21 Януари 2021четвъртък04:14 ч.

Производството на сирене с палмово масло е намаляло

АгроДУМА

Мандрите свиха производството на сирене с палмово масло

/ брой: 19

автор:Дума

visibility 1541

Производството на сирене с палмово масло намалява чувствително, показват данните на агростатистиката. Само за една година количеството на произведените от млекопреработвателните предприятия имитиращи сирене продукти е намаляло с 2342 тона.

Ако през първите 11 месеца на 2017 г. производството на сирене с растителни мазнини е било 13 023 тона, за същия период на миналата година то се е свило с 2342 тона до 10 681 т. В същото време количеството на произведеното истинско краве сирене е нараснало с 6054 тона - от 56 942 т за първите 11 месеца на 2017 г. до 62 996 т за периода явуари-ноември 2018 г. С 56, 33 млн. литра до 622, 082 млн. л е нараснало и общото количество на преработено мляко в мандрите.

Причината за намалялото производство на сирене с палмово масло, според експерти, е промяната в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти в средата на миналата година. След дългогодишен натиск от потребителските организации правителството реши от 19 юли 2018 г. производителите на мляко и млечни продукти и тези, които разфасоват и преопаковат мляко и млечни продукти да не могат да извършват дейностите в един общ обект, в който се работи с имитиращи продукти.

На 14 януари т.г. изтече срокът произведените имитиращи храни, чието етикетиране не отговаря на изискванията, да се предлагат на пазара до изчерпване на наличните количества. Според новите правила сиренето с растителни мазнини трябва да е опаковано в потребителски опаковки още в предприятието и с тях да се предлага в търговската мрежа. То може да се продава само на отделни щандове или обособени места с надпис „Имитиращи продукти", на които не се предлагат млечни продукти. На етикетите до името на продукта задължително трябва да се посочва с четлив шрифт „Имитиращ продукт" и ясно да е обозначена съставката, която е използвана като частичен или пълен заместител на млякото.

През септември кметът на Луковит Иван Грънчаров поде инициатива за пълна забрана за влагане на растителни мазнини в млякото и млечните продукти у нас. „От това ще спечелят не само фермерите и млекопреработвателите в България, а и потребителите – всички ние“, посочи Грънчаров, който е и млекопреработвател.

Обезщетяват само 3600, неприети в градини

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 14

Авария затвори част от новото метро за неясен срок

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 14

ГЕРБ натовариха ЦИК и със здравните мерки за изборите

автор:Юлия Кулинска

visibility 61

/ брой: 14

Над 30% срив в чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 14

Борисов премести АЕЦ "Белене" в Козлодуй

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 14

Цената на газа у нас била 15-20% по-ниска от европейските борси

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 14

Бъдещият шеф на Пентагона държи на диалог с Русия

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 14

"Пфайзер" е намалил ваксините за ЕС

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 14

Китай нарече "клоун" топдипломата Майк Помпео

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 14

ЕС предлага на САЩ нови отношения

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 14

БКП и Македония - време е за истината - Част втора

автор:Христо Георгиев

visibility 86

/ брой: 14

Битка за Модела

автор:Ина Михайлова

visibility 219

/ брой: 14

Краят на една претенция

автор:Георги Георгиев

visibility 90

/ брой: 14

Датата

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ