29 Март 2020неделя02:59 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Македонският фитил

/ брой: 8

автор:Зорница Илиева

visibility 1050

Роди се Република Северна Македония! Завесата падна. Аплаузите са рехави. Фойерверки липсват. Привържениците на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ се прибират по домовете си след поредна порция викове пред Собранието (парламента) срещу "предателството на правителството". Горчивината в сърцата им от решение, наложено от чужди, при чужда воля и подкрепа, в името не само на собствено политическо оцеляване, но и в изпълнение на чужди стратегически интереси, ще остане като неосъществена мечта. Очакваше се. Само необходимите две трети от 120 депутати бяха в залата за гласуване. 81 присъстващи, 81 гласували за промените в конституцията, против и въздържали се няма. Честито! Премиерът Зоран Заев игра "последният напън вече е настал" и добре се справи. Дори с цената на неприемливи за голяма част от обществото компромиси.

Някой би казал, че "гладна кокошка просо сънува", но и протестите в Гърция срещу Преспанския договор не спират. Независимо, че Заев наистина направи опити да намали гръцките тревоги около споразумението за името с констатации като "езикът на страната е част от славянското езиково семейство", "гражданите няма да посочват етническата си принадлежност в документите за самоличност", а и "разграничихме се от древногръцкото наследство". Какво ли мислят в нашето МВнР по въпроса? Факт е обаче, че цяла година политическият живот в Скопие бе доминиран само от старание да се изпълнят гръцките искания, документирани в Преспанския договор.

Днес сърцата македонски със сигурност са свити. Доверието и в управляващи, и в опозиция е сринато, каквото и да говорят политиците. Не е лесно да си смениш името по чужда воля и в името на членство във военен съюз.

Другото е геополитика, която държи Балканите в желязна хватка. За нас остават поуките, ако изобщо някой си прави труда да ги анализира.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ