28 Септември 2020понеделник16:24 ч.

В ливанската столица Еманюел Макрон посети и болница, където се възстановяваха ранени и пострадали от взрива на столичното пристанище на 4 август

ГЛОБУС

Макрон се залавя със спасяването на Ливан

Бейрут ще получи пари, само ако се справи с корупцията

/ брой: 176

visibility 499

Дмитрий Беляев,
ТАСС

Френският президент Еманюел Макрон реши да вземе спасението на Ливан в свои ръце и, както пише чуждестранната преса, прибягва да метода на моркова и тоягата, обещавайки на местните елити помощ само, ако те започнат реформи.

По негова инициатива Франция оглави международна донорска конференция в подкрепа на Ливан, която в първите няколко дни от дейността си събра над  четвърт милиард евро под формата на финансови задължения на страните участнички. Париж пое контрола върху тези средства, за да гарантира, че те ще постъпват директно при ливанците.

Френският лидер обеща също да се захване и с политическото регулиране в страната, която след взрива в Бейрут отново остана  без правителство. По повод годишнината от провъзгласяването на Великия Ливан под френски мандат, Макрон пристигна в Бейрут и призова местните власти Дда поемат отговорносттаУ за бъдещето на страната (първият път той в Бейрут веднага след унищожителния взрив в пристанището на 4 август Ц бел.ред.)

Специалните отношения

Фокусирането на френския президент върху Ливан трябва да се обясни на първо място с културните и историческите връзки. В началото на 20-те години на миналия век Франция получи от Лигата на нациите (бъдещата ООН Ц бел.ред.) мандат за подготовката на Ливан към независимост след рухването на Османската империя. Френското присъствие оказа важно влияние върху езика, културата на ливанското общество. Значителна част от жителите на арабската република и досега говорят френски и го смятат за свой роден език. След първото посещение на Макрон в разрушения от взрива Бейрут в интернет дори се появи петиция с призив на местни жители Ливан отново да бъде върнат под управлението на Франция.   

В момента републиката претендира за помощ от $20 млрд, половината от която е готов да предостави Международният валутен фонд (МВФ), а другата още през 2018 г. бе одобрена от фонда на страните донори на Ливан (CEDRE). За реконструкцията на Бейрут, а също за хуманитарните нужди на пострадалите жители са необходими допълнителни почти $5 милиарда.

Проблемът е, че никой не желае да дава на Ливан одобрените за него пари. Ливанската политическа класа отдавна се е дискредитирала в очите на международната общност заради  корупцията и нежеланието да променя каквото и да било.  За получаването на международна помощ Ливан се нуждае от международен гарант, чиято роля се старае да поеме президентът Макрон.

Усилията на френския лидер да спаси озовалата се на ръба на пропастта държава е в същото време и начин да се защити френското наследство, както и възможност да се укрепи присъствието на  Париж в Близкия изток. Както пише изданието ДАл АрабияУ, поредното посещение на Макрон в Бейрут може изобщо да не е продиктувано от алтруизъм, а от желание да получи контракт за възстановяване на пристанището на държавата. За участие в търга претендират също Турция, Катар и Китай. Такава  сделка ще даде на Франция допълнителни предимства в Средиземно море, където Париж е сериозно въвлечен в газовите спорове на Турция с Гърция и Кипър. ДСмятам, че усилията на Франция, вероятно, тайно се подкрепят от ОАЕ и са одобрени от "Хезбола" и Иран", твърди близкоизточният аналитик Али Бакър, цитиран от турската телевизия TRT World.

Главният въпрос е ще съумее ли Макрон да  повлияе върху местните върхушки и да ги накара да извърши необходимите реформи, които се изискват от Бейрут вече не една година. Само това ще даде възможност да бъдат размразени чуждестранните пари за ливанското правителство.

Пътната карта на Париж


Ако все пак тези реформи тръгнат, Макрон обещава да проведе още една конференция, посветена на международната помощ за Ливан, вече през октомври.  Но главното условие за това е да започне борбата срещу корупцията и реформа на съдебната система.

Франция изисква:

- да се разработи план за борба срещу КОВИД-19 и да се помогне на най-пострадалите и уязвими категории от населението, да се засили социалната защита на гражданите;

- да се създаде прозрачен план за разпределение международната хуманитарна помощ в сътрудничество с ООН;

- да започне възстановяване на Бейрут въз основа на отчет, подготвен от Световната банка в сътрудничество с ЕС и ООН;

- прозрачно и независимо разследване за взрива в пристанището на Бейрут, да се задейства търг да възстановяването на пристанището;

- да започне редовна размяна на мненията между правителството и гражданското общество за качеството на провежданите реформи;

- незабавно да бъдат възобновени преговорите с МВФ, а също да бъдат изпълнени всички изисквания на фонда, включително изменения в законодателството за контрола върху капитала и извършване на одит на Централната банка на страната.

Трябва да се извършат реформи  и в енергийния сектор, включително изменение на цените и възстановяване на инфраструктурата; да се извършат кадрови преназначения, включително в съдебната система; да се създаде антикорупционна комисия; да стартира митническа реформа, реформа на държавните поръчки, борба срещу контрабандата в пристанищата и по границите; да се приеме законопроект за коригирано финансиране и колкото се може по-бързо да бъде съгласуван бюджета за 2021 година.

В рамките на година правителството трябва да проведе предсрочни парламентарни избори и реформира изборното законодателство.

Както заяви Макрон, ливанските власти са му обещали да сформират новото правителство за 15 дни - небивало кратък срок за страна, където този процес се проточва с месеци. Френският президент обеща да се върне в Ливан през декември, за да провери лично как се изпълняват преобразуванията.

 

Затвореният кръг

Експерти, политолози, пък и много ливански политици обвиняват за всички беди на страната сложната многоконфесионална система, която пречи за реализирането на радикалните политически промени.

За налагане на своите интереси и на своите хора, а не на интересите на целокупния ливански народ, действат най-вече различните религиозни групи. Заради това в страната често се сменят правителствата, но не и политическата класа. Дори президентът Мишел Аун признава този проблем: "Казвам ви, дойде време да се извърши реформа на управлението, защото конфесионалната система се износи и се превърна в препятствие по пътя към реформите и борбата срещу с корупцията, тя се превърна в източник на заплаха за смут и разкол", подчерта той.

През последните 12 месеца подадоха оставка две правителства на Ливан. Последното технократско правителство на Хасан Диаба се задържа на власт само половин година. Назначаването на новия премиер Мустафа Адиба предизвика нова вълна от сблъсъци на демонстрантите с полицията. Протестиращите смятат Адиба, който е бивш посланик в Германия, за назначение на управляващите корумпирани елити. Ливан сякаш се движи в затворен кръг: ново правителство, нови лица, но същата политическа класа и същите проблеми, които никой не може да разреши.

"Мина цял век, но Ливан така и не стана пълноценна гражданска държава, каза в разговор с ТАСС лидерът на учителския профсъюз Мохамед Касем. От французите наследихме този конфесионален режим, благодарение на когото процъфтява корупцията, и сега френският президент ЕУманюел Макрон се опитва да оправи положение и да наложи на съществуващата власт провеждането на реформи".  

Не е първият опит

Главният въпрос е как Макрон смята да уговори държащите се за властта междуконфесионални групи да се откажат от личното влияние в полза на призрачното благополучие на цялата страна. Засега френският президент намеква за персонални санкции не открито, а по-скоро завоалирано. Както каза самият Макрон, ако реформите не започнат, той ще "информира международната общност" кой точно вътре  в Ливан пречи за извършването на структурните промени. По думите на един от дипломатическите източници на "Ал Джазира",  Макрон оставя открита възможността за санкции, като "палка, който може да размаха срещу местната власт.

В момента всички ливански партийни лидери официално изразиха готовност да работят по френската "пътна карта", включително основната политическата сила на страната, която е партията "Хезбола", а също президентът Аун. Няколко лидери призоваха също Ливан да извърши най-накрая преход от секторна към светска държава, което се предвижда от конституцията на страната. В момента всички места в ливанския парламент се разпределят между различните етноконфесионални групи, а висшите държавни постове по религиозен признак.

Призивите към реформи, дори с помощта на санкции, няма кой знай колко да променят тресавището, в каквото се е превърнал процъфтяващия някога Ливан", пише в колонката си "Глобалист" (The Globalist) Бенджамин Макшан, изследовател и експерт по Близкия изток и арабската политика.

Газът с още 10% по-скъп от октомври

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 183

Бизнесът не ползва мерките на правителството

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 183

Туристическите забележителности влизат в регистър

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 183

Паркиралите в нарушение в София ще получават зелен стикер

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 183

Над 1 млн. вече са жертвите на Covid-19 в глобален мащаб

автор:Дума

visibility 78

Азербайджан въведе военно положение

автор:Дума

visibility 103

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 219

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 327

/ брой: 183

От БСП зависи как страната ще излезе от тежката криза

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 183

Датата

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ