14 Юни 2021понеделник22:27 ч.

Снимка САБ

Сцена

Марин Янев получава почетен "Икар"

Наградите на Съюза на артистите в България ще бъдат връчени на 27 март в Народния театър

/ брой: 26

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 2652

Именитият актьор Марин Янев ще бъде удостоен с наградата "Икар" за изключителен принос към българския театър. Отличието за чест и достойнство се присъжда на режисьора Никола Петков. Специалната награда ще бъде връчена на актрисата Снежина Петрова за значимостта и постиженията в проекта "Медея". Статуетка ще получи и Кирил Маричков - за изключителен принос към музиката (това е изборът на Гилдията на музикалните артисти). А за цирково изкуство ще бъде отличен Николай Балкански.

Всички те ще получат наградите си на тържествена церемония в НТ "Иван Вазов" в Международния ден на театъра - 27 март. Това съобщиха от Съюза на артистите в България. Първите театрални награди у нас, които са запазили традициите си до днес, ще бъдат връчени през 2020 г. за 46-и път.

В комисията, определила номинациите за драматичен театър, са проф. Снежина Танковска (режисьор и педагог), доц. Мария Диманова (сценограф и педагог), д-р Ина Божидарова (театровед), д-р Албена Тагарева (театровед), Пламен Манасиев (актьор), Мария Касимова-Моасе (журналист), Славчо Николов (композитор), Спас Спасов (консултант). Номинациите обхващат спектакли, чиято премиера е била през календарната 2019 г. Всички номинирани представления ще бъдат програмирани в рамките на ХV издание на Софийския театрален салон през март т.г., чието провеждане се осъществява с изключителната подкрепа на Столичната община и Министерството на културата. Комисията, взела решение за номинациите в категориите за куклено изкуство, е в състав Георги Спасов - актьор, Жени Лачева - сценограф, Ирослав Петков - актьор.

Маргарита Младенова за "За светлото, което бе" - поетичен спектакъл по български автори, на ДКТ Враца; Стайко Мурджев за "Слава" от Питър Куилтър на ДТ "Николай Масалитинов" - Пловдив; Стилиян Петров за "За едно явление от електричеството" по Чехов на Театър "Възраждане" са номинирани за режисура.

Конкуренти за водеща мъжка роля са Бойко Кръстанов за Кристиан в "Празникът" от Томас Винтерберг, Могенс Руков, Бо Ерхард Хансен, реж. Явор Гърдев, МГТ "Зад канала"; Йордан Ръсин за Андрей в "За едно явление от електричеството"; Севар Иванов за Дориан Грей в "Портретът на Дориан Грей" по Оскар Уайлд, реж. Стайко Мурджев, ДТ "Никола Вапцаров" - Благоевград.

При дамите изборът ще бъде между Елена Атанасова за Джулия и други действащи лица в "Хаос" от Мика Миляхо, реж. Марий Росен, Театър 199 "Валентин Стойчев"; Елена Димитрова за ролите й в "Как е" по Самюел Бекет, консултант Василена Радева, ТР "Сфумато"; Ивана Папазова за Флорънс Дженкинс в "Слава".

Призът за поддържаща мъжка роля ще отиде при един от тримата актьори: Александър Хаджиангелов за Базил Хоулърд в "Портретът на Дориан Грей";  Владислав Виолинов за Джефри във "Вкус на мед" от Шийла Дилейни, реж. Красимир Спасов, Театър "Българска армия"; Димитър Банчев за Козме в "Слава".

В категорията "Поддържаща женска роля" си съперничат Елена Кабасакалова за Дороти в "Слава"; Петя Силянова за Г-жа Дидро в "Развратникът" от Ерик-Еманюел Шмит, реж. Стоян Радев, Театър "София"; Станка Калчева за Чийта Бий в "Най-бързият часовник във вселената" от Филип Ридли, реж. Стайко Мурджев, Театър 199 "В. Стойчев".

Анна-Валерия Гостанян, Анелия Мангърова, Владинелла Кацарска, Елена Иванова/Дайяна Димитрова, Катерина Стоянова и Никол Султанова са номинирани за дебют за изпълнението им в "Косвени щети" по книгата "Войната не е с лице на жена" от Светлана Алексиевич, реж. Максима Боева, Театър "Азарян", НДК.

Трите художнички, авторки на най-оригиналните сценографски решения, са Мариета Голомехова за "Последният човек" по романа на Джордж Оруел "1984", реж. Веселка Кунчева, ДКТ Стара Загора; Нина Пашова за "Маркиз дьо Сад" от Дъг Райт, реж. Иван Урумов, Театър "Българска армия"; Петя Боюкова за "Слава". За майсторско техническо осъществяване са номинирани постановките "Братя Карамазови" по Фьодор Достоевски, реж. Деян Пройковски, НТ "Иван Вазов"; "Одисей" по Омир от Александър Секулов, реж. Диана Добрева, ДТ "Николай Масалитинов" - Пловдив; и "Последният човек".

В категорията за авторска музика са избрани Михаил Шишков-син за "За едно явление от електричеството"; Петър Дундаков за "Портретът на Дориан Грей"; и Христо Намлиев и Милица Гладнишка за "Последният човек".

Гилдията на театроведите, критиците и драматурзите е излъчила кандидатите за наградите в следващите две категории: За драматургичен текст - "13 преображения" от Боян Папазов; "Добролюб" от Лило Петров; и "Цикадите" от Мирослав Христов; За критически текст - Асен Терзиев за "Драмата и Английският романтизъм - Уърдзуърт, Колридж, Байрон, Шели", изд. "Петко Венедиков"; Йордан Георгиев за "Геният и зануленото време. Театралният път на режисьора Слави Шкаров", ИК "Жанет-45"; и Петър Кауков за "Комедиите на Шекспир между Ерос и Танатос", НАТФИЗ.

Гилдията на творците в кукленото изкуство, комисия в състав Георги Спасов - актьор, Жени Лачева - сценограф, и Ирослав Петков - актьор, е излъчила номинираните в следващите две категории: За постижение в кукленото изкуство - Маргарита Костова за ролите й в "Дядовата ръкавичка", сценарий и режисура Мая и Митко Димитрови, ДКТ Видин; Милен Апостолов за музиката в "Меко казано" от Валери Петров, реж. Цвети Пеняшки,  ДКТ Стара Загора, и "Хартиени истории", реж. Димитър Стефанов, Театър "Корсар"; и Наталия Гочева за сценографиите на "Малката Кибритопродавачка" по Андерсен, реж. Анна-Валерия Гостанян, Театър 199 "В. Стойчев" и "Пинокио" по Карло Колоди, реж. Тодор Вълов, ДКТ Русе; За куклен спектакъл - "Златната гъска" по Братя Грим, реж. Тодор Вълов, ДКТ Бургас; "Малката Кибритопродавачка" и "Пинокио".

Гилдията атракционни и сценични изкуства и Гилдията за вариететно изкуство са определили номинираните за вариететно и атракционно изкуство. Това са Анатолий Клочков и Нина Петровска - и двамата за постижения в областта на хореографията.

Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства е посочила кандидатите в категорията за съвременен танц и пърформанс: Александър Георгиев, Жана Пенчева и Дарио Баррето Дамас за "dragON aka PONY", копродуцирано от Гараж колектив, София, Брейн стор проджект, София, Nomad Dance Academy, Словения; Жана Пенчева и Цветан Момчилов за "Six Love Songs", копродуцирано от Жана Пенчева и Гараж колектив; и Стефан А. Щерев и Лигна (Германия) за "Нонумент", продукция на Информбюро и Музей на хумора и сатирата в Габрово.

Гилдията на актьорите, работещи в дублажа е определила кандидатите: При жените - Ася Братанова за Конча и Монахинята в "Щурите съседи"; Елисавета Господинова за Ебру в "Черна роза"; и Петя Абаджиева за Нина и Мара в "Дивата Нина"; При мъжете - Момчил Степанов за Кристоф в "Замръзналото кралство"; Петър Бонев за Олаф в "Замръзналото кралство"; и Станислав Димитров за Дон Луис в "Шест сестри".

Стачка спира морския транспорт в Гърция

автор:Дума

visibility 115

Англия отлага отпадането на ковид мерките

автор:Дума

visibility 243

Израел има нов премиер

автор:Дума

visibility 374

Датата

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 112

"А" добре! Чакаме "Б"

автор:Велиана Христова

visibility 494

/ брой: 111

Преди 98 години убиха Александър Стамболийски

visibility 335

/ брой: 111

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ