09 Юли 2020четвъртък18:00 ч.

Магарешко търпение

/ брой: 40

автор:Евгени Гаврилов

visibility 777

Скандалите около моментните игри на щастието доказаха поговорката, че когато атовете се ритат, магаретата го отнасят. Държавата скорострелно национализира търкането на билетчета и изведнъж се сети да си търси несъбраните милиони, за които досега си затваряше очите. Собствениците на "Национална лотария" и "Лотария България" зачезнаха в странство и едва ли някой повече ще им види очите у нас, въпреки напъните на правосъдната ни система. Справка - КТБ. Логично най-големият дистрибутор на билети за търкане "Лафка" пусна кепенците и така без работа останаха близо 2000 души. Собствениците на веригата, които и да са те, обещаха да върнат на контрагентите си парите за доставена, но непродадена стока. Бълха ги ухапа на фона на печалбите, които натрупаха. Съмнително е обаче дали това ще стане, щом търговците на тютюневи изделия тръгнаха да се оплакват на премиера, че търпят огромни загуби след закриването на частните лотарии. 

Както и в други области, калинките така законотворчестват, че вместо да решават, създават проблеми. В случая те са два - как спечелилите от лотарията ще си получат печалбите и как търговците на билети, особено дребните, ще си върнат инвестицията. По техни сметки става дума за над 18 хиляди търговски обекта и почти 50 млн. лева. Тезата на управляващите, че това са търговски взаимоотношения и фирмите сами трябва да се оправят, е несъстоятелна, защото тези фирми имат проблем не заради самите себе си, а заради политиката на държавата. А що се отнася до неизплатените печалби, при задължения от 700 милиона лева няма как който и да било гражданин, спечелил пари от лотария, да се конкурира с държавата при събиране на вземания. В началото се предлагаше в закона да се запише, че хазартните фирми трябва разсрочено да изплатят печалбите до 31 декември 2025 г. и да учредят банкова гаранция с размера на подлежащата на плащане сума. Тази идея обаче отпадна, защото явно властта смята, че магаретата могат да търпят още. Въпросът е докога. 

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 129

Гърция се готви отново да затегне мерките

автор:Дума

visibility 0

Москва отвaря училищата отново

автор:Дума

visibility 51

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 129

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 286

Бандера - с Хитлер срещу Червената армия

автор:Христо Георгиев

visibility 661

/ брой: 129

Ключовите сгради на София

visibility 232

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ