11 Август 2020вторник04:43 ч.

Сн. Емилия КОСТАДИНОВА

Интервю

Любомир Бонев: Перничани искат виновните за водната криза да бъдат наказани

Градът ни има проблеми с екологията и е недопустимо екоинспекцията да бъде закрита, категоричен е народният представител от "БСП за България"

/ брой: 74

автор:Юлия Кулинска

visibility 780

ЛЮБОМИР БОНЕВ е роден в Перник. Завършил е ВСУ "Любен Каравелов" в София, магистър инженер в специалност "Строителство на сгради и съоръжения". Избран е за народен представител в 44-то НС от 14 МИР-Перник. Член е на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. 

        

- Г-н Бонев, в края на миналата година правителството отпусна 35 млн. лева за Перник, с които да бъде подменена водопреносната мрежа в общината заради безпрецедентната водна криза. Кога ще бъде реализиран проектът? Кога Перник ще има воден цикъл?

- Трябва да разграничим средствата, дадени от правителството, от тези за изграждането на воден цикъл на Перник. С отпуснатите в края на миналата година от държавата средства започна подмяната на част от водопроводната мрежа. В ход е подновяването в кв. "Църква", а в идните седмици ще започне подмяната на водопроводната мрежа и по другите направления. Около 60 км от водопровода на Перник ще бъдат подменени с тези средства, което не е никак малко с оглед на това, че в последните 30 години такава подмяна не е имало. С тези средства ще бъде направен и капитален ремонт на пречиствателните станции за питейни води и Клон 2 на градския водопровод. Тези ремонти също трябва да започнат в най-скоро време. Проектирането им обаче беше сложно не само заради кризата, но и заради това, че за една от пречиствателните станции няма нито един останал чертеж и проектантите трябваше да започват всичко от начало.

- Тръбопроводът до Перник от яз. "Бели Искър" вече е факт, но авариите по него продължават и често оставят без вода стотици хора. Как бихте определили качеството на съоръжението? Спазен ли е инженерният план, ако въобще има такъв? За какво бяха вложени 27 млн. лв.?

- Аварийната водопроводна връзка от с. Мало Бучино до квартал "Мошино" на Перник бе и все още е изключително необходима на перничани. Строежът й започна, когато наличният воден обем в язовир "Студена" бе малко под 3,5 млн. литра. За щастие, природата бе благосклонна към нас, перничани. Имаше обилни валежи от дъжд и сняг и в момента в язовира има малко над 9 млн. литра вода. Това разбира се не бива да ни успокоява, защото заради пандемията се наложи режимът да бъде променен и перничани вече не получават вода по 7 часа, а имат водоподаване от 6 до 22 ч. Това бе необходимо, за да се изпълняват всички мерки, които начерта Националният оперативен щаб.

Изграждането на връзката започна през февруари и трябваше да продължи 45 дни. Сроковете обаче не бяха спазени. Пускането на водата по аварийната връзка се забави, което внесе допълнително напрежение сред перничани. Много от тях с основание коментираха, че яз. "Студена" ще се напълни преди водата по водопровода от София да потече. По време на пробите имаше една голяма и няколко по-малки аварии. Въпреки че бяха отстранени бързо, перничани отново не бяха доволни, защото продължават да се чувстват изоставени и излъгани. Лично не съм запознат с плановете и проектите на аварийния водопровод. В момента се налага да черпим вода и от язовира, заради повечето часове, в които имаме водоподаване.

Все още не сме видели и разчетите на държавата за това, което е похарчено. Управляващите обясниха, че похарчените за изграждането на аварийния водопровод средства са по-малко от 27 млн. лв., но ще мога да го коментирам, когато имаме числата. Все пак се надявам да спазят обещанието си, че изграждането на водопровода няма да погълне целия ресурс, отделен за него. 

- Новото съоръжение ще оскъпи ли цената на водата, като се има предвид, че концесионер е "Софийска вода"?

- ВиК в Перник и "Софийска вода" имат сключено споразумение за ползването на водата. Водопроводът в пернишката му част в най-скоро време трябва да бъде прехвърлен за стопанисване от местното дружество. От там уверяват, че цената на водата за перничани няма да се увеличава заради ползването на вода от София.

- Ще останат ли ненаказани виновните за водната криза в Перник?

- Това е работа на прокуратурата, която не мога да коментирам. Като перничанин обаче се надявам всички обстоятелства около тази огромна криза, която застигна не само града, но и цялата община, да бъдат изяснени в най-скоро време. В обществото вече се наслагва мнението, че след като язовирът се пълни и вода има, случаят ще бъде потулен. Дано не е така. Хората продължават да са гневни и да искат виновните за кризата да бъдат наказани. Това е важно, не само за да се задоволи желанието на хората, а и за да не се случват повече такива кризи не само в Перник, но и в цялата страна. Недопустимо е в XXI век почти сто хиляди души да останат без вода заради нечие безхаберие.

- Как ще коментирате реакцията на Станислав Владимиров за решаването на водната криза и действията му през първите 100 дни като кмет на Перник?

- Мандатът на нито един кмет на община Перник не е започвал по-трудно. Още в началото му вече бяхме във водна криза. Трябваше да се наложи режим и да се вземат бързи и адекватни решения. Което категорично бе направено. Ако не бяха взети навременни и твърди мерки, в момента в яз. "Студена" едва ли щеше да има толкова вода, едва ли щеше да се изгражда нов водопровод и едва ли щеше да има готов авариен водопровод от София. Въпреки кризата, с която започна мандатът на Станислав Владимиров, резултатите от работата на кметския екип вече се виждат не само в града, но и в цялата община. През цялата зима продължи мащабното почистване на града, то продължава и до днес. Почиства се и коритото на река Струма, възстановява се осветлението в много точки на града и общината. Вече започна и изграждането на нов водопровод. Убеден съм, че през този мандат Перник ще се промени в положителна посока и тепърва ще разбираме ползите от направеното. 

- Предложението на МОСВ за закриване на РИОСВ в Перник предизвика гнева на перничани. Какъв е вашият коментар?

- Министърът на околната среда и водите Емил Димитров направи предложение за вливане на РИОСВ-Перник в столичната инспекция и по този начин поредната държавна институция в града ни да бъде "преструктурирана" в софийска. Зададохме въпрос на министъра, тъй като смятаме, че Перник и областта имат нужда от работещи институции. Нашата област е с висока концентрация на предприятия със специфични дейности и производства. Редно ли е да останем без институция на място, която своевременно да ги контролира? На фона на настоящата криза и на множеството сигнали за замърсяване на въздуха и водата в Перник и региона през последните няколко месеца, от МОСВ решиха, че няма да има сигнали, ако няма кой да ги приема и да реагира на място. Като народни представители задаваме въпроса: Това ли е интерпретацията на призива към гражданите "Бъдете спокойни в кризата!"? 

В интерес на всички граждани от областта, ние сме категорично против закриването на РИОСВ в Перник. За съжаление, отговорът, който получихме, е формален, просто за да се спази процедурата на Народното събрание. Според него предложеното сливане на пернишката и софийската РИОСВ е продиктувано от "недостатъчната обща численост на екоинспекцията на столицата" за "извършване на множеството проверки и предприемане на навременни действия от териториалния орган". Със закриването на пернишката инспекция "ще бъде подсилено експертно РИОСВ София"! От отговора не става ясно как точно чрез закриване на инспекцията в Перник ще се постигне по-ефикасен контрол на специфичните производства на територията на област Перник и област Кюстендил. По каква логика окрупняването на инспекциите и отдалечаването на централното управление от населените места би повишило контрола? Отново не става ясно. Ясно е само, че някой е решил, че контролът на дейността на дружествата трябва да бъде от София. Като сравняваме показателите на РИОСВ-Перник с тези на останалите инспекции от страната, става ясно, че отчетените резултати от контролната дейност са както на половината останали инспекции, а сумите по наложените имуществени санкции са от най-високите в страната. Това доказва, че институцията работи. Крайното решение все пак е в ръцете на Министерския съвет.

Всеки втори иска предсрочен вот

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 152

ИЗПРАВЕНИ СМЕ ПРЕД ПОРЕДНОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 152

Автобусните превозвачи поискаха по-нисък ДДС

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 152

Затварят хотели по морето

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 152

Любомир Дацов: С мерките правителството купува симпатии

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 152

Добивът на домати и пипер се срина

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 152

Масови протести след изборите в Беларус

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 152

Основателят на "Белите каски" е мамил Запада

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 152

Кратки новини

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 152

Протестен марш на пробудения дух

visibility 140

/ брой: 152

Анатомия на един протест

visibility 157

/ брой: 152

Датата

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 152

Живко Георгиев: Властта няма друг ход, освен оставка

автор:Дума

visibility 425

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ