28 Октомври 2021четвъртък05:43 ч.

Малко акъл трябва

/ брой: 183

автор:Велиана Христова

visibility 151

От туристическия бранш твърдят, че щели първи да понесат задаващата се инфлационна вълна, а служебният премиер Янев им обещава помощ за зимния сезон. Е, може да се спори кой понася пръв удара от растящите цени, щото мнозинството българи вече дори не сънуват туризъм и ресторанти. Но не за това ми е думата.

Като говорим за оцеляване в кризата, винаги се сещам за кокошката, която снася златни яйца при гърците или в Италия например - културно-историческият туризъм. Два камъка да имат на кръст, южните ни съседи слагат добре осветен надпис, че там е седял Аполон, Орфей, Херакъл или който се сетите. Ала се сещате, защото Гърция отдавна постигна имиджа на наследница на древна Елада и туристи от цял свят се стичат като луди да видят оня надпис при двата камъка на кръст. Нарочно утрирам.

Защото България има такива културно-исторически дадености, че може да сложи в джоба си Гърция, Турция и Италия, взети заедно. В пластовете на нашите земи се редуват останки от седем цивилизации, живели тук в течение на десетки хиляди години - дълбока древност, праистория, траки, античност, римска провинция, средновековни християнски храмове, отгоре им - джамии, после - възрожденски градове. От Каварна до Петрич и от Видин до Ахтопол, където копнеш, цялата тази култура и история изскача. Стига да имаш малко акъл, можеш целия свят да докараш тук и да печелиш от това. А не само пияни англичани да обгрижваш и да се жалваш, че руснаците те били напуснали. Казано най-сериозно, България би могла да постави културно-историческото си наследство в центъра на икономическото си развитие и да печели от него. Както правят другите наоколо при божем по-скромни дадености.

Само едно ни липсва - мислене у политиците за пълно проучване и социализиране на това наследство. Мислене у цялото правителство, а не то да е оставено само на напъните на Министерството на културата. Мечтание, ще кажете. Да, остава такова, затова народецът ни вечно ще си остане с едната мечта да живее като хората.

 

 

 

Македонски българи на "Дондуков" 2

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 207

Милен Митев оглави БНР

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 207

Социалистите в Ямбол с акция "Памет и слава"

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 207

Още 400 000 лева без търг изтичат за осветление на София

автор:Деси Велева

visibility 147

/ брой: 207

И за лифтовете в курортите ще искат зелен сертификат

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 207

Експерти очакват пик на инфлацията през януари

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 207

КЕВР намали временно цената на тока за малките фирми

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 207

България спечели делото заради "Олимпик"

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 207

СДСМ с предизборен език на омразата

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 207

Вече сме трети по по КОВИД-смъртност

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 207

Киев атакува с турски дронове в Донбас

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 207

Демонстрация в Англия в подкрепа на Джулиан Асандж

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 207

Стадо ли сме?

автор:Велиана Христова

visibility 122

/ брой: 207

Кризата е на всички "фронтове"

автор:Ина Михайлова

visibility 250

/ брой: 207

Целта ни е стабилна България

автор:Ева Костова

visibility 151

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ