05 Декември 2022понеделник20:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще се задържи предимно облачно, на места в низините - с мъгла. Главно в източните райони ще има слаби валежи от дъжд, а на места в останалата част от страната ще преръмява. Ще продължи да духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София 6°С-7°С. Днес ще се задържи предимно облачно, на места в низините - с мъгла. Главно в източните райони ще има слаби валежи от дъжд, а на места в останалата част от страната ще преръмява. Ще продължи да духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София 6°С-7°С.

Мамалигата засега клокочи

От десен центризъм управлението на страната зави към ляв центризъм, а тази формула вече бе изпробвана безуспешно

/ брой: 105

автор:Васил Савов

visibility 1331

"Мамалигата засега клокочи". Така един от коментаторите на в. "Журналул национал" образно описва социално-политическото положение в Румъния. "Не е априлска шега, пише авторът. Румъния отново влезе в рецесия, след като през второто тримесечие на годината отбеляза икономически спад, което статистиката не може да скрие". Той опровергава уверенията на ръководните среди за стабилност на икономиката.
При такива условия правителството на Унгуряну получи вот на недоверие и ново правителство бе съставено от Виктор Понта. Румънският печат напомня за катастрофалното намаляване на доходите на населението, за разширяването на бедността, обхванала по-голямата част от семействата. Положението се сравнява с това в Испания и Гърция, където продължават протестите против намаляване или замразяване на заплати и пенсии, които са няколко пъти по-големи от тези в Румъния.
Тези дни неколкостотин души от държавната компания "Хидроелектрика" протестираха против приватизацията на компанията и против МВФ. Представителят на фонда в страната е поискал от предишното правителство да приватизира 51% от държавната компания, въпреки че през ноември м.г. Министерството на икономиката одобри приватизацията само на 10% от акциите на "Хидроелектрика" и "Нуклеарелектрика". Синдикатите предупредиха, че приватизацията ще доведе до поскъпване на водата.
Вестниците припомнят също и решението на американската компания "Шеврон" да отложи действията по експлоатацията на шистов газ, което се характеризира като "диверсия за успокоение на духовете". Компанията обаче не се е отказала от проучване на находища за шистов газ в южната част на Добруджа, което би засегнало и част от българската територия.
"Би Би Си-нюз" публикува тези дни резултатите от свой сондаж в 72 страни за средната заплата, която на световно равнище е 1480 долара. Съгласно сондажа Румъния заема 47-о място с 954 долара, но пред България - 750, Молдова - 438. Тя е под тази на Боствана - 996 долара, Сърбия - 1057, Ямайка - 1135. В проучването се отбелязва още един отрицателен показател - страната е единствената, в която минималната заплата обхваща 20% от заетите, докато в другите страни е между 8 и 10%. В поредицата на отрицателни явления попада и корупцията, която по неофициални данни през последните 8-9 години е обхванала ръководните среди. "Корупцията във властта "по върховете" не е била никога досега така широко разпространена", писа в. "Журналул национал" и напомни, че "преди се крадеше с гальота, сега се краде с цистерна".

Политическите последици

Още преди близо два месеца, когато премиерът Емил Бок бе заменен с Унгуряну поради силните протести срещу състоянието на здравеопазването, анализаторите предупреждаваха за надигащото се социално напрежение. Печатът твърдеше, че социалната експлозия не може да се избегне дори в страна от Европейския съюз, в основата на която стоят демокрацията и правата на човека.
Ходът на събитията обаче показа, че предупрежденията не са дали резултат. Преговорите между управляващи и опозиция не помогнаха. Ясно бе, че авторитетът на коалиционното правителство, водено от Демократическо-либералната партия, все повече потъва. Макар и с малко Социаллибералният съюз (СЛС), образуван от Социалдемократическата и Националлибералната партия (която е част от десницата), разшири своето влияние. Социалното напрежение прерасна в политическо.
"В Румъния, отбелязва в. "Адевърул", се води стара гражданска война между две класи - крадци и простаци. Простите са тези, които проявяват твърдоглавие да останат непокътнати въпреки очевидното. Но всеки път печелят крадците." Такава е постоянната ротация на елита. Но авторът изтъква и друг момент на политическата действителност. "Румъния, пише той, е страна под окупация. Румъния е управлявана колония. Добре дошли във финансовия фашизъм." Гласуването на вот на недоверие на предишния премиер Унгуряну е свидетелство, че опитите за реформи в северната ни съседка досега са неуспешни. "Румъния, подчертава същият вестник, не бе модернизирана от Траян Бъсеску и няма да бъде модернизирана от неговите наследници."
Пропукването започна в партията на демократлибералите. В началото на април Постоянното бюро на партията изключи своя евродепутат Кристиян Преда от партията. Обвиниха го, че е против партията, против нейния кандидат за кмет на Букурещ. Председателят на ДЛП Емил Бок и бивш премиер заяви, че в условията на предизборна надпревара "в една партия трябва да се уважават взетите решения".
Всъщност причините са по-дълбоки и те не се отнасят само до личностите. В началото на февруари т. г. евродепутатът Кристиян Преда заяви пред френска телевизия, че изходът на Румъния от задънената улица е правителство, начело с независим, който да води диалог с опозицията. "Диалогът между двата полюса, твърди той, е единственото решение да бъдат отстранени силите против системата, които се опитват да използват недоволството на румънците и да върнат времето, когато Корнелиу Вадим Тудор (партията "Велика Румъния") получи на изборите през 2000 г. повече от 1/5 от гласовете." Има се предвид засилването на влиянието на радикално-екстремистките сили.
Оттогава той бе обвинен в антипартийна дейност. Впоследствие започна бягство от партията. Нейни ръководни личности в столицата и по места, депутати напуснаха управляващия кораб и се прехвърлиха на палубата на двете партии в СЛС. Напуснаха я и двама нейни зам.-председатели.
Това даде повод политическите наблюдатели да окачествят партията като "пропаднала организация". "Ръководството на партията, сочи в. "Журналул национал", обхванато от паника, не е способно да разбере какво се случва. То не вярва, че трябва да слезе от власт." Партията стана известна със своята непоследователност, идеологическа и политическа. От социалдемократическа формация се превърна в християндемократическа. По чисто балкански стил тя прие прагматична линия и бе "конфискувана" от президента, който я превърна в свой персонален политически инструмент. "Лакомията и дребнавите интереси, отбелязва вестникът, неутолимата жажда за власт, определиха характера на партията."

Наближава ли епилогът?

Социално-политическата "мамалига" вече ври, но тя трябва да се разбърка, за да не изкипи, да не излезе извън казана. Кой и как ще я успокои? Президентът по конституция трябваше да възложи на съпредседателя на СЛС и председател на Социалдемократическата партия Виктор Понта да състави ново правителство. Той направи това, въпреки неудоволствието на президента и на партията.
На 1 май Виктор Понта обяви състава на правителството. Той заяви на пресконференция, че то няма да се ръководи от президента и от който и да било. Съставът му е бил изпратен на президента един час преди обявяването му. Премиерът изтъкна, че правителството е "специално", при "специални" условия, с професионално подготвени хора, с ясно определени приоритети - радикално изменение на начина на управление, уважение на законите, никаква толерантност на корупцията, продължаване на реформата за ефикасно правосъдие.
"Специалните условия", при които бе свалено предишното и съставено новото правителство, предвещават продължаващо напрежение между институциите - между президента с правителството и част от парламента. От десен центризъм управлението завива към ляв центризъм. Тази управленска формула бе изпробвана вече безуспешно. На местните избори на 10 юни ще стане известно как ще завършат парламентарните избори през есента.

Кой е Виктор Понта?

Председателят на Румънската социалдемократическа партия и настоящ премиер на страната Виктор Понта е роден на 20 септември 1972 г. в Букурещ. През 1995 г. завършва право в Букурещкия университет. През 2000 г. получава степен "магистър по международно наказателно право" в университета в Катания (Италия), а през 2003 г. става "доктор по наказателно право" в Букурещкия университет.
За член на Социалдемократическата партия е приет през 2002 г. От юли до септември с.г. е ръководител на Временния национален съвет на социалдемократическата младеж. От октомври 2002 г. е член на Националния съвет на СДП, а следващия месец и член на Изпълнителното бюро. През декември 2006 г. е избран за зам.-председател на партията, а през февруари 2010 г. става председател на партията.

Цените на петрола на световните пазари се повишиха

автор:Дума

visibility 482

Държавата няма да събере планираните приходи от ДДС

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 236

Григор Сарийски: В Eврозоната разходите са повече от ползите

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 236

БНБ: Предстоят трудни месеци за икономиката

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 236

Наводнения в Южна Италия след проливни дъждове

автор:Дума

visibility 220

Австрия остава твърдо против България и Румъния в Шенген

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 236

Без "самолетен режим" на телефоните в ЕС

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 236

Грижа ли ви е въобще?

автор:Таня Глухчева

visibility 281

/ брой: 236

Работа до гроб

автор:Валентин Георгиев

visibility 287

/ брой: 236

Образованието през 2022 г. - наваксване и липса на реформа

автор:Деси Велева

visibility 325

/ брой: 236

Защо се пазим от комунизма?*

автор:Димитър Денков

visibility 252

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ