28 Май 2020четвъртък10:04 ч.

Няколко думи

Любимци

/ брой: 68

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1070

Едва ли някой вече си спомня, че когато се пръкваше ГЕРБ преди десетина години низвергнатият вчера шеф на Българска банка за развитие  Стоян Мавродиев беше едно от финансовите остриета на новата партия и един от Неговите любимци. Другият - Владислав Горанов се появи малко по-късно, но съдбите на двамата Му галеници се оказаха съвсем различни. Въпреки че бе спряган за финансов министър, Мавродиев за малко търка депутатските банки и след това бе заточен в Комисията за финансов надзор. Там от немай къде неговите благодетели го държаха да изкара цял  мандат, въпреки че той бе изпълнен със скандали.  За шест години начело на КФН Мавродиев успя да съсипе важен административен регулатор, като утвърди там проблемни практики и силна еднолична власт на председателя, каквато законът не предвижда.

Кулминацията в абсурдите, свързани с председателя, настъпи в началото на 2013 г., когато във връзка с предходния си бизнес с регистрация на офшорки той се оказа призован от прокуратурата като свидетел по делото срещу осъдения в Италия и Румъния за наркотрафик Евелин Банев-Брендо.

Въпреки проблемите, които създаде, Мавродиев довърши пълния си мандат.

Като добър ученик на Тато, премиерът Борисов го отстрани чрез издигане. Направи го шеф на единствената държавна банка у нас.

Прекръстената по-късно Насърчителна банка бе създадена с помощта на Германия през 1998 г., за да кредитира дребния бизнес у нас. През годините нищо подобно обаче не се случи. До нейните пари имаха достъп основно фирми на хора, близки до властта. Кредитът за "Свети Георги груп" не е необичаен за държавната банка. По този модел бяха отпуснати 150 млн. лв. на свързаната с Румен Гайтански-Вълка "Роудуей кънстракшън". Също толкова успя да вземе и контролираната от депутата Делян Пеевски "Техномаркет България". ББР първо финансира изваждането на компанията от "Булгартабак" (също огромен длъжник на банката), а после и погасяването на заемите й към други банки (включително ПИБ). Държавната банка финансира и сделката за продажбата на курорта "Слънчев ден".

Докато беше начело на ББР, Мавродиев се прочу и като държавния служител с най-високата заплата - над 33 хиляди лева (не на година, а на месец). Каквото и да се случи с него оттук нататък, едно е ясно - партията майка няма да го остави гладен.

Съвсем друга засега се оказва съдбата на другия любимец. Влади кара втори мандат като  финансов министър, въпреки че и за него имаше доста поводи да последва Стоян Мавродиев. Незнайно защо той излезе сух и от "Апартаменттейт", и от скандала около изтичането на лични данни от подопечната му НАП, и от провала на наредбата за касовите апарати. Обяснението може да бъде само двойният аршин на Бащицата, с който по принцип той мери.

Забраняват ГМО в детските храни

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 99

18,5% от фирмите са съкратили хора през април

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 99

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 477

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 227

/ брой: 99

Българите от Болград и ленивата държава

автор:Мирослав Попов

visibility 212

/ брой: 99

Датата

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ