29 Май 2020петък11:04 ч.

Снимка "Кантус фирмус"

Петолиния

Людмил Ангелов свири Шопен в интеграл от 4 концерта

Световноизвестният пианист ще представи солови и оркестрови композиции с Оркестъра на Класик ФМ радио

/ брой: 210

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 1051

Забележителният пианист Людмил Ангелов подготвя нов интеграл от 4 концерта с музика на Фредерик Шопен. Цикълът включва два солови рецитала и два концерта с Оркестъра на Класик ФМ радио в столичната зала "България" през сезон 2019-2020. Поредицата ще представи за първи път в България интегрално изпълнение на всички Шопенови творби за пиано и оркестър - общо 6 пиеси, както и избрани солови композиции от различни периоди. 

Събитието ще отбележи две кръгли годишнини, които се навършват през сезона - 170 години от смъртта на Шопен (октомври 2019 г.) и 210 години от рождението му (февруари 2020 г.). "Шопен винаги ще бъде актуален, смята Людмил Ангелов. Наблюдавал съм как неговата музика установява непосредствен и много бърз контакт със слушателите. Само няколко такта са достатъчни и сякаш се чува една въздишка в публиката. Има някаква магия, която е необяснима, която присъства и в най-малката му миниатюра, и която вълнува хората. Това е просто гениална музика." 

Интегралът "Людмил Ангелов свири Шопен" се организира от "Кантус фирмус" със съдействието на Полския институт и в партньорство със Софийската филхармония, научи ДУМА от Ирена Данкова.

Първата част на цикъла е съставена от два рецитала, в които пианистът е подбрал някои от най-забележителните и обичани от публиката шедьоври за соло пиано от творчеството на Шопен.  Програмата на 5 ноември съдържа седем валса от различни периоди, драматичното Скерцо 2, четирите балади и три ноктюрни. Този концерт се посвещава на Националния празник на Полша (11 ноември - Ден на независимостта) и се организира със специалната подкрепа на посолството на Република Полша в България. Вторият рецитал е на 4 декември т.г., когато публиката ще има възможност да чуе два крупни цикъла на полския майстор - Етюди оп. 12 и грандиозната Соната 2. Те се допълват от Прелюд оп. 45, четири Мазурки оп. 24 и Полонез оп. 53. 

През 2020 г. Людмил Ангелов ще продължи Шопеновия цикъл, вече в партньорство с Оркестъра на Класик ФМ радио и гостуване на двама изявени полски диригенти. На 25 март програмата представя Концерт за пиано във фа минор, известен като Номер 2, а също Вариации по тема на Моцарт "La ci darem la mano" и Краковяк оп. 14. На пулта ще застане Якуб Хренович - главен диригент на Филхармонията на Кошалин. 

Финалното събитие от цикъла е на 15 април 2020 г. в зала "България". Людмил Ангелов и Оркестърът на Класик ФМ радио ще музицират под палката на Пьотр Сулковски - артистичен директор на Варминско-Мазурската филхармония в североизточна Полша и преподавател в Музикалната академия на Краков. В програмата са предвидени Концерт за пиано и оркестър 1, Фантазия върху полски теми оп. 13 и Andante spianato et Grande polonaise brillante оп. 22. Двата оркестрови концерта са част от програмата на Европейския музикален фестивал, по традиция подкрепян от Столичната община. 

"Шопен е бил винаги до мен, казва Людмил Ангелов. Това е автор, който много обичам и който винаги е бил близък до моя натюрел." През цялата си блестяща творческа кариера пианистът изпълнява Шопеновото творчество, постепенно развивайки и задълбочавайки своите интерпретации. Именно той изпълнява за първи път у нас интегрално всички Шопенови произведения - над 2000 страници нотен материал, събрани в 12 концерта през сезон 1987-1988 г. Пианистите, които са го правили по света, са единици. През 1998 г. е издаден неговият диск "Complete Rondos and Variations" от Шопен, удостоен от Националния институт "Шопен" във Варшава с "Grand Prix du Disque Chopin". През 1999 г. Людмил изпълнява интеграла с музика на Шопен в Мадрид и други градове в Испания. По повод "Годината на Шопен" (2010) пианистът реализира цикъл от 6 концерта, изпълнявайки в България и Испания всички публикувани приживе солови произведения на композитора. Интересът на столичната публика към тези концерти беше толкова голям, че част от слушателите бяха разположени на самата сцена. 

С натрупания опит в многобройните концерти, пианистът се стреми все повече да бъде максимално близък до оригиналния замисъл на композитора. За предстоящия цикъл Ангелов ще използва най-новото нотно издание "уртекст", реализирано от Националния институт "Шопен" във Варшава под редакцията на проф. Екер, което отстранява много неточности и грешки от предишни публикации на Шопеновите творби.  

Людмил Ангелов гостува редовно на най-известните фестивали за музика на Фр. Шопен и участва в журито на престижния Международен конкурс за пианисти "Шопен" във Варшава. През 2011 г. той е удостоен с медал "Gloria Artis" от Министерството на културата на Полша за изключителни заслуги към полската култура.

Популярен в цяла Европа, САЩ, Южна Америка и Азия, Людмил Ангелов е изнасял концерти с всички български и с много реномирани чуждестранни оркестри и диригенти. Има огромен репертоар с творби от всички епохи. През 2011 г. е удостоен със званието Почетен професор в НБУ.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 100

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 234

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1166

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 385

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ