24 Септември 2020четвъртък10:23 ч.

Зоната на здрача

Любовникът на Смъртта

Герой от фолклора на Румъния, Унгария, Полша, Украйна, Словакия, Германия, Влад Цепеш-Дракула е обезсмъртен от редица писатели, кинорежисьори, историци

/ брой: 111

автор:Огнян Стамболиев

visibility 1891

Принцът на Влашко, легендарният Влад Цепеш-Дракула е бил "разследван" като вампир на няколко пъти след драматичната си смърт през 1476-а. Последното голямо проучване искаше да предизвика най-пряката потомка на принца, която заплаши режисьора Френсис Форд Копола със съд, задето опетнил името на рода й със страховития си филм "Дракула". Исковата молба на госпожата обаче не беше намерена за достатъчно основателна и съдебно разследване така и не започна. Следователно най-сериозното в научно отношение проучване си остава това на кралския археолог проф. Дино Росети, започнало през 1935 г.
Не че е от съществено значение, но неяснотите около принца на Влашко се завихрят още със самото му раждане. Според някои изследователи събитието се случило през 1430-а, а според други - през 1431 г.
За смъртта му версиите се обединяват около страшната дума "братоубийство", но дори и това не е сигурно.
Ето най-сетне нещо неоспоримо - бил е погребан в православния манастир в град Снагов, недалеч от Букурещ, а откриването на костите му дължим на кралския археолог Дино Росети, който не се съмнявал, че принцът е погребан в това манастирско гробище.
Румънският кралски двор му дал възможност да прояви целия си талант и професионализъм на археолог. Така Росети успял да открие скелета на един от най-интересните и прочути европейски владетели от епохата на Късното средновековие, наречен още Любовник на Смъртта - оригинална метафора от богатия румънски фолклор.
Дино Росети започва разкопките в началото на 1935 г. Само след седмица намира един скелет и веднага съобщава в двореца. Това е истинска сензация.
Целият двор бил силно развълнуван - това било едно от големите археологически открития на века. Кралят пристигнал в Снагов, за да присъства лично на разкопките. Но никой не се осмелил да докосне костите.
Скелетът бил доста добре запазен. Обаче липсвал черепът! Изглежда някой го бил откраднал.
Намерили останки от скъпа княжеска дреха от тежка червена коприна със златни нишки. После - парчета от фино тъмнокафяво кадифе - материите и цветовете били точно по модата от онази епоха.
На мястото на черепа лежал сребърно-златен венец, по чийто листенца били инкрустирани скъпоценни камъни - ахати и тюркоази.
На дневна светлина кралят гледал как археолозите почистват всяка кост, как постепенно заблестяват камъните от княжеския венец. И се уплашил да не би Дракула да възкръсне! Паднал на земята по очи върху пръстта, покривала цели шест столетия тази огнена тайна.
Припаднал!
Лежал така до изгрев слънце. А археологът с голи ръце заровил обратно костите в земята...
Със смъртта на крал Карол II изчезнал и страхът от Дракула. И въпреки това неговата легенда не престава да ни вълнува.
Герой от фолклора на Румъния и Унгария, на Полша и Украйна, Словакия и Германия, той е обезсмъртен от редица писатели (сред тях най-прочут е Брам Стокър с романа си "Дракула"), кинорежисьори, историци. За него съществуват цяла библиотека от книги, както и десетки филми.
Но истината е друга - Влад Цепеш съвсем не е бил вампир. Напротив, бил е сред най-образованите, умни и смели владетели за епохата в Европа. Историците отдавна са доказали, че принцът на Влашко просто е бил с честен и твърд характер, чужд на коварството и компромиса за разлика от своя унгарски съсед Матей Корвина. Според последни данни се родил в трансилванския град Сигишоара през 1430-а (това е точната година) в стар княжески род.
Дракула преместил столицата в Букурещ. Дотогава тя била във влашкия град-крепост Търговище. Букурещ, който бил на важен кръстопът, се оказал по-подходящо място.
Принц Влад воювал с турците. Към тях бил наистина непримирим, но станал жертва на интригите на своите недостойни боляри. Умрял едва 46-годишен.
Според някои непотвърдени сведения убивал политическите си противници (съвсем не и невинни хора, както твърди легендата) чрез побиване на кол. На румънски "цяпа" означава кол, оттам идва и прозвището Цепеш (Побиващ на кол). Може би това е ключът към легендата за кръвожадния вампир Дракула...

 
Замъкът Бран в румънските Карпати, известен като Замъкът на Дракула - днес един от най-посещаваните туристически обекти в страната

 
Кладенецът в двора на замъка


Манастирът на острова, където според легендите е погребан Дракула

 
Кадър от филма "Дракула Неразказан" на режисьора Гари Шор     Романът "Дракула" на Брам Стокър на български


 


 

ДПС иска оставките на Борисов и Радев, но не и на Гешев

автор:Дума

visibility 0

Цяла нощ издирват 2-годишно дете, изчезнало в Якоруда

автор:Дума

visibility 61

Ръст на положителните проби за COVID-19

автор:Дума

visibility 87

„Отровното трио“ ще пише План за България

автор:Дума

visibility 253

Колекторите нямат право да тормозят длъжници на работа

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 181

Само столичното парно има проблем с фактурите

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 181

Борисов ни обяви за стратегически газов център

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 181

Фирмите няма да губят компенсациите за вируса при запори

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 181

Остър сблъсък между Китай и САЩ в ООН

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 181

Берлин отхвърля условията ни към Скопие

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 181

ЕС предлага задължителни правила за миграцията

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 181

Сърбия и САЩ договарят проекти

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 181

Гоце Делчев: Македония ще се обедини с България

автор:Христо Георгиев

visibility 310

/ брой: 181

За някои дреболии, които не са дребни

visibility 226

/ брой: 181

БСП и "войните срещу цивилизацията"

автор:Мирослав Попов

visibility 234

/ брой: 181

Датата

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ