23 Септември 2021четвъртък12:33 ч.

Малко надежда

/ брой: 149

автор:Александър Симов

visibility 1537

Фашизмът е идеология на сенките, злобата и страха. Той обича конспирациите и заради това е видим само при хулиганските ексцесии и по системно появяващите се по стените нарисувани свастики. Дълго време никой не обръщаше внимание на тези белези на омразата, но наскоро всички видяхме, че пътят от свастиките до побоя се взима бързо. И че грозните рисунки по стените не са безопасни. Защото зад тях стоят хора, обсебени от омраза и комплекси.
Къде обаче беше държавата през всички тези години? Защо неонацистите бяха оставени на мира? Защо им бе позволено да драскат по стените и да съществуват в мрака на собствения си живот? Защо носителите на омразата не бяха преследвани и съдени? Нима някой през всички години тихо покровителстваше нещастните момченца с бръснати глави и прашни кубинки? Това все още са въпроси без отговор, но отговор трябва да бъде търсен до последно.
И все пак в описаната картина има лъч светлина. Вчера редови българи, от обикновения граждански материал, обединени от една идея, излязоха, за да почистят грозните свастики из цяла София. Едно просто действие, а пък пълно с толкова надежда! Наистина е хубаво. Защото гражданският кураж е в състояние да замени липсващата държава. Дори да свърши работата на държавата. Защото това трябваше да бъде работа на държавата.
И най-вече, защото ясно се видя, че срещу онези, които знаят да бият, плюят и безчинстват, има и други хора - тези, които знаят как да чистят и обличат лекарски престилки, за да лекуват държавата си. Фашизмът никога няма да има шанс. Какво по-хубаво?
 

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 354

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ