24 Юни 2021четвъртък10:23 ч.

Няколко думи

Любов ли бе...

/ брой: 69

автор:Павлета Давидова

visibility 1221

Преференцията е една от личните ми причини да гласувам през последните години. Имам привилегията да съм наблюдавала отблизо основните играчи в основните партии, познавам лично или професионално тези от моя избирателен район. Имам предпочитания. Случвало се е да харесвам и да вярвам в пъти повече на някого от опашката, отколкото на тези в началото на листата за депутати или общински съветници. Смятам, че преференцията подтиква тези от дъното да полагат усилия в кампанията. Използвам я. В същото време обаче си давам сметка, че тя е една от опасностите пред честния вот.

Всенародните любимци на последните избори са Пъската, Стефчо Реферчето и бат' Сали. Това са тримата, изместили водачи на листи чрез народната любов. Това е резултатът от мажоритарния вот, за който някои така мечтаят. Още ли държите на него? Представете си кой ще влезе в парламента, ако се разчита само на преференциален вот. Дали няма да се напълни с певци, манекенки и бизнесмени с дълбоки джобове? Ще влязат основно известните с това, че са (не)известни. Жалко е, когато преференцията е разбирана като есемес за реалити шоу или уреждане на бизнес интереси.

Преференциите могат да се използват и като контрол на купения вот. Погледнете гласовете в най-големите ромски секции. Няма кой да ме убеди, че абсолютно всички харесват само един. Дали няма райони, в които броят на преференциите за даден кандидат съвпада със семействата, свързани с определено предприятие? Толкоз за чистата и безплатна любов.

Преференциите на така ухажваните граждански квоти и коалиционни партньори показват, че повечето не си вършат работата да привличат външен електорат. Кандидатите забравят да търсят подкрепа извън партията, която ги е издигнала. И се започва самоизяждането. Бизнесмените, вкарани да "помагат за кампанията", често забравят партията, когато става въпрос за интереса им. Някои общини обаче проявяват изненадващо благоразумие - обединяват се около своя си кандидат. И местният шовинизъм започва да работи в полза на даден човек, уви, понякога срещу останалите от листата. Има си обяснение - малките населени места почти винаги са пренебрегвани и се хващат за всяка сламка, която би им осигурила национално представителство.

Шансът за изместване на водачите е минимален, затова съвсем целенасочено не играят за преференции. Може да стане доста грозно иначе. Партиите трябва да си гарантират определен профил депутати, без които партията не може да кове политики. Затова партийните лидери трябва да мислят повечко, като посочват водачите - да има разнообразие от професии, възрасти, интереси. Но да се съобразяват местните особености, защото не всяка област е готова да приеме човек, който дори не знае броя на населените й места. Пъски и Батета може да дебнат от всяка листа. Внимавайте, като им давате шанс да се развихрят, мислете, като избирате кого слагате в листите си.

Еньовден е, билките днес с най-лековити

автор:Дума

visibility 4

Без БСП промяната няма как да продължи

автор:Дума

visibility 45

Съюзът на съдиите поиска оставката на ВСС

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 119

Евростат: Храната в България е скъпа, алкохолът - евтин

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 119

КЕВР се оправда за цената на водата

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 119

Съдът спря смяната на шефовете на "Автомагистрали"

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 119

Нови правила при онлайн поръчки извън ЕС

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 119

Британски кораб провокира Русия

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 119

Лидери на каталунските сепаратисти, помилвани от Мадрид

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 119

Ахмети преговарял за смяна на химна на РСМ

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 119

ООН вещае пагубни климатични промени

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 119

Пак свинско със зеле

автор:Ева Костова

visibility 258

/ брой: 119

Георги Кадиев "хвърли ръкавица" на Красимир Вълчев

автор:Таня Глухчева

visibility 318

/ брой: 119

Най-дългият ден

автор:Лозан Такев

visibility 193

/ брой: 119

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ