10 Август 2020понеделник07:49 ч.

Сн. Емилия КОСТАДИНОВА

Интервю

Манол Генов: Кабинетът престъпно лиши най-уязвимите от финансова подкрепа

Трагедията за бизнеса, за наемния труд, за оцеляването ще се окаже не по-малко пандемична, казва народният представител от "БСП за България"

/ брой: 72

автор:Юлия Кулинска

visibility 1208

МАНОЛ ГЕНОВ е роден в Асеновград. Завършил е руска езикова гимназия в Пловдив, а след това ПУ "Паисий Хилендарски", специалност руска филология. Има следдипломна квалификация по икономика на международния туризъм и втора магистратура "Организация и управление на бизнеса". Бил е управител на ВиК в Пловдив, зам.-кмет, общински съветник и лидер на БСП в Асеновград. Генов е член на ИБ и на НС на БСП. Депутат е в 43-то и 44-то НС. Зам.-председател е на Комисията по околна среда и водите и член на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. Владее английски, руски и гръцки език. 

- Г-н Генов, как ще коментирате мерките на правителството в условията на извънредно положения?  

- Управлението на извънредната ситуация е на ръчна скорост и всеки, който пречи, бива нахокан, разпуснат или и двете заедно. Някой разбра ли ясните аргументи, с който Медицинският съвет към МС бе разпуснат от премиера скоропостижно, 30 часа след първата му официална презентация, на която лично Борисов присъства? Някой има ли обяснение защо кабинетът осуетява огласяването на пълната информация за течащите процедури и сключените договори за медицинска апаратура, консумативи, защитни и предпазни облекла? 

- Расте недоволството и напрежението от наложените антикризисни мерки. Какъв е вашият коментар?

- Мерките на правителството са, меко казано, куци и неефективни. За високомерието, с което се хвали какво и колко уж е свършило за подкрепа на хората и бизнеса, ще има последствия. И те няма да са леки. 

Управляващите отказват да се вслушат в предложенията и на опозицията, и на експертите, и на гражданските формации от каква реална подкрепа има нужда бизнесът и как да изглежда т.нар. социален щит, който да обезопаси изхвърлените без работа, принудително останалите да си гледат децата, хората с наеми, семействата с възрастни и пр. Имаме мазоли на ушите от слушане колко ефективна била мярката 60/40, сътворена от кабинета като антикризисна. И се гордеят как почти 900 фирми с около 13 000 заети в тях вече се били възползвали. Знаете ли как изглежда истината? Около 850 фирми са подали заявления за кандидатстване. До тях има 65 000 новорегистрирани безработни само до средата на седмицата, а това е процес, който тепърва ще се разгръща като мащабност и постъпателност. Нека всеки си направи изводите, след като бизнесът предпочита да прати на борсата работещите, а не да се мотивира от 60/40. 

Изключително манипулативно е правителството и социалният министър да говорят как над 400 000 семейства получавали помощи. Ама, моля ви се, те ги получават и преди кризата. Това са т.нар. детски добавки, социалните помощи за бедни, отговарящи на условията. Сега кабинетът умишлено лиши от финансова подкрепа най-уязвимите - новите безработни, след като не отмени за срока на кризата само ограничението за предишна регистрация в бюрата по труда в последните 36 месеца. С всеки изминал ден домакинствата ще се изправят пред избора какво да платят - тока или наема, какво да напазаруват - храна или дезинфектанти и лекарства.

- Управляващите с високомерие отхвърлиха основни предложения на БСП в пакета антикризисни мерки.

- Така е. Нашите предложения бяха за подкрепа с минимална заплата на хората в неплатен отпуск, за облекчения за комунално-битовите разходи, наеми и заеми. Какво значи да се направиш на ударен и да не наложиш на бизнеса с т.нар. бързи кредити временен мораториум върху месечните вноски? Или на телекомуникационните услуги? Като сложим към това и дългия карантинен период, който очевидно е нужен и все още безалтернативен, нещата стават повече от сериозни. В същото време бизнесът се срутва в цели сектори. Вече е застрашено зеленчукопроизводството, да не говорим за туризма и строителството. Трагедията за бизнеса, за наемния труд, за социалното и екзистенциалното оцеляване ще се окаже не по-малко пандемична. 

Световната банка не спести рязката си песимистично-критична оценка за България по повод мерките на властта, както и прогнозата за истинска рецесия. Директно ни бе казано, че правителството прилага ограничени мерки, без реален ефект в подкрепа на бизнеса. Категорична е прогнозата на Световната банка за спад от 3,7 на сто в икономиката на България за 2020 г., което е повече и от най-мрачния сценарий на министър Горанов. 

За капак и мерки под пара, които земеделският министър Десислава Танева внезапно осъзна - видите ли, тя щяла да вкара българския производител в хипермаркетите! Преди време стройно разработената концепция на БСП по темата получи лют отпор от ГЕРБ, сега паниката ги кара да обещават неща, за които и те самите не си вярват. 

- Вашият коментар за позицията на президента Румен Радев по пакета мерки на правителството. 

- Не съм адвокат на президента Радев, но съм твърдо на позицията, че пряко избраният на поста си държавен глава на страната трябва да бъде чут с полагащия се респект, с нагласата, че той не говори нещо, от което на следващата заран да се отметне. Да, опазването на здравето и овладяването на пандемичния натиск е най-важното, никой не го отрича. Но успоредно с тези обезопасителни мерки трябва да вървят и другите - за социалната подкрепа на огромна част от българите. Заетостта се срутва с дни, хората имат нужда от директна и безусловна финансова подкрепа - ваучери за храна; компенсации за майките, които принудително стоят вкъщи; за безработните, които не са имали трудови договори с години, а са работели до вчера. Бизнесът се убива умишлено, хората са отчаяни, рискът е това да повлече агресия. За това алармира президентът. И съм убеден, че след време и изпитания на тежка цена ще стане ясно, че президентът е бил прав, реагирал е отговорно и далновидно. Колкото до битката, която премиерът държи да води с него и в този момент, мисля, че е много погрешно и издава страх и паника. Да, прав е президентът в хипотезата си, че премиерът се страхува от все по-възможния вариант за служебен кабинет. 

- А как се отнасяте към принудителното спиране на работата на парламента и към скандала с изявлението на Цвета Караянчева за заплатите на депутатите?

- За нормалните хора ситуацията, в която бе вкаран парламентът, е алогична и впечатляваща поредица от противоречия. Управляващите от ГЕРБ вложиха максимум усилия, комбинирани с минимум разум, и в крайна сметка успяха да сринат за пореден път имиджа на парламентаризма. Някога и за това ще им се търси сметка, но е факт, че сега, вместо да сме полезни, сме пратени умишлено и насила да не работим като парламент. Повече от очевидно е, че това е направено, за да не пречим на единоначалието. А именно в извънредно положение трябва да личи, че сме парламентарна, а не вождистка република. Абсурдно, но много удобно, е именно в този момент да няма парламентарно присъствие, да не се мотае опозицията с неудобни за властта въпроси, да няма спорове, искания за блиц обяснения и пр. 

За има-няма десетина дни Цвета Караянчева се прояви като ударничка по сътворяване на парламентарни гафове. Хем сама забърква скандалите, хем успя да ги метне на гърба и имиджа на всички депутати, без и през ум да й мине да ги пита дали са съгласни. Мерси, но нямахме нужда от такива изяви, а Караянчева се вкара в нелепицата да се отмята от думите си часове, след като ги е изрекла с ненужен апломб. Пълен гаф беше и изявлението й по повод на заразен колега, необяснимо защо посред нощ. А изцепките на Караянчева за заплатите счупиха наглометъра. Онова, което последва преди дни, съперничи на циркова програма, със сигурност няма да бъде спестено и ще стане част от летописа на абсурдите на този парламент. Мнозинство на ГЕРБ в НС показа, че дори не е пощенска кутия на премиера, а платформа за неговите еднолични и често внезапни и противоречащи си решения.

- Какви са вашите послания за предстоящите Великденски празници и за дните след това?

- Идващите дни и седмици ще са от най-трудните за последните 30 години. Ще трябва да преживеем странно и нетипично Великден, Герговден. Но нямаме други варианти. Важно е да проявим разум, много отговорност и повече видимо чувство на човешка загриженост. Иска ми се да вярвам, че по най-бързия начин ще се намери вариант българският парламент да се върне към работен режим в безопасен вариант, защото е недопустимо това суспендиране на конституционни правомощия да се прави самоцелно.

Военните помагат в гасенето на пожарите в Хасковско

автор:Дума

visibility 12

Екатерина Захариева си урежда пост в ЕС?

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 151

Родната тол система стана златна

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 151

Пандемията срина приходите в транспорта

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 151

Хората очакват да обеднеят още

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 151

Димитър Зоров: Сирене под 12 лева е със сухо мляко

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 151

Масови бунтове заляха ливанската столица

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 151

Русия обяви кога ще отвърне с ядрен удар

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 151

Тръмп се скара с ключов републикански спонсор

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 151

Комисията Скопие-София може да заседава през септемри

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 151

ДПС - Доган за пари и сеир

автор:Юри Михалков

visibility 142

/ брой: 151

Извинете се, г-н Борисов!

visibility 159

/ брой: 151

Учителят от Джулюница

автор:Лозан Такев

visibility 97

/ брой: 151

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ