27 Септември 2020неделя21:57 ч.

Няколко думи

Любимци

/ брой: 68

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1860

Едва ли някой вече си спомня, че когато се пръкваше ГЕРБ преди десетина години низвергнатият вчера шеф на Българска банка за развитие  Стоян Мавродиев беше едно от финансовите остриета на новата партия и един от Неговите любимци. Другият - Владислав Горанов се появи малко по-късно, но съдбите на двамата Му галеници се оказаха съвсем различни. Въпреки че бе спряган за финансов министър, Мавродиев за малко търка депутатските банки и след това бе заточен в Комисията за финансов надзор. Там от немай къде неговите благодетели го държаха да изкара цял  мандат, въпреки че той бе изпълнен със скандали.  За шест години начело на КФН Мавродиев успя да съсипе важен административен регулатор, като утвърди там проблемни практики и силна еднолична власт на председателя, каквато законът не предвижда.

Кулминацията в абсурдите, свързани с председателя, настъпи в началото на 2013 г., когато във връзка с предходния си бизнес с регистрация на офшорки той се оказа призован от прокуратурата като свидетел по делото срещу осъдения в Италия и Румъния за наркотрафик Евелин Банев-Брендо.

Въпреки проблемите, които създаде, Мавродиев довърши пълния си мандат.

Като добър ученик на Тато, премиерът Борисов го отстрани чрез издигане. Направи го шеф на единствената държавна банка у нас.

Прекръстената по-късно Насърчителна банка бе създадена с помощта на Германия през 1998 г., за да кредитира дребния бизнес у нас. През годините нищо подобно обаче не се случи. До нейните пари имаха достъп основно фирми на хора, близки до властта. Кредитът за "Свети Георги груп" не е необичаен за държавната банка. По този модел бяха отпуснати 150 млн. лв. на свързаната с Румен Гайтански-Вълка "Роудуей кънстракшън". Също толкова успя да вземе и контролираната от депутата Делян Пеевски "Техномаркет България". ББР първо финансира изваждането на компанията от "Булгартабак" (също огромен длъжник на банката), а после и погасяването на заемите й към други банки (включително ПИБ). Държавната банка финансира и сделката за продажбата на курорта "Слънчев ден".

Докато беше начело на ББР, Мавродиев се прочу и като държавния служител с най-високата заплата - над 33 хиляди лева (не на година, а на месец). Каквото и да се случи с него оттук нататък, едно е ясно - партията майка няма да го остави гладен.

Съвсем друга засега се оказва съдбата на другия любимец. Влади кара втори мандат като  финансов министър, въпреки че и за него имаше доста поводи да последва Стоян Мавродиев. Незнайно защо той излезе сух и от "Апартаменттейт", и от скандала около изтичането на лични данни от подопечната му НАП, и от провала на наредбата за касовите апарати. Обяснението може да бъде само двойният аршин на Бащицата, с който по принцип той мери.

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 681

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 749

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 453

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 182

Един милион жертви на коронавируса в света

автор:Дума

visibility 19

Армения обяви военно положение

автор:Дума

visibility 157

Армения и Азербайджан пред война

автор:Дума

visibility 248

Самолет катастрофира в Украйна, десетки жертви

автор:Дума

visibility 1846

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 1474

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 397

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 670

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ