22 Януари 2019вторник03:57 ч.

Снимка (c) J. Multarzynski

Маестро Антони Вит дирижира в зала "България"

Софийската филхармония отбелязва националния празник на Полша, солистка е цигуларката Агата Шимчевска

/ брой: 218

автор:Дума

visibility 570

Световноизвестният маестро Антони Вит ще застане пред Софийската филхармония на 11 ноември, за да дирижира концерт, посветен на националния празник на Полша. В програмата са включени знакови творби от полските композитори Станислав Монюшко - Увертюра към операта "Парий", Мечислав Карлович - Концерт за цигулка А-Dur, и Витолд Лютославски - Концерт за оркестър.

Номиниран 7 пъти за награда "Грами" и един от малцината диригенти, които притежават едновременно "Грами", Fryderyk Awards и Cannes Classical Awards, Антони Вит започва кариерата си като ученик на прочутия Кшищоф Пендерецки и  асистент на Херберт фон Караян. Той е дългогодишен директор и главен диригент на оркестъра на Полската телевизия и радио, артистичен директор на Варшавската филхармония. Работил е с оркестри като Берлинската филхармония, Дрезденската държавна капела, Лондонския Кралски филхармоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Би Би Си, Оркестъра при Академия Санта Чечилия, Петербургската филхармония. Дипломиран юрист, Вит се осмелява да загърби професията, за да се отдаде на голямата си страст - класическата музика. Времето показва, че това е било правилно решение.

Солистка в концерта ще бъде Агата Шимчевска - една от най-талантливите цигуларки на своето поколение и любимка на музикалната критика. Победителка на конкурса "Хенрих Виенявски" през 2006 г. и на "London Music Masters" през 2009 г. За нея в "Таймс" пишат: "Тя свири с откровеност, авторитет и музикалност, надхвърляща възрастта й. Всичко това понякога ни напомня огнената млада Ида Хендел." 

Шимчевска пристига в София с цигулката си Николо Галиано (1755), на която преди това е свирила Ан-Софи Мутер. Концертът се осъществява с помощта на посолството на Полша и Полския културен институт.

 

 

Търговци на горива отново плашат с протести

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 14

Кой е отговорен за хаоса с е-винетките

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 14

МВФ прави преглед на икономиката ни

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 14

Задава се най-слабият от 3 г. икономически ръст в света

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 14

Германия въвежда ограничение от 130 км/ч по магистралите

автор:Дума

visibility 82

10 души загинаха при взрив на кораб в Керченския проток

автор:Дума

visibility 83

Тереза Мей: Втори референдум е невъзможен

автор:Дума

visibility 73

Китайската икономика забави ръст

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 14

Изоставената държава

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 14

Читалищата имат нужда от подкрепа

visibility 53

/ брой: 14

Властчица - масчица

visibility 80

/ брой: 14