27 Септември 2022вторник00:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще има променлива, често значителна облачност. Ще има валежи от дъжд, по-значителни в планинските райони, на отделни места в Източна България ще има и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Ще е хладно с максимални температури между 16° и 21°, в София - около 16°. Днес ще има променлива, често значителна облачност. Ще има валежи от дъжд, по-значителни в планинските райони, на отделни места в Източна България ще има и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Ще е хладно с максимални температури между 16° и 21°, в София - около 16°.

Интервю

Любомир Георгиев: Историята няма да ни прости, ако оставим Видин "на опашката"

Трябва много ясно да се каже кои са професиите на бъдещето и кои от тях са необходими за нашата община, категоричен е кандидатът за кмет от коалиция "БСП за България"

/ брой: 191

автор:Павлета Давидова

visibility 2510

Любомир ГЕОРГИЕВ е роден на 28 ноември 1956 г. във Видин. Семеен, с едно дете. Завършва средно образование в Математическата гимназия в града, а висше във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", специалност история. Преподавател по история с 35 години педагогически стаж. От 2014 г. е директор на Гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков". Общински съветник от гражданската квота на БСП. Кандидат за кмет на Видин от коалиция "БСП за България".

"Важно е човек, който влиза в управлението, да бъде строг, спазващ закона и справедлив" 

- Г-н Георгиев, има ли допирни точки между ръководенето на езикова гимназия и управлението на община? Какво от досегашния ви професионален опит смятате за силен коз на предстоящите избори?

- И да, и не. Различно е, защото мащабите са различни. Да управляваш община е много по- сложно, но допирни точки има. Една от най-важните е да подбереш добър екип. Екип от експерти и то най-добрите. Такива, на които да имаш доверие, които няма да те предадат, да са честни, да не се забъркват в непочтени сделки. За силен коз ми е трудно да говоря, но винаги съм се стремял да бъда справедлив, почтен и искрен в отношенията си. Невинаги ми е отговаряно по същия начин, но това не ме променя. Винаги съм бил отворен към диалога, бих приел други мнения и от други партии и организации, стига да са добри за града ни. Важно е човекът, който влиза в управлението, да бъде строг, спазващ законите и справедлив. Както в гимназията, на която съм директор, така и в община Видин ще създам спокойна атмосфера за работа. Това е много важно, защото само така човек може да покаже докрай способностите си и да даде всичко от себе си за изпълнение на наистина тежките и отговорни задачи, които трябва да се решават. 

- Като общински съветник познавате проблемите на Видин, защо те не са решени досега и какъв е пътят за отстраняването им?

- Ефективното използване на общинските средства и управление на общинската собственост е важен компонент от дейността на общината и Общинския съвет. Ако бъда избран за кмет на Видин, една от първите ми задачи ще е извършването на пълна финансова ревизия на община Видин. С това ще започна, за да бъдат информирани гражданите как са изразходвани средствата и с какво започва новият мандат.

Относно проблемите - това са проблемите и на Северозапада, при нас са още по-тежки. Например, регионална диспропорция на доходите - от една страна, София и големите градове, от другата - малките региони. Нашите хора се чувстват забравени от държавата. Това води и до демографска криза, лошо здравеопазване и т.н. 

Друг от проблемите са занемарените квартали - както улиците, така и междублоковите пространства, зелените площи. В града съществува общинска фирма "Озеленяване", която получава немалко средства от общинския бюджет и въпреки това работата й е кампанийна, а не постоянна. 

Голяма част от детските площадки също са занемарени. Част от съоръженията са монтирани преди десетки години и нямат нищо общо със съвременните изисквания за безопасност и естетика. При добро управление на общината това може да се промени. Трябва да бъдат попитани хората какво биха искали да има, как те биха помогнали. Защото, ако живеещите там, включително децата, не са съпричастни, трудно ще се опазва направеното от когото и да било. 

Друг проблем е транспортната схема на Видин, правена няколко пъти по различен начин и все неудовлетворителен. Местата за паркиране са недостатъчни. Това също ще е предмет на управленската програма на БСП, като спечелим изборите.

- Предполагам, че ваш основен приоритет ще бъде образованието, какви мерки са заложени в програмата ви в тази насока?

- В оценката на Европейската комисия за образованието в България е посочено, че "уcилията на Бългаpия да оcъвpемени обpазователната си система пpодължават, но подобряването на качеството и пpиложимоcтта на пазара на тpyда остават предизвикателство." Това е ясен знак, че е нужна промяна. Ясно е, че са необходими промени и то преди всичко в професионалните училища. Това важи и за учебните заведения във Видин и района. Още повече, че демографският спад тук е доста голям. Но тези училища са под шапката на Министерството на образованието и науката, общината не се грижи за тях, с изключение на едно. Трябва много ясно да се каже кои са професиите на бъдещето, какви професии са необходими за нашата община, за да има пряка връзка с бизнеса. Всички заинтересовани страни трябва да направят реална стратегия за образователната структура във Видин. Ние не искаме да закриваме училища и детски градини. Искаме да се намалят или изобщо да се премахнат таксите в детските градини. Ще работим и за откриване на филиал на медицински университет за обучение на медицински сестри.

- Пропастта между регионите - икономическа, че дори и социална, продължава да се увеличава. Имате ли план как Видин да възвърне някогашните си позиции?

 - Имаме програма за преодоляване на тези проблеми. Развитието на регионите в България е преди всичко държавна политика, но и общините имат своето място. Привличане на инвестиции, разработване на европейски и национални проекти, това е изключително важно. И сега има такива проекти, но те не създават принадена стойност и постоянна работна ръка. Няма грижа за малкия и среден бизнес. Това трябва да се промени. Видин е северозападният вход на България. Той трябва да има своята "грабваща окото" магия на пристигащите по Дунав туристи, както и за всички гости на града. Круизният туризъм не е единствената възможност. Видин е с много богата история със запазени до днес исторически паметници. Видин е историческа памет - Екзарх Антим Първи, Цар Иван Срацимир, Осман Пазвантоглу. Ще работим усилено общината да се превърне в истински туристически регион.

Видин има минерални извори, затапени преди доста години. Те са едно от съкровищата на региона. Разработването им отново в съвременен и модерен стил може да привлече хора, страдащи от ставни и кожни заболявания както от България, така и от чужбина. В радиус от 500 км няма минерални води с такава характеристика. 

- Дълго чакаше Видин своя Дунав мост, успя ли той да донесе очакваното съживяване на района, има ли какво още да се направи, за да се стимулират връзките на района с Румъния?

- Мостът е чакан доста дълго - първата петиция на видинските граждани за построяването му е от 1909 г., внесена в Народното събрание от тогавашния видински депутат Найчо Цанов. А Дунав мост Видин-Калафат беше пуснат в експлоатация през 2013 година. Експертите очакваха около 100 000 преминавания за първите 12 месеца, а бяха  отчетени 450 000. През втората година достигнаха 850 000, а това лято имаше дни с преминаване по 2500-3500 превозни средства. При срещите хората поставят въпроса защо част от приходите не остават в общината, на този въпрос и ние ще търсим отговор.  

Проблем остана липсата на магистрала или скоростен път от Видин до София. Ако си спомняте, през зимата на 2018 година имаше доста протести по този повод, организирани от видинското сдружение на гражданите "Единни за промяна" и подкрепени от БСП. Строежът на този път вече предстои и това би трябвало да привлече повече инвеститори в региона.

Дунав мост Видин-Калафат спомогна за стимулиране на интелектуалните и чисто човешки връзки между хората от двете страни на реката. Между двата града по жп линията на моста всекидневно се движи мотриса. Различни неправителствени организации и държавни, респективно общински, структури активно си взаимодействат, има десетки трансгранични българо-румънски проекти. Английската гимназия, на която съм директор, започна сътрудничество с най-доброто училище в Румъния, което е в Крайова, само на 90 км от Видин. Всичко това се случва, благодарение на този мост.

- Все по-често се опитват да убедят избирателите, че е по-практично да изберат кандидатите на управляващото мнозинство... Защо видинчани трябва да предпочетат вас и листата на "БСП за България"?

- Видин вече опита варианта с "мнозинството" и не се получи. Трябва промяна. А защо да предпочетат нашата листа? Защото с всички сили, умения и способности ще се опитаме да им я предложим в най-добрия вариант. Програмата ни "За Видин" е програма за по-достоен живот на жителите на общината. Защото ние - аз, като кандидат-кмет от гражданската квота, и групата общински съветници от БСП, считаме, че сме единствената възможна алтернатива за промяната. Не го ли направим, никой няма да ни прости. Град с история над 20 века, създаден и съществувал благодарение на благоприятното си разположение сред блатиста и труднодостъпна дунавска низина (в най-далечното минало), на завой на реката, пресичаща цяла Европа от запад на изток, столица на Бдинското царство, не може да си позволява повече да бъде "на опашката" в Европа, както се случва вече 30 години. Историята няма да ни прости.

Паундът се срина до исторически минимум спрямо долара

автор:Дума

visibility 233

Явор Божанков: България без ГЕРБ е възможна с номер 28

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 186

Емил Хумчев: Страната има нужда от стабилно управление

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 186

Драгомир Стойнев: Предлагаме таван на цените на тока, газа и водата

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 186

ЕС с нови санкции срещу Русия

автор:Дума

visibility 729

/ брой: 185

Екзитпол: В Запорожието - 93% "за" Русия

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 186

Гърция се отказва от руския газ

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 186

Израел не дава ПВО на Киев

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 186

Разкриват 165 секции в Турция за изборите

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 186

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ