори това произведение на Захарий Стоянов?

- Това е книга, която може да вдъхновява именно защото е писана от първа ръка. Точно това пък кара мен да се вълнувам всеки път, когато я чета. И мисля, че всеки би трябвало да почерпи от чисто човешките примери в нея, които са много.

- Защо избрахте именно образите на Левски, Кирил и Методий, Хан Аспарух както и надписа "На нож" да татуирате върху тялото си?

- За мен те са пример за смелост. Всеки път, когато тръгна да се оплаквам за някаква глупост, се сещам за тяхното време и как най-важното нещо е било цялостното развитие и растеж, а това много често струва дори и личното щастие на човек. Благодарен съм, че са част от нашата история! А надписът "На нож" е легендарен вик от периода, когато записваме такива победи, каквито светът не познава.

- Какво провокира лично у вас това неизчерпаемо родолюбие, почитта към българщината и издигането на по-високо ниво на националното ни самосъзнание?

- Нека кажа, че нямам любов към Отечеството, която да е по-голяма от на който и да било друг човек, роден в България. Уважавам и ценя всяка култура, език и т.н. Но по никакъв начин не забравям какво имаме ние, а то е много и мисля, че трябва да го показваме, обогатяваме и учим винаги. С натрупаните знания причините за моя хъс стават все по-многобройни, като за съжаление измежду тях има и лоши примери, но може би те ме мотивират повече.

- Изглежда, се гордеете, че сте роден именно на тези географски ширини. Как се възпитава и съхранява подобно отношение към Родината?

- С много реална самооценка, а именно: човек да не иска повече, отколкото може да даде. Както всеки знае, има и крайни родолюбци. Но аз лично предпочитам да правя неща, в които съм добър и които допълнително успяват да ме съхранят като човек, отколкото да крещя и да сея интриги и омраза. Колкото по-смирени сме, толкова по-лесно ще се случва абсолютно всичко.

- Към запазването на кои най-важни ценности трябва да се стремят българите?

- Трябва да съхраним фолклора, езика и нашите традиции - именно те ни правят уникални. Но трябва също да се образоваме за тях, а не непрекъснато да се оплакваме и да търсим вината някъде другаде, когато тя е единствено при нас.

- С какво изненадахте самия себе си?

- Заради многото време, прекарано с артисти, като на шега се записах на уроци по барабани. Мисля, че вече свиря доста сериозно. Музиката се оказа моята страст.

- Хрумвало ли ви е да заминете за постоянно в чужбина?

- Не, никога не съм мислил да живея зад граница. Нямам болни амбиции за себе си ще давам каквото и колкото мога тук, в България. Може би единственото нещо, което би ме накарало да се откажа и да се махна, е някакво крайно предателство.

Ден 36: Нови блокади в София, Русе, Варна и Пловдив

автор:Дума

visibility 16

Бойко Борисов се скри от НС и протеста

автор:Павлета Давидова

visibility 85

/ брой: 155

Морският сарай на Доган се оказа изцяло незаконен

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 155

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 155

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 155

Краткии новини

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 155

Ама кой щял да дойде, като се махне Борисов

visibility 129

/ брой: 155

Протестите са на народа

visibility 77

/ брой: 155

Датата

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ